24150

Locatie

Abe Lenstra stadion

Voetbalgevecht levert drie punten op: Ajax verslagen in bomvol Abe Lenstra stadion

Een gevecht. Een bloedstollend duel. Een spektakelstuk. Een heerlijke overwinning. sc Heerenveen – Ajax had alles waar voetballiefhebbers voor naar het stadion komen. Na negentig minuten was het groot feest in het Abe Lenstra stadion. Het duel eindigde in 3-2.

DSC 9562

Voorafgaand aan de wedstrijd werd met meerdere vlaggen gezwaaid in het stavak. Op één daarvan stond Abe Lenstra, de man die ooit hoogstpersoonlijk een 1-5 achterstand omdraaide met vijf doelpunten. Deze editie was zo’n comeback niet nodig. Heerenveen kwam in de dertiende minuut op voorsprong en gaf dat niet meer weg. Pelle van Amersfoort was goed voor het eerste doelpunt van de wedstrijd. De spits promoveerde een voorzet van Oliver Braude tot assist met een prachtige tegendraadse kopbal.

Die goal was niet onverdiend. De Friezen begonnen fel. De eerste serieuze kans van Ajax was pas na ruim twintig minuten. Kristian Hlynsson zijn inzet kwam op de lat terecht, waardoor de minieme voorsprong bleef staan. Een paar seconden daarvoor was Thom Haye dichtbij een verdubbeling van de marge, maar zijn vrije trap eindigde ook op het houtwerk. In minuut 38 lukte het alsnog om op 0-2 te komen. Nadat de Amsterdammers de bal niet weg kon werken, was Osame Sahraoui er als de kippen bij om de bal binnen te werken. De ruime voorsprong was overigens ook aan Mickey van der Hart te danken. De doelman pakte na een halfuur spelen een schot van Borna Sosa op knappe wijze.

Aan het begin van de tweede helft was het doel van beide teams duidelijk: Ajax wilde zo snel mogelijk terugkomen, terwijl de Friezen de voorsprong vast wilden houden. Het werd nog mooier dan dat, want twee minuten na rust werd het 3-0. Van Amersfoort was weer de gevierde man. Al snel maakten de bezoekers de aansluitingstreffer. De bal ging via Pawel Bochniewicz de goal in.

Ajax ging daarna op jacht naar meer, maar de Friezen deden er alles aan om ze tegen te houden. Overtredingen, slidings, duels. Alles werd in de strijd gegooid. Toch was het niet genoeg. Chuba Akpom schoot van dichtbij de tweede Amsterdamse treffer binnen, waardoor de slotfase nog heel spannend werd. Meer goals kwamen er niet, ondanks dat nog werd gekeken of een inzet van de uitploeg over de lijn was. De punten bleven in het Abe Lenstra stadion.

Opstelling sc Heerenveen: Van der Hart; Braude (85. Ali), Van Beek, Bochniewicz, Köhlert; Haye, Brouwers, Olsson; Walemark (55. Nunnely), Van Amersfoort (85. Van Ottele), Sahraoui (88. Tjoe-a-on)