Jesse Hellinga wil mooie week met bekerwinst afsluiten: "Ik ben trots"

31 mei 2023 10:01


Jesse Hellinga neemt het vandaag met de Onder 18 van sc Heerenveen op tegen de leeftijdsgenoten van AZ. Er staat een mooie prijs op het spel: de beker. Mochten de Friezen in de finale aan het langste eind trekken, dan kan het vijftienjarige talent terugkijken op een droomweek. Afgelopen donderdag tekende hij namelijk zijn eerste profcontract bij de club waar hij vanaf de jongste jeugdteams actief is.

Het is de dag van zijn contractondertekening als Hellinga in de perszaal van het Abe Lenstra stadion aan tafel gaat zitten voor het interview. Achter hem staat op een televisiescherm zijn naam. Hij draagt al jarenlang het pompeblêdenshirt, maar mag zich nu officieel contractspeler van de Friese eredivisionist noemen. "Ik ben trots, heb hier lang naartoe gewerkt", vertelt de vijftienjarige buitenspeler. "Ik ben heel blij dat ik vertrouwen krijg van de club. Ik hoorde een tijdje geleden dat ze me een contract wilden geven. Daar droomde ik al jaren van, dus dat was mooi nieuws."

05042023306992 DSC 1330

Bekerfinale
De aanvaller speelt in de eerste seizoenshelft zijn wedstrijden bij Onder 16. Met die ploeg wordt hij met overmacht kampioen. De Friezen winnen alles, scoorden meer dan honderd keer en krijgen slechts één doelpunt tegen. Na een halfjaar mag Hellinga zich een niveau hoger later zien, bij Onder 18. Met dat team staat hij nu dus in de finale van het bekertoernooi. De weg daar naartoe was geen gemakkelijke. FC Den Bosch en FC Twente werden na strafschoppen verslagen, terwijl van FC Utrecht en Sparta Rotterdam met 3-2 werd gewonnen.


Nu wacht AZ, voor een deel de lichting die onlangs de UEFA Youth League won. "AZ Heeft een goed team", weet Hellinga. "Het wordt moeilijk, maar ik ben vol vertrouwen. We hebben goede spelers en zijn een hechte ploeg. Aan het begin van het seizoen ging het stroef, maar we hebben het als team goed opgepakt en zijn beter gaan voetballen. Dat we nu in de finale staan, is prachtig. We gaan er vol voor. Mochten we winnen, dan ga ik deze week de rest van mijn leven niet meer vergeten."

"Mochten we winnen, dan ga ik deze week de rest van mijn leven niet meer vergeten"

04022023304924 DSC 7623

sc Heerenveen-familie
In de perszaal hangen grote doeken met oud-spelers aan de muur. Van Luciano Narsingh en Oussama Assaïdi tot Abe Lenstra. Het is een prachtige groep, allemaal hebben ze naam gemaakt in Friesland. Ooit hoopt Hellinga er ook tussen te staan. Het doel is duidelijk: de hele jeugdopleiding doorlopen en uiteindelijk een basiskracht wordt in het eerste.

"Ik hoop dat ik hier ooit in het stadion speel. Ik geef mezelf de tijd, maar ik hoop dat het zo snel mogelijk gebeurt. Of dat gaat lukken, weet ik niet. Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken", aldus de buitenspeler, die bij VV Heerenveen begint met voetballen als hij vier jaar is. De zoon van oud-Heerenvener Wilco Hellinga blijkt talent te hebben en dat ziet ook de Eredivisionist. Hij traint drie jaar bij de Voetbalschool voor hij in de Onder 11 terechtkomt.

In de Akademy blijft hij zich stormachtig ontwikkelen. Al snel speelt hij tegen oudere jongens, zodat hij extra uitgedaagd wordt. "Ik kreeg steeds meer het gevoel: dit gaat de goede kant op", aldus de voetballer, die zichzelf omschrijft als een doelgerichte technische buitenspeler met een goede actie. Wie weet speelt hij ooit met zijn broertje Hidde in de hoofdmacht. Dit seizoen speelden ze al een halfjaar samen bij Onder 16. "Hij is een middenvelder met een goede steekpass. Het is wel eens voorgekomen dat hij de assist geeft en dat ik 'm er inschiet. Dat moet nog vaker gebeuren, hopelijk ook in het eerste elftal. Dat zou echt een droom zijn."


 

"Ik kreeg steeds meer het gevoel: dit gaat de goede kant op"