Oliver Braude schrijft historie met Noorwegen Onder 19: "Een prachtig avontuur"

01 augustus 2023 14:39

Oliver Braude (19) beleefde een mooie zomer. Waar de meeste ploeggenoten van sc Heerenveen Onder 21 vakantie aan het vieren waren, schreef hij geschiedenis met Noorwegen Onder 19. De ploeg werd tijdens het Europees kampioenschap eerste in de groepsfase en bereikte de halve finale. Daarin bleken de leeftijdsgenoten uit Portugal te sterk, maar de trots overheerst bij de Akademy-speler.

"Een prachtig avontuur", noemt de negentienjarige voetballer het afgelopen EK, waar in totaal acht ploegen aan meededen. Noorwegen werd ingedeeld bij Griekenland, IJsland en Spanje. Die wedstrijden leverden in totaal vijf punten op, wat genoeg was voor de eerste plaats in de groep. "Dat we de poule wonnen, was historisch. Nooit eerder lukte het Noorwegen om überhaupt door te gaan naar de knock-outfase, dus dit was geweldig. In de halve finale verloren we ruim van Portugal. Het was vervelend om het toernooi zo te verlaten, maar dat hoort bij voetbal. Inmiddels heeft de teleurstelling plaatsgemaakt voor trots. We wisten dat we geschiedenis konden schrijven en dat hebben we gedaan. Ook over mijn eigen prestaties ben ik tevreden. Ik heb veel gespeeld en mezelf op een goede manier kunnen laten zien."

Friesland
Wat de prestatie van de Noorse ploeg extra bijzonder maakt, is dat bijna de hele selectie in eigen land actief is: FK Haugesund, Stabæk en Kristiansund zijn clubs die momenteel op het cv van de jeugdinternationals prijken. Braude is een van de weinigen die in het buitenland probeert om door te breken als profvoetballer. "Het is niet zo dat tegen mij wordt op gekeken", stelt de voetballer. "Bij de Noorse ploeg behandelt iedereen elkaar hetzelfde. De groep voelt als familie. Maar natuurlijk wordt mij wel eens gevraagd hoe het is om in een ander land te wonen en te spelen."

Lkqj0l25

"We wisten dat we geschiedenis konden schrijven en dat hebben we gedaan"

Twee jaar geleden kwam het talent naar Friesland. Hij verruilde de opleiding van Vålerenga IF voor de Akademy, nadat hij eerder al stage liep bij FC Barcelona en Liverpool. "In het begin was het wel wennen", blikt Braude terug. "Ik kwam terecht in een nieuw land met een andere cultuur, terwijl mijn familie in Noorwegen bleef. Ik kom uit Oslo. Daar is het heel druk, hier is het rustig. Inmiddels ben ik er aan gewend en voel ik me goed hier. Iedere dag voel ik me weer een beetje meer thuis."

Oliver Braude (1)

10092022299362 100922 8809

29072023311278 FP1 8280

15042023307339 DSC 5184 (1)

29072023311249 FP1 7100

10092022299352 100922 9005

 

Landgenoten in Heerenveen
Afgelopen winter zag hij twee landgenoten de stap maken naar Heerenveen. De Noorse fjorden werden door Osame Sahraoui en Daniel Karlsbakk ingeruild voor de Friese weilanden. "Ik heb wel eens contact met ze. Sahraoui komt ook van mijn oude club Vålerenga, dus daar hebben we het soms over. Het is lekker dat we gewoon even in het Noors met elkaar kunnen praten. Dat communiceert toch makkelijker", aldus de multifunctionele voetballer, die hoopt dat hij net als zijn landgenoten het eerste elftal gaat halen.

Oliver Braude

"Mijn officiële debuut maken in het eerste elftal van sc Heerenveen zou heel mooi zijn"

"Ik speel het liefst als rechterwingback, maar kan ook op het middenveld goed uit de voeten. Ik ben niet de grootste of de sterkste speler, maar ben wel iemand die altijd hard werkt, honderd procent voor het team geeft en technisch vaardig is", vertelt Braude, die in het oefenduel met Huddersfield Town ruim twintig minuten in actie kwam. "Wat mijn doel is dit seizoen? Ik wil altijd beter worden, kijken hoe ver ik kan komen. Hopelijk kan ik dan echt aanhaken bij het eerste team. Mijn officiële debuut maken in het eerste elftal van sc Heerenveen zou heel mooi zijn."