Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

NAC Breda - sc Heerenveen

Datum: 22 september 2015 Competitie: KNVB Beker
Aanvang: 18:30 uur Toeschouwers: 6200
Locatie: Rat Verlegh Stadion Scheidsrechter: Jeroen Manschot
Plaats: Breda

Invaller Veerman ‘tovert’ Friezen naar volgende ronde

sc Heerenveen heeft de volgende ronde van de bekerstrijd bereikt. De Friezen wonnen in Breda met 1-0 dankzij een wonderschone treffer van Henk Veerman. Het doelpunt paste eigenlijk niet in het spelbeeld, want het was geen beste wedstrijd in het Rat Verlegh stadion. Daar treurde na afloop in het Friese kamp niemand over, want het doel, doorgaan in de bekerstrijd, werd bereikt.

sc Heerenveen begon met een flink gewijzigd elftal aan het bekerduel tegen NAC Breda. Lodeweges liet Veerman, Cavlan en Van den Boomen op de bank beginnen en gunde basisplaatsen aan Otigba, Marzo en Kada. De twee nederlagen in de competitie en de wisselingen in het elftal hadden invloed op het spel, want sc Heerenveen kwam moeizaam uit de startblokken in Breda.

De thuisclub, gesteund door ongeveer 6000 toeschouwers, liet het initiatief aan sc Heerenveen en loerde vooral op de tegenstoot. De gasten hadden moeite het spel te maken en moesten waakzaam zijn voor de Bredase aanvallen. Vooral middenvelder Suk penetreerde regelmatig in de Friese zestien, en was één keer gevaarlijk met een harde pegel die met moeite kon worden weggebokst werd door doelman Mulder.

Joey van den Berg houdt Matic van de bal.
Joey van den Berg houdt Matic van de bal.

De meeste dreiging kwam van de thuisclub die het doel van Mulder acht maal onder vuur nam. Met uitzondering van de al genoemde pegel van Suk hoefde Mulder echter niet tot het uiterste te gaan om de nul te houden. De gasten waren amper gevaarlijk en kwamen niet verder dan een tweetal pogingen van Slagveer. De 0-0 ruststand was dan ook een logische.

Simon Thern bleef na rust achter in de kleedkamer. Hij werd vervangen door Cavlan. De eerste kans was voor sc Heerenveen. Kada pikte een verkeerde terugspeelbal van Gorter op en mocht alleen op Ten Rouwelaar afgaan. De kleine aanvaller schoot echter naast zodat NAC Breda met de schrik vrij kwam.

Luciano Slagveer probeert zich langs Matic te worstelen.
Luciano Slagveer probeert zich langs Matic te worstelen.

sc Heerenveen was na rust de betere ploeg en speelde vooral op de helft van NAC Breda. De thuisclub kreeg echter wel een grote mogelijkheid op de 1-0. St. Juste zat mis bij een dieptepass waarna Seuntjes oog in oog kwam te staan met doelman Mulder die knap redde.

Lodeweges haalde na 67 minuten Kada naar de kant en bracht Veerman, die een belangrijke rol zou gaan spelen. Nadat Verbeek namens NAC Breda nog de paal had geraakt, schoot Veerman sc Heerenveen in de 82ste minuut op voorsprong. Larsson bracht de Volendammer in stelling waarna de invaller Ten Rouwelaar met een magistraal wippertje verschalkte, 0-1.

Dezelfde Veerman knalde even later uit een vrije trap op de paal. NAC Breda joeg wanhopig op de gelijkmaker, maar gaf daardoor veel ruimte weg. De thuisclub kwam bovendien met tien man te staan, omdat Dingsdag zich aan Cavlan vergreep.

sc Heerenveen verzuimde in de slotminuten verder afstand te nemen. Dat mocht vooral Slagveer zich aanrekenen. De aanvaller ging er alleen vandoor, maar koos, met Cavlan en Larsson naast zich, voor eigen kans te gaan. Zijn inzet belandde echter in het zijnet. Er vloeide geen bloed uit de misser, ook al omdat Mulder alert reageerde op een kopbal van Pedro en dus bekert sc Heerenveen verder.

Matchwinnaar Veerman blijft nuchter: ‘Mooi voor familie’

Henk Veerman was dinsdagavond in Breda de grote man aan Friese zijde. De Volendammer kwam na 67 minuten binnen de lijnen en schoot zijn club een kwartier later op magistrale wijze op voorsprong. Het was een mooie goal erkende Veerman na afloop, maar: ‘Messi maakt ze mooier’.

Dat moge zijn, maar het doelpunt van Veerman was een beauty. Op aangeven van Larsson wipte Veerman de bal met veel gevoel uit de draai over de uitkomende Ten Rouwelaar heen. Het speeltuig verdween over de goalie in het Bredase doel. Veerman was even later nog dicht bij zijn tweede van de avond, toen hij uit een vrije trap van Van den Berg de paal trof.

Voor Veerman is het een bewogen week. Vrijdagavond in Nijmegen werd de Volendammer al na 37 minuten naar de kant gehaald en kreeg hij de nodige kritiek te verwerken. In Breda eiste Veerman een heldenrol op en stond hij na afloop in de schijnwerpers.

De kritiek heeft Veerman, altijd de rust zelve, niet aan het wankelen gebracht, liet hij voor de microfoon van Fox Sport weten. ,,Het zelfvertrouwen is er wel, maar als heel de wereld over je gaat schrijven is het wel lekker als zo’n bal er ingaat. Vooral voor mijn familie, want die zat er meer over in dan ik.’’

Als invaller deed Veerman afgelopen seizoen vaker van zich spreken, maar het is niet een rol waar hij warm van wordt. ,,Ik begin liever in de basis, maar het is wel gebleken dat tegenstanders er moeite mee hebben als ik in het veld kom.’’ Veerman wilde niet zeggen dat de zege verdiend was. ,,Bekervoetbal is altijd apart, laat ik het er op houden dat het een moeilijk potje was.’’