Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Bouw en opening Abe Lenstra stadion

Wat vooraf ging
Lapmiddelen als het bouwen van noodtribunes hielpen niet meer in het oude stadion. Er moest iets gebeuren om aan de vraag naar seizoenkaarten te kunnen voldoen. Ook de zakenclub (OSSH) had grote toeloop van leden.

De gemeente had wel oren naar een verplaatsing van het Abe Lenstra stadion. De grond waar het stadion op stond kon dan worden gebruikt voor de broodnodige uitbreiding van het ziekenhuis Tjongerschans en voor woningbouw.

De eerste plannen van 1992
De eerste plannen zagen in het voorjaar van 1992 het levenslicht. Het plan van het nieuwe stadion aan de (oude)Rijksweg 32 werd in mei 1992 door de gemeente gepresenteerd. In de eerste tekening van het bureau Alynia architecten ging men uit van een stadion met vier zittribunes, een hoofdgebouw en open hoeken.

De eerste tekening
De eerste tekening

Aanpassingen
Het bestuur wilde eigenlijk de hoeken wel dicht bouwen. Die aanpassing vergde een extra investering van ongeveer drie miljoen gulden. Dat geld was er niet, maar zou op een typische “Heerenveen-wijze” snel boven water komen. Voorzitter Riemer van der Velde, leden van de oude sponsorgroep Klaas Oenema, Lippe Lap en Klaas de Leeuw regelden dat "even" op één ochtend. Het stadion kreeg nu alleen zitplaatsen. Er kwamen 11.192 blauwe kuipjes en 1322 witte en 519 rode stoeltjes in.

Toestemming
De kogel is door de kerk. De gemeente besluit in haar raadsvergadering op 6 april 1993 toestemming te verlenen tot de bouw van het stadion met een toeschouwerscapaciteit van 13.800.

De eigen bijdrage van sc Heerenveen is rond de 6,5 miljoen gulden. Daarvoor wordt de club wel eigenaar van het stadion.

Op 1 oktober 1993 wordt de eerste paal geslagen door KNVB-voorzitter Jos Staatsen.

Staatsen en hoofduitvoerder Riekend Koopman
Staatsen en hoofduitvoerder Riekend Koopman

Om de overgang van het oude naar het nieuwe stadion goed te laten verlopen worden open dagen georganiseerd. Zo kan iedereen zien hoe het werk vordert en kan men alvast kijken hoe en waar zijn/haar zitplaats ongeveer is.

Waar kom ik straks te zitten? Open dag in het stadion
Waar kom ik straks te zitten? Open dag in het stadion

Abe Lenstra stadion: mijlpaal voor voetbal in Nederland

Als eerste club in het betaald voetbal in Nederland bouwde Heerenveen van november 1993 tot augustus 1994 een compleet nieuw stadion. Dit was geheel afgestemd op de voetbalsport en voldeed aan de nieuwste reglementen, veiligheidseisen en wensen van de KNVB en de UEFA. Zo waren (en zijn!) er geen hekken en afrasteringen, waren er uitsluitend zitplaatsen, was er videobewaking en speciale vakken voor supporters van bezoekende clubs.

Allemaal zaken die tegenwoordig heel gewoon zijn, maar in die tijd zeer vernieuwend. Nadat sc Heerenveen als eerste schaap over de dam ging, volgden andere clubs in Nederland. Heerenveen gaf met de bouw van haar nieuwe stadion een impuls aan de kwaliteitsverbetering van de Nederlandse voetbalaccommodaties.

Opening door kroonprins Willem Alexander

Binnen een jaar na de start van de bouw, kon het stadion geopend worden door kroonprins Willem Alexander. Hij werd bereid gevonden de officiële handeling en de aftrap van de openingswedstrijd tegen PSV te verrichten.

Bij de opening werd een prachtig beeld van Abe Lenstra onthuld. Het beeld werd geschonken door Batavus de toenmalige hoofdsponsor van sc Heerenveen en onthuld door Hil Lenstra, daarbij bijgestaan door haar dochters Metteke en Janneke.

Kroonprins Willem Alexander verricht op 20 augustus 1994 de officiële aftrap van de opening van het nieuwe stadion
Kroonprins Willem Alexander verricht op 20 augustus 1994 de officiële aftrap van de opening van het nieuwe stadion
Mevrouw Lenstra en Riemer van der Velde bij beeld Abe Lenstra
Mevrouw Lenstra en Riemer van der Velde bij beeld Abe Lenstra