Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Oud-Ajacied Bruijn blikt vooruit: "Bravoure versus nuchterheid"

Gepubliceerd op 19 oktober 2018 12:30

Zaterdagavond speelt sc Heerenveen thuis tegen Ajax. Iedereen bij de Friezen kijkt uit naar de wedstrijd tegen de Amsterdammers, maar Jordy Bruijn misschien wel het meest. De nu 22-jarige middenvelder doorliep de gehele jeugdopleiding bij de recordkampioen van Nederland. Wat verwacht hij van het duel?

Jordy Bruijn loopt zich warm
Jordy Bruijn loopt zich warm

Met de wedstrijd tegen Ajax hervat sc Heerenveen de competitie na de interlandperiode. Internationals vlogen uit, terwijl de rest van de selectie tijdens de break ook even tijd had voor andere dingen. Zo zocht Bruijn zijn broertje op in Kopenhagen. "Daar studeert hij. Nu kon ik hem mooi even opzoeken. Wel even fijn, zo'n onderbreking."

"Voor het team kwam het deze keer misschien niet zo goed uit, maar dat gold natuurlijk net zo goed voor Ajax", zegt Bruijn, doelend op de recentelijke resultaten van beide teams in de Eredivisie. In speelronde acht won Ajax thuis met 5-0 van AZ; met dezelfde cijfers versloeg sc Heerenveen in Doetichem De Graafschap.

Een hele poos

Voordat Bruijn twee jaar geleden in Heerenveen neerstreek, speelde hij bij Ajax. De geboren Amsterdammer genoot er zijn gehele jeugdopleiding: van de F-pupillen tot het beloftenteam. "Een hele poos", blikt hij terug. "Ik heb er gedurende die jaren heel veel mensen leren kennen, maar lang niet iedereen werkt of speelt er nog. Zo gaat dat in de voetballerij."

Toch treft Bruijn zaterdag ook zeker bekenden. "Bij Jong Ajax speelde ik bijvoorbeeld samen met Frenkie de Jong, Carel Eiting en Noes (Noussair Mazraoui, red.). Het is niet zo dat ik nog heel veel contact heb met de jongens uit die tijd. Soms eens een appje. Daar zou het voor zaterdagavond best nog eens van kunnen komen."

Van haver tot gort

Als iemand iets over de tegenstander van zaterdag kan zeggen, is Bruijn het wel. Hij speelde twaalf jaar lang bij Ajax en kent de club dus van haver tot gort. "De kracht van Ajax is dat ze altijd met bravoure spelen. Ze spelen met volle overtuiging en gaan voor niets minder dan de winst. Mensen van buitenaf noemen dat vaak arrogantie, maar dat is wat anders. Arrogantie gaat gepaard met nonchalance en daar is geen sprake van."

Jordy Bruijn in actie tegen Feyenoord
Jordy Bruijn in actie tegen Feyenoord

Inmiddels is Bruijn alweer bezig aan zijn derde seizoen in Friese dienst. Wat is het grootste verschil tussen sc Heerenveen en Ajax? "In Heerenveen zijn we nuchterder, maar ook op die manier kun je wedstrijden winnen. Als we zaterdag álles geven, maken we zeker kans. We moeten vanaf het begin geconcentreerd en niet bang zijn."

"Ik denk dat het een open duel wordt. Ajax wil altijd en overal voetballen en de aanval zoeken. Dat willen wij ook, zeker thuis. Als de wedstrijd is afgelopen, moeten we in de spiegel kunnen kijken en zeggen: we hebben er alles aan gedaan."

De wedstrijd tussen sc Heerenveen en Ajax begint morgen om 20.45 uur.