Milan van Ewijk dankbaar: "Ik voelde bij sc Heerenveen heel veel warmte"

28 juli 2023 09:21


Milan van Ewijk stond twee jaar onder contract bij sc Heerenveen. De vleugelverdediger heeft het hoofdstuk in het pompeblêdenshirt nu afgesloten. Hij maakt de stap naar Coventry City, dat uitkomt in het Championship . Toch zal hij zijn Friese tijd nooit vergeten. De kilometervreter kijkt met genoegen terug.

20072023311117 DSC 2987

Van Ewijk loopt met een grote lach rond in het Abe Lenstra stadion. Het is mei 2021. Hij tekent zijn contract in het Abe Lenstra stadion. "Wat de supporters van mij kunnen verwachten? Ik geef altijd honderd procent." Het zijn woorden van de trotse verdediger als de inkt van de pen net opgedroogd is.

Speler van het Jaar
Twee jaar later kan een duidelijke conclusie getrokken worden: de vleugelverdediger heeft op zijn eerste werkdag bij sc Heerenveen niet gelogen. Iedere wedstrijd bleef hij maar gaan. Rennen, vliegen, verdedigen, aanvallen, tackelen, dribbelen en schieten. Vanaf de eerste wedstrijd kreeg hij het publiek ermee op de banken.

In zijn eerste seizoen leverde zijn werklust hem meteen een mooie prijs op: hij werd door de supporters verkozen tot speler van het jaar. Sven van Beek eindigde als tweede, met een miniem verschil. "Het scheelde maar één procent", blikt de rechtsback terug op de nek-aan-nekrace. "Ik ben er nog steeds trots op. Het is echt een hoogtepunt in mijn carrière. Sven was dat seizoen heel constant. Hij is ook heel belangrijk voor mij geweest. Hij is een van de spelers die mij bleef pushen om beter te worden, om altijd alles te geven. Dat ik won, was een teken dat ik gewaardeerd werd."

"Ik ben er nog steeds trots op dat ik in mijn eerste seizoen speler van het jaar werd. Het is echt een hoogtepunt in mijn carrière"

Positieve trainers
Niet alleen de supporters waren lovend over Van Ewijk; ook de trainers die hij in het Abe Lenstra meemaakte. Johnny Jansen, Ole Tobiasen en Kees van Wonderen zagen hem allemaal als onomstreden basisspeler. "Ze gaven mij het vertrouwen, maar bleven me ook uitdagen. Ze wilden helpen in mijn ontwikkeling. Mijn drijfveer is iedere wedstrijd hetzelfde geweest: ik wilde ze bedanken voor de moeite. Daarom gaf ik altijd alles."

Van Wonderen liet zich aan het einde van het afgelopen seizoen uit over de vleugelverdediger. "In mijn ogen is hij klaar voor een volgende stap", aldus de trainer. "Misschien moet hij die zelfs wel zetten, hij moet eigenlijk nog meer op zijn tenen lopen. Het is een energieke en beresterke jongen. Aan de bal heeft hij zich verbeterd, hij is rustiger geworden en heeft enorm mooie voorwaarden."

Op het moment dat de oefenmeester zijn licht liet schijnen op de ontwikkeling van zijn rechtsback, werd Van Ewijk al door meerdere clubs in de gaten gehouden. Zijn naam sierde niet alleen op de scoutingslijstjes, maar ook in de kranten. De geruchten over zijn toekomst gingen alle kanten op. De Nederlandse top, een stap naar een Portugese grootmacht of een avontuur in Engeland. Het werd dat laatste. "Deze zomer is een goed moment om te vertrekken", aldus Van Ewijk, die de deur in het Abe Lenstra stadion niet zomaar achter zich dicht wilde trekken. Hij wilde perspectief op minuten.

7
Kees van Wonderen: "In mijn ogen is hij klaar voor een volgende stap. Hij moet eigenlijk nog meer op zijn tenen lopen"

Ontwikkeling
"De afgelopen jaren heb ik eigenlijk alles gespeeld. Het is voor mij goed om die lijn door te trekken bij een nieuwe club", vertelt de verdediger, die met een goed gevoel terugkijkt op zijn ontwikkeling in de afgelopen twee jaar. Vooral qua rendement heeft hij enorme stappen gezet. "Ik heb maar één assist gegeven in de competitie, dat is eigenlijk te weinig. Daar moet ik dus nog aan werken, zo eerlijk moet ik zijn. Ik ben wel blij met mijn zes doelpunten. Vorig jaar had ik maar één. Mijn doel was om het nu beter te doen, dus dat is gelukt."

"Ik voelde bij deze club heel veel warmte vanaf de eerste dag", vervolgt Van Ewijk. "In het begin moest ik heel erg wennen aan de rust hier. Ik wilde na elke training het liefst naar huis, naar vrienden en familie in de Randstad. De laatste tijd had ik dat niet meer. Ik kon me hier volledig focussen op het voetbal, ben hier echt een betere speler geworden."

05082022297473 FPH7522

13082022297673 FPH9856

Milan

27082022298452 FPH3274

18092022299549 DSC 7410

VOLHEE 4

EXCHEE 9

TWEHEE 6

NECHEE 12

PSVHEE 9