Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

Heerenveen veel te sterk voor FC Groningen: 4-0

Gepubliceerd op 6 november 2005 00:00
Heerenveen veel te sterk voor FC Groningen: 4-0

Heerenveen heeft er in een uitverkocht Abe Lenstra Stadion geen twijfel over laten bestaan wie zich de ‘Trots van het Noorden’ mag noemen. FC Groningen werd door een superieur Heerenveen volledig van de mat gespeeld. Huntelaar zette de thuisclub al na twee minuten op voorsprong en die klap kwam de ploeg van trainer Ron Jans nimmer te boven. Via Bosvelt, (een beauty van zeker 45 meter!), nogmaals Huntelaar en Samaras werd het 4-0. Met die eindstand mocht Groningen niet eens klagen, want de Heerenveen was op alle fronten een klasse beter dan de Groningers.

Klaas Jan Huntelaar kopt raak en zet Heerenveen al in de vierde minuut op voorsprong.  De bal zal via het lichaam van Kruiswijk in het Groninger doel verdwijnen.
Klaas Jan Huntelaar kopt raak en zet Heerenveen al in de vierde minuut op voorsprong. De bal zal via het lichaam van Kruiswijk in het Groninger doel verdwijnen.

Heerenveen kwam flitsend uit de startblokken in de Noordelijke Derby. De thuisclub startte agressief en overdonderde de gasten volledig. Aan niets was te merken dat Heerenveen de loodzware wedstrijd tegen CSKA nog in de benen had. Er stonden amper twee minuten op de klok, of Roorda moest al in actie komen. Derveld kreeg een mooie kans uit een vrije trap van Yildirim, maar zag zijn kopbal op de vuisten van de Groninger goalie eindigen. Enkele minuten later kon de Friese aanhang wel juichen. De vrije trap kwam ditmaal van Pranjic. De Kroaat liet de bal in het overvolle strafschopgebied draaien waar Huntelaar het meest alert reageerde. De spits had enigzins geluk dat zijn kopbal via het lichaam van Kruiswijk in het doel verdween, maar de snelle voorsprong was een feit, 1-0.

Paul Bosvelt speelde ijzersterk. Op de foto troeft hij Lindgren af.
Paul Bosvelt speelde ijzersterk. Op de foto troeft hij Lindgren af.

Er was daarna maar één ploeg die speelde. Heerenveen, dat na een half uur Samaras inwisselde voor de lichtgeblesseerde Nilsson, dicteerde het wedstrijdbeeld. De thuisploeg liet de bal vlot rondgaan en liet Groningers lopen. Grote kansen leverde het overwicht niet op, omdat de voorzetten van Yildirim soms precisie ontbeerden, maar ook omdat er onderling soms te weinig afstemming (Nilsson/Huntelaar) was. Groningen, dat met slechts twee spitsen speelde en geen druk naar voren durfde of kon geven, was voor rust slechts één maal gevaarlijk. Cornelisse kreeg een vrije schietkans na goed voorbereidend werk van Lindgren. De Groninger aanhang veerde al op, maar Boy Waterman was net op tijd in de hoek om de gelijkmaker te voorkomen.

Fernando Derveld wint een kopduel van Buijs. Het beeld is tekenend voor de wedstrijd. Heerenveen was op alle fronten beter.
Fernando Derveld wint een kopduel van Buijs. Het beeld is tekenend voor de wedstrijd. Heerenveen was op alle fronten beter.

Pal voor rust werd het Friese overwicht in de score vertaald. De treffer was een beauty en werd ingeleid door een verre uittrap van Boy Waterman op de diep sprintende Samaras. Roorda was tijdig uit zijn doel om de Griek van scoren af te houden, maar kopte de bal precies voor de voeten van Bosvelt. De routinier haalde meteen uit en liet de bal met een sierlijke boog vanaf zeker 45 meter in het Groninger doel verdwijnen, 2-0. Gezien het spelbeeld en de 2-0 ruststand had Heerenveen de wedstrijd halverwege al op zak, maar dat was geen reden voor de thuisclub om in de tweede helft te verslappen. Heerenveen deelde meteen na rust de genadeklap uit. De 3-0 werd ingeleid door Seip. De back stuurde Yildirim diep. Zijn voorzet werd nog gekeerd door Matthijs, maar via de verdediger kwam de bal bij Huntelaar die Roorda met een fraaie achterwaartse volley voor de derde maal kansloos liet.

Petter Hansson had geen kind aan Erik Nevland. De spits van Groningen kwam ook in de Derby niet tot scoren.
Petter Hansson had geen kind aan Erik Nevland. De spits van Groningen kwam ook in de Derby niet tot scoren.

Heerenveen speelde de wedstrijd professioneel uit. De thuisploeg deelde de lakens uit en de solide achterhoede met het sterke duo Breuer/Hansson en de zeker keepende Waterman, stond de Groninger aanvallers geen enkele uitgespeelde kans toe. Alleen Nevland was een keer gevaarlijk, maar zijn achterwaartse kopbal was een prooi voor Waterman. Heerenveen stuurde de gasten van het kastje naar de muur. Als er al balverlies werd geleden of er ook maar iets van Groninger dreiging ontstond, dan was daar altijd Paul Bosvelt De routinier speelde net als tegen CSKA Moskou een ijzersterke wedstrijd en wordt met de week belangrijker voor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek.

Er kon Heerenveen na rust maar één ding verweten worden en dat was dat de thuisclub de score niet verder opvijzelde. Het bleef bij een treffer van Georgios Samaras. De Griek snelde een kwartier voor tijd voorbij Matthijs, tructe Roorda op schitterende wijze en schoot de bal bijna vanaf de achterlijn in het doel. Marcel Seip had in de slotminuten nog de 5-0 op de schoen. De back werd door Huntelaar vrij voor Roorda gezet, maar liet zien niet voor aanvaller in de wieg gelegd te zijn. Om de misser van Seip werd niet getreurd. De prachtige zege in de Noordelijke derby en het nieuws dat de concurrenten vrijwel allemaal punten verspeelden, zorgden voor een ware feeststemming in het met ruim 21.000 uitverkochte Abe Lenstra Stadion. Heerenveen groeit langzaam in vorm en maakt dankzij de 4-0 zege op Groningen een reuzenstap op de ranglijst. De Friezen staan na dit weekend zevende en in deze vorm lijkt een hogere klassering slechts een kwestie van tijd.

Georgios Samaras bedankt na zijn treffer Jan de Jonge. De assistent-trainer van Heerenveen gaat morgen als hoofdtrainer bij De Graafschap aan de slag.
Georgios Samaras bedankt na zijn treffer Jan de Jonge. De assistent-trainer van Heerenveen gaat morgen als hoofdtrainer bij De Graafschap aan de slag.