Gilles Veenstra benoemd tot Heer van Heerenveen

29 maart 2024 11:20

sc Heerenveen heeft Gilles Veenstra uitgeroepen tot Heer van Heerenveen. De eretitel werd hem vrijdagochtend toegekend in de perszaal van het Abe Lenstra stadion. Veenstra is benoemd omdat hij zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de club, in verschillende geledingen. Hij was jarenlang keeper in het eerste elftal en daarna decennialang actief als vrijwilliger bij sc Heerenveen.

DSC 7965


"Dit is een bijzondere eretitel voor een bijzonder persoon", aldus algemeen directeur Ferry de Haan, die zich in een volle perszaal richtte tot de 90-jarige Veenstra. "Hij begon als keeper en werd daarna vrijwilliger. Hij was altijd bereid om de club te helpen."

Gilles Veenstra was aan het begin van zijn carrière reservedoelman, achter zijn broer Tiemen 'Vuur' Veenstra. Later verdedigde hij zelf het doel. Tijdens zijn loopbaan stond hij één keer met zijn idool Abe Lenstra op het veld. Blauw Wit was de tegenstander. "Ik was 17 jaar, het was in het Olympisch Stadion. Er zaten 25000 mensen op de tribune. Waar Abe kwam spelen, was het altijd vol", blikt de kersverse Heer van Heerenveen terug. "Toen we in de bus zaten richting Amsterdam, zei Abe tegen mij: 'Wat word je bleek, hier heb je een pepermuntje'. Ik was nerveus, maar Abe begeleidde me goed in die wedstrijd. Bij corners en vrije trappen zei hij tegen me dat ik een stapje naar voren of naar achteren moest doen. We wonnen daar met 2-4. Dat zijn prachtige herinneringen."

Herinneringen vertellen deed hij jarenlang. Na zijn keeperscarrière werd hij onder andere rondleider in het stadion, waarbij hij supporters met zijn prachtige en enthousiaste verhalen meenam naar het verleden van de club. "Wij kunnen niet zonder vrijwilligers. Het is daarom met een diep gevoel van respect en dankbaarheid dat ik jou namens de directie van sc Heerenveen mag eren met deze titel", aldus De Haan. Erevoorzitter Riemer van der Velde, een van de genodigden, richtte zich als laatste tot Veenstra: "Ik heb ongelooflijk veel respect en waardering voor jou en wat je voor de club betekend hebt."

Veenstra is dankbaar met de titel: "Dit is een hele eer. Ik werd door de club uitgenodigd, maar wist niet wat er zou gebeuren. Ik zie ineens de perszaal vol met mensen. Een schitterende verrassing. Dit is heel erg bijzonder!"