Invaller Colassin goud waard: sc Heerenveen wint na heerlijke slotfase

06 mei 2023 21:58

sc Heerenveen heeft drie lekkere punten gepakt tegen NEC. De afgelopen negen ontmoetingen in Nijmegen leverden geen overwinning op voor de Friezen, maar nu was het wel raak: 2-3. Thom Haye maakte de mooiste treffer van de avond uit een vrije trap. "Fenomenaal. Als je 'm raakt, weet je volgens mij al dat 'ie er ingaat", aldus ploeggenoot Sydney van Hooijdonk, die zelf voor de tweede treffer zorgde en Antoine Colassin de winnende zag maken.

NECHEE 15

Eerder dit seizoen eindigde de wedstrijd in het Abe Lenstra stadion doelpuntloos, maar nu werd al voor rust duidelijk dat het duel niet zou eindigen in dezelfde stand. Thom Haye was na 27 minuten goed voor de openingstreffer, met een prachtige vrije trap. Een paar minuten later ging de middenvelder voor een nog mooier doelpunt toen hij zag dat Jasper Cillessen ver voor zijn doel stond, maar de keeper was op tijd terug om de bal te vangen. Het was in een fase waarin de Friezen de bovenhand hadden, waarbij vooral de linkerflank elkaar makkelijk wist te vinden.

Veel uitgespeelde kansen leverde het niet op, maar dat was ook het geval aan de andere kant van het veld. Ook NEC had een standaardsituatie nodig om te scoren, waardoor de ploegen met een gelijke stand de kleedkamers opzochten voor de thee. Magnus Mattsson kopte een bal van dichtbij raak na een corner, die de thuisploeg kreeg na een goede redding van Xavier Mous op een vrije trap van Oussama Tannane.

Na de pauze gebeurde in het eerste kwartier weinig voor beide goals, maar na een uur spelen stond er wel een voorsprong voor NEC op het scorebord. Landry Dimata was de verdedigers van sc Heerenveen te slim af met een loopactie, waarna Mous de inzet ook niet kon keren. Heerenveen had daarna een moeilijke fase, waarin de Nijmegenaren meerdere kansen kregen.

Kees van Wonderen bracht een kwartier voor tijd twee aanvallende impulsen met Antoine Colassin en Ché Nunnely. Die wissels veranderden het spelbeeld, waarbij eerstgenoemde wissel uiteindelijk de matchwinner werd. Sydney van Hooijdonk maakte in minuut 82 de gelijkmaker van dichtbij, waarna de Belgische aanvaller met een mislukt schot de doelman van de Nijmegenaren verraste. Daardoor gingen de punten mee de bus in.

"Het was echt niet mijn wedstrijd", aldus Van Hooijdonk, die dus wel weer belangrijk was met zijn zestiende treffer in de competitie. "Het is een lastig centrum om tegen te spelen. Je had in deze wedstrijd, buiten de goal om, verder weinig aan mij. Eén momentje was in deze wedstrijd genoeg. Het is heel lekker dat wij winnen. Het is vaak genoeg gebeurd dat het onze kant net niet opviel, maar nu gelukkig wel."