Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

PSV - sc Heerenveen

Datum: 22 januari 2017 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 16:45 uur Toeschouwers: 33900
Locatie: Philips Stadion Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Plaats: Eindhoven

Joost van Aken twijfelgeval voor uitduel PSV

Jurgen Streppel kan zondag in de belangrijke uitwedstrijd tegen PSV mogelijk niet beschikken over Joost van Aken. De verdediger ging vanmiddag tijdens de training door zijn enkel. ‘We moeten afwachten hoe het uitpakt,’ liet Jurgen Streppel weten.

De onverwachte tegenvaller toont volgens Streppel maar weer eens aan hoe broos de samenstelling van zijn selectie is. Gelukkig zijn Jeremiah St. Just en Shay Facey weer inzetbaar, maar mocht Van Aken niet kunnen spelen, dan is dat een forse streep door de rekening van de plannen van Streppel. ‘Maar gelukkig hebben we nog twee dagen,’ hield Streppel de moed erin.

De trainer wikt nog over de samenstelling van het Friese middenveld. Afgaande op de training van vanmiddag start Morten Thorsby mogelijk in de basis. Als de Noor start in Eindhoven, gaat dat ten koste van Younes Namli, die vorige week tegen ADO Den Haag speelde voor de geblesseerde Stijn Schaars. sc Heerenveen traint zaterdag echter nog een keer en pas daarna hakt Streppel, die zondagochtend met zijn selectie richting Brabant vertrekt, de knoop door.

Jurgen Streppel overlegt met Jeremiah St. Juste. De trainetr kan tegen PSV weer een beroep doen op de centrale verdediger
Jurgen Streppel overlegt met Jeremiah St. Juste. De trainetr kan tegen PSV weer een beroep doen op de centrale verdediger

Volwassen elftal

Naast Schaars kan Streppel nog niet beschikken over Henk Veerman. De uit Volendam afkomstige spits liep eind vorig jaar een hamstringblessure op, maar is op de weg terug. Veerman traint weer op het veld, maar zal volgende week zeker nog niet aansluiten. ‘Het is wel fijn hem straks terug te hebben, met zijn kwaliteiten vormt Henk een extra wapen,’ aldus zijn trainer.

Tegenstander PSV beschikt volgens Streppel over een ‘heel volwassen elftal’ en is in de ogen van de trainer door de terugkeer van huurling Van Ginkel alleen maar sterker geworden. Streppel wenst echter niet te veel naar de tegenstander te kijken. ‘Het gaat er vooral om hoe we zelf spelen.’

Uitdaging

De ploeg van Cocu beschikt over de minst gepasseerde thuisdefensie van de competitie, terwijl sc Heerenveen als enige club uit de Eredivisie nog in alle uitduels het net wist te vinden. ‘Het is een mooie uitdaging om met onze manier van voetballen ook in Eindhoven te laten zien dat we altijd een goal kunnen maken,’ vond de trainer.

sc Heerenveen kan vertrouwen putten uit de recente prestaties tegen PSV. Van de laatste zes duels (uit en thuis), verloren de Friezen slechts één ontmoeting. Vorig seizoen werd het 1-1 in Eindhoven. Ook in de eerdere ontmoeting van dit seizoen bleven beide ploegen op 1-1 steken.

sc Heerenveen in spektakelstuk onderuit tegen PSV: 4-3

sc Heerenveen leek op weg naar ene stunt in Eindhoven. De gasten leidden tien minuten voor tijd met 3-2 dankzij een hattrick van Reza, maar zagen PSV in de slotminuten hard toeslaan. Van Ginkel en Moreno bezorgden de ploeg van Cocu de zege waar een gelijkspel op zijn plaats was geweest. Doelman Erwin Mulder stopte bij een 2-2 stand een strafschop van Pereiro.

