Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

FC Volendam - sc Heerenveen

Datum: 31 augustus 2008 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 00:00 uur Toeschouwers: 5201
Locatie: Kras-stadion Scheidsrechter: Pol van Boekel
Plaats: Volendam

‘Hoe maakt niet uit, we moeten winnen’

,,Hoe maakt niet uit hoe, maar we moeten drie punten pakken,’’ Roy Beerens is duidelijk. sc Heerenveen wil morgen in en tegen Volendam geen punten morsen. De kleine aanvaller rekent na zijn goede optreden tegen Real Sociedad op een basisplaats en heeft zo zijn doelen gesteld voor het nieuwe voetbalseizoen. Hij wil van nog meer waarde zijn voor zijn club en vaker scoren. ,,Tien of meer, dat moet mogelijk zijn.’’

Trond Sollied. ,,Enthousiasme Volendam kan voor problemen zorgen.''
Trond Sollied. ,,Enthousiasme Volendam kan voor problemen zorgen.''

In Volendam moet zondag blijken hoe ver sc Heerenveen na acht weken van voorbereiding is. Volgens Trond Sollied is sc Heerenveen nog niet klaar voor de competitiestart. Fysiek wel, maar de pompeblêdenformatie is nog geen soepel draaiende voetbalmachine. ,,De automatismen ontbreken,’’ aldus de Noor die baalt van de internationale speelkalender. ,,Eerst de Spelen en nu twee maal een interlandperiode.’’ Sollied is niet blij met de in zijn ogen chaotische voorbereiding, maar de nieuwe trainer is pragmatisch ingesteld. Hij maakt zich niet druk om zaken waar hij geen invloed op heeft. Ondertussen hoopt Sollied dat zijn elftal de eerste weken zoveel mogelijk ongeschonden doorkomt. ,,Het kost nog weken om de ploeg neer te zetten. Het elftal staat pas in oktober.’’ Of sc Heerenveen klaar is voor promovendus FC Volendam moet blijken. Volgens Sollied schuilt het gevaar van Volendam vooral in het enthousiasme voor het nieuwe avontuur in de eredivisie. ,,Volendam zal gretig starten, want ze weten dat ze de punten in eigen huis moeten pakken. Daar moeten we rekening mee houden. Juist dan winnen is de uitdaging.’’ Trond Sollied gaf zijn opstelling nog niet prijs. De basiself zal echter niet veel afwijken van de beginopstelling tegen Real Sociedad. De Noor twijfelde vrijdag alleen nog over de samenstelling van zijn voor- en achterhoede. ,,Op twee plaatsen ben ik er nog niet uit.’’ Sollied kan in Volendam in ieder geval nog niet beschikken over Bak-Nielsen, Kalou, Roorda en Popov. Michael Bradley is wel weer beschikbaar, maar de Amerikaan start op de bank. Hoewel Sollied zijn basielf niet bekend maakte, rekent Roy Beerens zondag op een basisplek. ,,Daar ga ik wel vanuit,’’ aldus de aanvaller. Beerens kijkt uit naar de competitiestart. De 20-jarige Brabander begint aan zijn tweede seizoen in Friesland. Was het afgelopen seizoen vooral een leerjaar, komend jaar wil Beerens uitgroeien tot een vaste waarde voor sc Heerenveen.

Roy Beerens in actie tegen Real Sociedad. De aanvaller wil dit seizoen vaker gaan scoren.
Roy Beerens in actie tegen Real Sociedad. De aanvaller wil dit seizoen vaker gaan scoren.


,,Vorig jaar was het hard werken,’’ vertelt hij. ,Ik had het net het EK achter de rug en moest me opnieuw bewijzen. Na de winterstop heb ik vrijwel alles gespeeld. Die lijn wil ik doortrekken.’’ De flankspeler wil vaker scoren, ‘tien of meer’ en constant presteren. Mede dankzij zijn ervaringen bij Jong Oranje en op de Olympische spelen denkt Beerens zijn doelen te kunnen bewerkstelligen. ,,Als voetballer ben ik volwassener geworden,’’ aldus Roy Beerens. ,,Ik heb leren te doseren. Afgelopen seizoen ging alles in de hoogste versnelling en zat ik in de tweede helft kapot. Ik kies nu mijn momenten en houd daardoor meer kracht over. Ik wil me laten zien. Er lopen in Nederland weinig echte buitenspelers meer rond. Met mijn kwaliteiten kan ik aantonen dat ze nog wel degelijk bestaan.’’ Roy Beerens beseft dat Volendam zijn rentree in de eredivisie flink van zich af zal bijten, maar vindt dat sc Heerenveen op basis van de aanwezige kwaliteit de drie punten mee naar huis moet nemen. ,,De mensen moeten nog geen geweldig voetbal van ons verwachten, maar dat is op dit moment niet belangrijk. Hoe maakt niet uit, als we maar winnen. Dat geeft een lekker gevoel naar Heracles toe. Bovendien kan het als je twee op rij weet te pakken, ook in één keer gaan lopen.’’ Bij FC Volendam komt sc Heerenveen een oude bekende tegen. Cecilio Lopes staat nog bij de Friese club onder contract, maar wordt voor een jaar verhuurd aan de Noord-Hollanders. Lopes rekent op een moeilijk seizoen. ,,We zullen afwisselend presteren, denk ik. Natuurlijk lopen we tegen een paar nederlagen aan. Maar ik denk dat Volendam ook wel eens verrassend voor de dag kan komen tegen ploegen die op papier sterker zijn. Ik hoop dat we de nacompetitie ontlopen. Het fijne is dat we ons niet móeten handhaven van de club. We willen het wel heel graag en dat is een goede drijfveer."

