Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

AZ - sc Heerenveen

Datum: 25 januari 2017 Competitie: KNVB Beker - Kwartfinale
Aanvang: 20:45 uur Toeschouwers: 8276
Locatie: Afas stadion Scheidsrechter: Björn Kuipers
Plaats: Alkmaar

Doke Schmidt gelooft in bekerzege in Alkmaar

De kans is groot dat Doke Schmidt woensdag in de bekerwedstrijd tegen AZ opnieuw in het centrum van de defensie van sc Heerenveen staat. Na ruim anderhalf jaar blessureleed draait de 24-jarige Heerenvener sneller dan verwacht weer volop mee bij de pompeblêdenformatie.

Het is maandag als we Doke Schmidt spreken. Nog geen 24 uur na de dramatisch verlopen uitwedstrijd tegen PSV. De Friezen werden bedolven onder complimenten voor de wijze waarop de regerend landskampioen werd bestreden, maar complimenten leveren geen punten op. ‘De teleurstelling overheerst,’ bekent Doke Schmidt. ‘Ik win liever op een ‘vieze’ manier dan met goed voetbal te verliezen.’

sc Heerenveen moet de hand in eigen boezem steken, vindt Doke Schmidt. In de hectische slotfase werden afspraken niet meer nagekomen. ‘We hielden geen druk op PSV, en dan kom je in de problemen.’ Doke Schmidt zelf was bij een 2-2 stand nog bijna trefzeker. Zijn kopbal verdween rakelings naast. ‘Ik telde hem al. Hij had er wel in gekund, ik heb vaker op die wijze gescoord.’

Doke Schmidt  heerst aan de bal in het uitduel tegen PSV.
Doke Schmidt heerst aan de bal in het uitduel tegen PSV.

Blessureleed

De maandag is benut om te herstellen en kort na te beschouwen op het duel in Eindhoven. Vanaf vandaag (dinsdag) ligt de focus op AZ en het behalen van de halve finale van de bekerstrijd. Voor Doke Schmidt wacht mogelijk weer een basisplaats. Joost van Aken (geschorst) is er niet bij en dus is de kans groot dat Schmidt en St. Juste opnieuw het hart van de Friese defensie bemannen.

Als Streppel voor Schmidt kiest, dan start de Heerenvener voor de vijfde maal op rij in de basis. Ongekende weelde voor de verdediger, die december vorig jaar (Excelsior thuis), na ruim anderhalf jaar blessureleed, zijn rentree in de hoofdmacht maakte. Het scenario dat zich nu voltrekt, had hij in de verste verte geen rekening mee gehouden.

Doke Schmidt had gehoopt op een paar invalbeurten, veel speeltijd bij de beloften en bijtanken in La Manga, maar niet op de achterliggende reeks. Het gaat veel sneller dan verwacht. Het geluk lacht de verdediger eindelijk weer toe. ‘Ik ben blij dat de trainer voor mij kiest nu er blessures zijn. Niet dat ik op blessures hoop, ik weet maar al te goed hoe het is om geblesseerd te moeten toekijken. Dat gun ik niemand.’

Doke Schmidt troeft Luk de Jong af. 'Als je kleiner bent, moet je slim de duels ingaan.'
Doke Schmidt troeft Luk de Jong af. 'Als je kleiner bent, moet je slim de duels ingaan.'

Taken uitvoeren

De verdediger is de slijtageslag in Eindhoven goed doorgekomen. Hij voelt zich maandagmiddag nog een beetje moe, maar belangrijkste is dat de enkel, die hem zo lang pijnigde, de wedstrijd goed heeft doorstaan. Dat is zowel in fysiek als mentaal opzicht een ruggensteun. ‘De vermoeidheid is niet erg. Nog een nacht goed slapen en ik ben er weer. Als de trainer voor mij kiest sta ik er woensdag.’

Hoewel er in de selectie van sc Heerenveen nog amper over het bekerduel gesproken is, is volgens Doke Schmidt iedere speler doordrongen van het belang van het duel tegen AZ. De halve finale lonkt en is een reëel doel. Het goede optreden tegen PSV heeft weliswaar geen punten opgeleverd, maar wel het besef gesterkt dat dit sc Heerenveen voor geen tegenstander bang hoeft te zijn. ‘Maar dan moeten we wel 90 minuten lang onze taken goed uitvoeren,‘ weet de verdediger.

Compenseren

In AZ treft sc Heerenveen een zware tegenstander. Doke Schmidt: ‘De nummers vier en vijf van de ranglijst, dat belooft wat. Ik denk dat dit van de vier bekerduels deze week veruit de leukste wedstrijd is. AZ is lastig, ze presteren stabiel, hebben veel voetballend vermogen en beschikken over individuele kwaliteit. Vooral Janbaksha is goed, hij is snel en vaardig, die moeten we in de gaten houden.’

Maar AZ beschikt over meer kwaliteiten waar de Friese defensie rekening mee moet houden. Met de 1.97 meter lange clubtopscorer Wout Weghorst in de punt van de aanval, moeten Schmidt c.s. na Luuk de Jong opnieuw afrekenen met een kopsterke spits. In Eindhoven leverde de kopkracht van De Jong sc Heerenveen Friezen veel problemen op. Hoe denkt Doke Schmidt(1,77 meter ) de 20 centimeter verschil met Weghorst compenseren.