PSV beschikt over de minst gepasseerde thuisdefensie van de Eredivisie, maar sc Heerenveen had maar vijf minuten nodig om de Eindhovense verdediging uit elkaar te spelen. Na een mooie combinatie tussen Reza en Larsson was het de Iranese spits die alleen voor doelman Zoet kalm bleef, 0-1.

sc Heerenveen begon niet alleen qua score uitstekend. De gasten speelden brutaal naar voren. Met Larsson, die een vrije rol leek te hebben, als vormgever, maakte sc Heerenveen het PSV flink lastig. Halverwege de eerste helft kantelde het spelbeeld. PSV ging meer duels winnen en zette de Friezen onder druk.

mulder-psv-uit-220117

Het offensief leidde tot een handvol kleine kansjes. De Jong schoot recht in de handen van Mulder, Schwaab kopte op de lat en pogingen van Pröpper en Pereiro waren een prooi voor de Friese doelman. In de 32ste minuut viel toch de verdiende gelijkmaker. Het was Pröpper die profiteerde van een inschattingsfout van Mulder en raak kopte, 1-1.

PSV voerde na de gelijkmaker de druk verder op. sc Heerenveen kwam er amper meer uit. Nadat Ramselaar het zijnet had getroffen kwam PSV in de 40ste minuut op voorsprong. Mulder redde eerst nog knap op een kopbal van De Jong, maar was even later kansloos. De Jong verlengde en Pereiro stond op de juiste plek om PSV met een voorsprong de rust in te laten gaan.

Reza-psv-uit-220117

PSV nam bij het begin van de tweede helft de touwtjes meteen weer in handen. sc Heerenveen stond onder druk, maar wist zich langzamerhand los te maken van de greep van de ploeg van Cocu. De aanvalsdrang leidde meteen tot de gelijkmaker. Via Zeneli kwam de bal bij Reza, die haalde met links hard uit en zag de bal in de verre hoek verdwijnen. Zoet was kansloos, 2-2.

Halverwege de tweede helft kwam sc Heerenveen goed weg. Ramselaar vond de diep gelopen Pröpper. Alleen voor Mulder schoot de middenvelder echter naast. Aan de andere kant was Doke Schmidt bijna trefzeker. De verdediger was bij een hoekschop mee naar voren geslopen, maar kopte rakelings naast.

schmidt--psv-uit-220117

Een kwartier voor tijd kreeg PSV de kans om weer op voorsprong te komen. Nijhuis wees makkelijk naar de stip na een duel tussen Schmidt en De Jong. Een discutabele beslissing, maar er vloeide geen bloed uit omdat Mulder de strafschop van Pereiro buiten de palen ranselde.

Reza liet even later aan de andere kant zien hoe het wel moest. De aanvaller kopte uit een hoekschop van Larsson de 3-2 achter doelman Zoet en voltooide daarmee een hattrick. De zege leek voor het grijpen, maar PSV rechtte in de slotminuten nog een keer de rug en pakte via treffers van Van Ginkel en Moreno binnen alsnog de zege, 4-3. sc Heerenveen mocht zich beklagen dat Nijhuis weigerde een strafschop te geven voor ene overtreding op Ødegaard .

Jurgen Streppel ‘trots en doodziek’ na nederlaag

sc Heerenveen verloor vanmiddag in een waar spektakelstuk van PSV. Tien minuten voor het einde stonden de Friezen met 3-2 voor, maar in de slotfase ging het alsnog mis voor de dapper en goed spelende ploeg van Streppel.

Bij Jurgen Streppel vochten na afloop de emoties om voorrang. Aan een kant was de trainer trots op de wijze waarop zijn elftal zich in het Philips Stadion had gepresenteerd, anderzijds baalde hij van de vier tegentreffers die sc Heerenveen incasseerde. ‘Als je de goals zo weggeeft, dan ben je als trainer wel doodziek.’

Streppel dacht liever terug aan de eerste 20, 25 minuten waarin een brutaal sc Heerenveen vlot een ene voorsprong nam en het PSV vreselijk moeilijk maakte. ‘Dat was echt geweldig wat we lieten zien. Het was smullen met als hoogtepuntje het doelpunt.’

Na de 2-3 van Reza, tien minuten voor het einde, dacht Streppel dat de punten mee terug naar Friesland zouden gaan. ‘ PSV was het even kwijt, speelde niet meer zo georganiseerd als daarvoor. Wij waren te slordig in de omschakeling, hadden de 4-2 moeten maken, maar dat hebben we verzuimd.’

Tot overmaat van ramp zag Streppel PSV ook nog de zege grijpen. ‘Met opportuun voetbal,’oordeelde de trainer. ‘Ik baal flink, maar natuurlijk hebben we vandaag ook goed en mooi voetbal laten zien. Welke ploeg scoort hier drie doelpunten, dat zijn er niet veel.’