sc Heerenveen start met zege

sc Heerenveen heeft de eerste zege van het seizoen binnen. De formatie van trainer Trond Sollied won aan de boorden van het IJsselmeer met 2-3. Het Friese spel was zoals Sollied al voorspeld had, nog niet sprankelend, maar het was voldoende om de Volendammers af te troeven. De gasten mochten bovendien doelman Brian Vandenbussche dankbaar zijn, want hij hield in de slotfase met een magnifieke redding Tuyp van scoren af. Meteen daarna zorgde Pranjic voor de beslissing.


sc Heerenveen begon in Volendam verrassend genoeg niet met Kopic, maar met Henrico Drost in het hart van de Friese defensie. Voorin kreeg Elyounoussi de voorkeur boven Paulo Henrique. De gasten hadden het in het eerste halve uur moeilijk tegen de promovendus. Sollied had vantevoren gewaarschuwd voor het enthousiasme waarmee Volendam de strijd zou aangaan en kreeg gelijk. Volendam begon beter aan het duel. De thuisclub oogde gretiger, won de beslissende duels en was het meest dreigend. Vandenbussche moest twee maal handelend optreden. De doelman ranselde knap een vrije trap van Valenta buiten de palen en hield met enige moeite een lastige stuiterbal van Van Zaanen tegen.

Gerald Sibon stond aan de basis van de  1-3 van Elyounoussi.
Gerald Sibon stond aan de basis van de 1-3 van Elyounoussi.


De Friese defensie oogde vooral kwetsbaar bij lange ballen. Volendam was met de snelheid van Van Zaanen en Platje voortdurend dreigend. Na een kleine dertig minuten was de Volendamse storm enigszins uitgeraasd. sc Heerenveen kreeg meer controle over de wedstrijd en combineerde makkelijker dan de promovendus. Sc Heerenveen domineerde het laatste kwartier van de eerste helft en dat was voldoende om met een 0-1 voorsprong te gaan rusten. Het doelpunt van Grindheim, zijn eerste in Friese dienst, kwam uit niets. De Noor draaide na ingooi van Janmaat goed bij zijn tegenstander weg en liet de bal met zijn ‘zwakke’ linkerbeen vanaf zeker 25 meter in de kruising verdwijnen.

Vanwege de hitte werden drinkpauze's ingelast.Door
Vanwege de hitte werden drinkpauze's ingelast.Door


De eerste mogelijkheid na rust was voor sc Heerenveen. Doelman Verhoeven kon de kopbal van de Noor over de lat tikken. De goalie moest even later opnieuw aan de bak bij een poging van afstand van de mee opgekomen Breuer. Aan de andere kant was Janmaat de snelle Van Zaanen kwijt, maar zijn lage voorzet was een prooi voor Vandenbussche. Het was ook meteen de laatste actie van Janmaat. De nieuweling van sc Heerenveen verdween met liesklachten naar de kant en werd vervangen door Svec. Ook Volendam wisselde en bracht Lopes voor de moegestreden Platje. Volendam kwam vlak na de wissel op gelijke hoogte. Jack Tuyp werd bij een verre inworp van Valenta volledig vrijgelaten en mocht zomaar de 1-1 binnen koppen.

Tarik Elyounoussi scoorde in Volendam zijn eerste officiele treffer voor sc Heerenveen.
Tarik Elyounoussi scoorde in Volendam zijn eerste officiele treffer voor sc Heerenveen.


De Friezen hadden slechts twee minuten nodig om opnieuw op voorsprong te komen. De naar links uitgeweken Beerens speelde zich knap vrij en vond Sibon. De spits was niet zelfzuchtig en legde de bal terug op Elyounoussi die van dichtbij simpel de 1-2 tegen de touwen kon tikken. Pranjic zorgde even daarna bijna voor de 3-1, maar het schot van de Kroaat verdween net naast de paal. Aan de andere kant had Vandenbussche alle moeite om een zwabberbal van Valenta buiten de palen te houden.Even later raakte sc Heerenveen Beerens kwijt. De aanvaller moest geblesseerd naar de kant en werd vervangen door Smarason. Vijf minuten voor tijd hield Vandenbussche zijn ploeg op de been. Tuyp kreeg na een vrije trap te veel vrijheid en haalde van vijf meter uit. De reflex van de Belg was meer dan uitstekend en hij voorkwam zo dat de Volendammers voor de tweede maal op gelijke hoogte kwamen.

Pranjic viert de 3-1 van sc Heerenveen.
Pranjic viert de 3-1 van sc Heerenveen.


De goalie bewees nog geen minuut na zijn redding opnieuw zijn waarde. Vandenbussche kwam bij een hoekschop als winnaar uit de strijd en luidde met zijn snelle uitworp een Friese counter in. Pranjic vond Smarason, kreeg de bal knap terug van de IJslander en liet de bal hoog in het doel verdwijnen. Daarmee was de strijd beslist. Tuyp zorgde nog wel voor 2-3, maar verder liet sc Heerenveen het niet komen.