‘Natuurlijk heeft AZ met Weghorst, maar ook als Mühren speelt een lengtevoordeel,’reageert Doke Schmidt. ‘Daar maak ik me niet druk om. Door goed te timen of slim de duels in te gaan, net op het beslissende moment een duwtje uit te delen, kun je het spitsen heel moeilijk maken. En natuurlijk sta ik er niet alleen voor. Als elftal moeten we een antwoord vinden om de aanvallers van AZ van scoren af te houden.’

Beter sc Heerenveen niet naar halve finale: 1-0

sc Heerenveen is er niet in geslaagd om de halve finale van de beker te bereiken. AZ won met 1-0 en dat was zeker niet verdiend, want de Friezen waren de bovenliggende partij. Stefano Marzo verzuimde halverwege de tweede helft de 1-0 te maken en dat bleek een dure misser. Een minuut later kopte Luckassen de winnende treffer binnen.

sc Heerenveen, met basisdebutant Ødegaard aan de aftrap, startte goed in het matig bezette AFAS stadion in Alkmaar. De openingsfase was voor de gasten die ook de eerste grote kans van de wedstrijd kregen. In de 14e minuut profiteerde Ødegaard bijna van een slippertje in de AZ-defensie. Doelman Rochet was echter tijdig uit zijn goal om de Noor van scoren af te houden.

Het eerste halve uur was voor de ploeg van Streppel, die de bal vlot rond liet gaan. Dat bleek ook uit het balbezit (62%), de Alkmaarders kwamen zelden dreigend in de buurt van Mulder. Een van richting veranderd schot van Weghorst was de enige echte gerichte doelpoging van de thuisclub.

Odegaard was in de openingsfase dichtbij de openingstreffer.
Odegaard was in de openingsfase dichtbij de openingstreffer.

In de slotfase van de eerste helft toonde AZ meer lef en Mulder moest alle zeilen bijzetten om Johansson, na een pass van Jahanbakhsh, van scoren af te houden. De doelman moest bovendien alert zijn bij een vrije trap van Wuytens. De laatste kans van de eerste helft was voor Zeneli, helaas raakte de Zweed de bal volledig verkeerd.

AZ kwam fel uit de startblokken na rust, maar sc Heerenveen nam het initiatief snel over en was via schoten van Zeneli en Larsson dreigend. De Friezen kregen al snel ook een grote counterkans waar meer in had gezeten, maar omdat er te lang getreuzeld werd, stuitte Larsson op Rochet. De doelman lag even later in de weg bij een intikker van Reza.

Lucas Bijker trekt mee ten aanval.
Lucas Bijker trekt mee ten aanval.

Marzo had in de 69ste minuut de kans op de 1-0 op de schoen. De Belg profiteerde van een rebound van Rochet na een schot van Zeneli, maar knalde de bal hoog over. De kans had absoluut een treffer moeten opleveren. Een heel dure misser, want in de daaropvolgende minuut kopte Luckassen uit een hoekschop raak, 1-0.

Een paar minuten later kwam sc Heerenveen goed weg toen Luckassen na een fraai opgezette aanval alleen voor Mulder opdook. Gelukkig verdween zijn schot over het Friese doel. Mulder moest zich even later strekken na een schot van Seuntjens, maar deed zijn werk naar behoren.

Stefano Marzo baalt nadat hij een grote kans op de 1-0 heeft laten liggen.
Stefano Marzo baalt nadat hij een grote kans op de 1-0 heeft laten liggen.

De Friezen ploegen in de slotfase wel op de gelijkmaker, maar slaagden er ondanks enkele hectische momenten niet meer in de verdiende gelijkmaker te produceren. AZ ging door naar de halve finale, waar de ploeg van Streppel zeker recht had op meer.

Balende Erwin Mulder: ‘Vergeten ons zelf te belonen’

‘Als er één ploeg vanavond verdiend had om te winnen, dan waren wij dat. AZ heeft niks gedaan, ze hoopten alleen op foutjes van ons. Dat een standaardsituatie ons dan opbreekt, is heel zuur.’ Erwin Mulder wond er na afloop geen doekjes om. De doelman baalde stevig van de onnodige bekernederlaag in Alkmaar.

Het balbezitpercentage sprak na afloop boekdelen. De gasten hadden de bal gedurende 62 procent van de wedstrijd, maar sc Heerenveen slaagde er niet in het speloverwicht in doelpunten te vertalen. ‘We moeten ons zelf hier belonen,’ concludeerde Mulder terecht. Hij haalde de grote kans van Stefano Marzo aan die helaas over schoot. ‘Als die zit, winnen we hier eenvoudig.’

De verdiende treffer bleef echter uit. ‘En dus staan we weer met lege handen, ’ aldus de aanvoerder van sc Heerenveen. ‘Het gaat in voetbal om de beslissende momenten. We voetballen goed, maar dan zie je dat we er nog niet zijn. Als dat wel het geval was geweest dan hadden we zondag tegen PSV een punt gepakt en vanavond gewonnen.’