Osame Sahraoui roept fans op voor tweede seizoenshelft: "Jij moet erbij zijn"

10 januari 2024 16:38


Osame Sahraoui heeft zin in de tweede seizoenshelft. De aanvaller hoopt op veel supporters, bij zowel de uit- als thuiswedstrijden. Vooral in het Abe Lenstra stadion kan hij zijn geluk niet op als de fans zijn naam scanderen. In eigen huis staan nog negen duels op het programma.

"Tu-tu-tu-tu-tu Osame Sahraoui." De Noorse dribbelaar begint meteen te zingen als het over de supporters van sc Heerenveen gaat. "Ik vind het een leuk nummer, ik hou ervan. Het is mooi dat ze excited worden als ik de bal heb", zegt hij. Vanaf de eerste minuut is er een bepaalde connectie tussen de fans en de voetballer. Krijgt hij de bal, dan gaat het publiek op het puntje van de stoel zitten. Galmt zijn naam van de tribunes, dan krijgt de aanvaller vleugels. Bij vlagen is hij niet af te stoppen. In de eerste seizoenshelft dribbelt hij 55 keer een tegenstander voorbij, meer dan alle andere Eredivisiespelers.


Een panna hier of een schijnbeweging daar, voor een verdediger is het niet makkelijk om de Heerenvener uit te schakelen als hij de bal aan zijn voet heeft. Van jongs af aan is hij gewend om anderen uit te spelen. "In Oslo speelden we veel vijf tegen vijf, je moest wel dribbelen. Er stonden altijd jongens langs de kant te kijken. Maakte je een panna, dan stonden ze te schreeuwen. Dat gaf een goed gevoel", blikt hij terug.

Vaak kreeg Sahraoui de handen op elkaar op de pleintjes in de Noorse hoofdstad. En zijn talent valt ook op bij de plaatselijke voetbalclub Hauketo IF. "Bij die club wilde ik meteen met een hogere leeftijdscategorie meedoen, spelen met de big boys, maar dat mocht nog niet. Ik moest eerst meedoen met een jonger team. De trainer van het hogere elftal kwam kijken bij de training. Al na één keer vertelde hij dat ik bij hem mee mocht doen."

Hij ontwikkelt zich door en valt op bij Vålerenga, de profclub uit Oslo. Ook daar maakt hij indruk met zijn acties. "In het veld denk ik altijd: hoe kom ik in een goede positie en hoe kan ik een kans creëren voor een teamgenoot of mezelf. Als ik daarvoor moet dribbelen, dribbel ik", aldus Sahraoui. "Je moet altijd een plan A en een plan B hebben als je de bal krijgt, maar in het voetbal weet je nooit vooraf hoe een tegenstander gaat reageren. Lukt het beide niet, dan heb je altijd nog plan C. Dat is iets dat ineens in je opkomt, dat uit de creatieve kant van jezelf komt."

De creativiteit maakt hem geliefd bij de fans. Supporters kijken elkaar watertandend aan als hij de bal weer eens aan een touwtje lijkt te hebben. Hij is nog geen jaar te zien in het Abe Lenstra stadion, maar hij is voor altijd in de harten gesloten.

Lr0n8ugi
Lr0mquc9

Hectische overstap
"Ik maakte heel laat in de transferperiode de overstap, het was de laatste dag", weet Sahraoui nog. "Ik wist dat de club me al langere tijd volgde en erg gecharmeerd van me was. Er waren meerdere aanbiedingen, maar ik had meteen het gevoel dat dit een mooie stap was. Ik kan nu zeggen dat het een perfecte keuze was. Dit is een goed niveau om me op te laten zien. Heerenveen is een prachtige club. De fans zijn geweldig en ik hou van de manier waarop ze willen voetballen. De club past bij mij en ik pas ook bij de club. Dat werkt perfect."

Sahraoui geniet van de fans, maar ook van de rust in Heerenveen. Tussen de Friese meren en weilanden komt hij helemaal tot rust. Het is niet te vergelijken met het leven in Olso, waar hij opgroeide en zijn kwaliteiten liet zien bij voetbalclub Vålerenga IF. "Daar is het druk, hier is bijna geen lawaai. Het verschil is groot. Hier kan ik me volledig focussen op mezelf en het voetbal."

In zijn eerste halfjaar was de Noor goed voor één doelpunt en vijf assists in vijftien wedstrijden. Dit seizoen staat de teller op vier doelpunten en was hij één keer de aangever bij een goal. Zijn rendement moet omhoog, stelt de speler. "Ik scoorde tijdens de eerste competitiewedstrijd van het seizoen, dat was een geweldig gevoel", aldus Sahraoui, die een twinkeling in zijn ogen krijgt. "Als ik de supporters zie juichen na een doelpunt maakt dat me blij. Ik hoor ze schreeuwen, zie ze genieten. Ik wil doorgaan met iedereen blij maken, ben hongerig. Dat geldt niet alleen voor mij, maar voor het hele team: we willen steeds meer bereiken."

Vertrouwen
"In de eerste seizoenshelft hadden we hoogte- en dieptepunten", vervolgt de dribbelaar. De eerste twee wedstrijden leverden zes punten op, maar daarna volgde een reeks met alleen maar nederlagen. "Dat was een moeilijke periode, maar we zijn daarna goed teruggekomen. Op het einde zakten we wel weer een beetje in. We moeten stabieler worden. We hebben echt veel kwaliteit in het team, maar we moeten zorgen dat het er nog meer uitkomt. Als dat lukt, kunnen we ieder team verslaan. Tegen de sterkere teams zie je dat we in sommige fases heel aardig spelen. Dat moet ons negentig minuten gaan lukken."

De supporters kunnen de spelers helpen, stelt Sahraoui. Hij hoopt dan ook dat nog meer fans een halve seizoenkaart nemen in het Abe Lenstra stadion. "Wij zijn een familie, we moeten samen één zijn. Wat is beter dan samen zijn bij een overwinning? Er is geen mooier gevoel dan dat. Jij moet erbij zijn", aldus de publiekslieveling, die een persoonlijke belofte doet: hij gaat ervoor zorgen dat de achterban nog vaak op de banken zal staan door zijn acties. "De tegenstanders kennen me nu beter, ik moet mezelf daardoor blijven ontwikkelen. Ik ga nog beter worden, honderd procent."

Lr0mu12k

Zit jij in de tweede seizoenshelft op de tribune?