Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Rapid Boekarest - sc Heerenveen

Datum: 09 augustus 2012 Competitie: Europa League
Aanvang: 20:30 uur Toeschouwers: 1928
Locatie: National Arena stadium Scheidsrechter: Felix Zwayer
Plaats: Boekarest

Van Basten heeft vertrouwen in goede afloop

Tijdens de traditionele persconferentie op de laatste dag voorafgaand aan de Europes wedstrijd waren trainer Marco van Basten en aanvoerder Ramon Zomer in opperbeste stemming.

Van Basten: "Ik heb er alle vertrouwen in dat het morgenavond goed komt. De jongens zijn gretig, maar nog onervaren. Dit is dus een goede leerschool. Omdat onze uitgangspositie goed is, ligt de druk bij Rapid. Maar we moeten geconcentreerd blijven."

Marco van Basten en Ramon Zomer staan de aanwezige pers te woord.
Marco van Basten en Ramon Zomer staan de aanwezige pers te woord.

Aanvoerder Ramon Zomer gaf aan geen problemen met de omstandigheden te hebben. "Dat geldt voor beide teams. Wij zijn gewoon scherp en gretig om hier een goed resultaat neer te zetten. We willen een ronde verder. Dat moet kunnen."

Op de slotvraag van een Roemeense journaliste of trainer en speler na een 4-0 gewonnen wedstrijd wel eens 4-0 hadden verloren, konden beide ontkennend antwoorden. Een goed vooruitzicht, zo werd tevreden geconcludeerd door de hoofdrolspelers van de persconferentie.

Ïn de perskamer van het stadion 'National Arena' was de Roemeense media weer talrijk aanwezig.
Ïn de perskamer van het stadion 'National Arena' was de Roemeense media weer talrijk aanwezig.

sc Heerenveen door na 1-0 verlies in Boekarest

sc Heerenveen heeft zich zoals verwacht ten koste van Rapid Boekarest geplaatst voor de play-offs van de Europa League. De formatie van trainer Marco van Basten kwam in de Roemeense hoofdstad amper in de problemen. Rapid Boekarest nam halverwege de eerste helft via een penalty een voorsprong. De thuisploeg kreeg daarna kansen op meer, maar scoorde niet. Na rust controleerde sc Heerenveen het duel en werd het Europese avontuur betrekkelijk eenvoudig verlengd.

Waar Marco van Basten op dezelfde elf spelers van de eerste wedstrijd in Heerenveen vertrouwde, kwam zijn collega Sabau in Boekarest met drie nieuwe namen op de proppen. Voor sc Heerenveen was het zaak met de mooie 4-0 thuiszege op zak geen snelle tegentreffer te incasseren. In de openingsfase was er ook geen vuiltje aan de lucht. De Friezen bleven makkelijk op de been en waren via een knal van afstand van Ziyech nog het gevaarlijkst.

Rapid Boekarest kon geen vuist maken, maar kwam na twintig minuten met een gelukje op voorsprong. Van la Parra kreeg een voorzet tegen zijn hand en de Duitse scheidsrechter Zwayer wees meteen naar de stip. Herea stuurde Nordfeldt naar de verkeerde hoek en schoot Rapid Boekarest beheerst naar een 1-0 voorsprong.

5614

Die treffer gaf de Roemenen nieuwe hoop op een stunt en sc Heerenveen mocht niet klagen dat nog geen twee minuten later een treffer van Roman onterecht vanwege buitenspel werd afgekeurd. Het Roemeense gevaar was echter nog niet geweken, want de gasten beleefden een moeilijk slotkwartier van de eerste helft. Nordfeldt moest twee maal al zijn talenten aanspreken om Grigori van scoren af te houden. Dat lukte zodat de Friezen bij rust slechts tegen een 1-0 achterstand aankeken, terwijl meer tegentreffers zeker tot de mogelijkheden behoorden.

Marco van Basten was kennelijk niet helemaal tevreden over het optreden in de eerste helft, want hij voerde in de pauze een tweetal wijzigingen door. De trainer van sc Heerenveen haalde Ziyech en Van la Parra naar de kant en bracht Pele van Anholt en Assaidi. Van Anholt kwam het Friese middenveld versterken en Assaidi kwam op zijn vertrouwde stek aan de linkerkant terecht. Tannane verhuisde hierdoor naar de rechterkant.

5428

Met de komst van Assaidi werd sc Heerenveen meteen dreigender. De buitenspeler vestigde met een paar fraaie acties de aandacht op zich, maar helaas was de eindpass steeds niet goed. Beide ploegen raakten door de hitte vermoeid en gingen fouten maken. Vooral Rapid Boekarest speelde slordig en dit leverde sc Heerenveen een aantal counterkansen op. Bij een van die uitvallen schoot Tannane maar rakelings langs het Roemeense doel.

Rapid Boekarest had niet meer de kracht het sc Heerenveen moeilijk te maken. De Friezen bleven makkelijk overeind en hadden de beste kansen op een doelpunt. Zo kwam Assaidi maar net een teenlengte tekort om een voorzet van Tannane te verzilveren. Het deerde de ploeg van Marco van Basten niet, want sc Heerenveen dwong in Roemenië verdiend en misschien wel makkelijker dan verwacht een plaats in de volgende ronde van de Europa League af.

Actuele fotos volgen later

Marco van Basten: Doorgaan was het belangrijkste…

“Het maakte echt niet uit hoe, maar doorgaan was het belangrijkste van deze avond.” Trainer Marco van Basten was zichtbaar opgelucht na de wedstrijd die uiteindelijk in 1-0 eindigde. Uiteraard was de 4-0 voorsprong royaal, maar in Heerenveen had hij al aangegeven dat hij er nog niet helemaal gerust op was.

“In de beginfase zette Rapid veel druk en maakte ze de 1-0 door een gelukkige penalty. Rapid was fel en fanatiek, en wij kwamen steeds net een stap te laat. Daardoor misten we controle en was het slordig,” aldus Van Basten tijdens de persconferentie.

Coachend tijdens de afgesproken drinkpauze.
Coachend tijdens de afgesproken drinkpauze.

Hij vervolgt: “Vervolgens scoren ze de 2-0, maar wordt die goal afgekeurd wegens buitenspel. Ik heb later ook begrepen dat het eigenlijk een 100% doelpunt was, maar dat is voetbal. Het team heeft hier vanavond weer ontzettend veel van geleerd. Het zijn jonge spelers, die wisselvallig kunnen zijn. Maar daar leren ze van."

Van Basten geeft Djuricic een bemoedigend tikje na zijn noodgedwongen uitvallen.
Van Basten geeft Djuricic een bemoedigend tikje na zijn noodgedwongen uitvallen.

Zijn ploeg had het in Boekarest net niet, al was het veld ook niet optimaal. “Het veld was inderdaad niet goed, maar dat gold voor beide teams. Daar moeten we dus niet over zeuren.” Op de slotvraag van een Roemeense journaliste of het veld wel goed genoeg zou zijn voor Lionel Messi die met Barcelona op zaterdag een vriendschappelijke wedstrijd tegen Dinamo Boekarest zal spelen, antwoordde Van Basten: “Messi kan overal spelen, zelfs in het water!”