Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

RKC Waalwijk - sc Heerenveen

Datum: 12 februari 2012 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 14:30 uur Toeschouwers: 6000
Locatie: Mandemakers-Stadion Scheidsrechter: Dennis Higler
Plaats: Waalwijk

Djuricic: ‘bezig aan een van mijn beste maanden’

Bijna precies twee jaar geleden maakte Filip Djuricic zijn debuut voor sc Heerenveen. Dat gebeurde op 20 februari 2010 in het Mandemakers Stadion van RKC. Zondag gaan de Friezen opnieuw op bezoek bij RKC. De vorige keer won sc Heerenveen met 1-2, en ook nu verwacht Djuricic een Friese overwinning. ,,Als we zo spelen als normaal, winnen we.”

Filip Djuricic had dus in Waalwijk zijn eerste echte kennismaking met de Eredivisie. ,,Het was een klein stadion, niet echt gevuld, en het was erg koud", herinnert Djuricic zich. ,,Nee, geen spectaculaire ambiance. Maar het was mijn eerste wedstrijd, dus dan denk je toch vooral aan de wedstrijd zelf. En bovendien, in Servië heb je maar een paar grote stadions en verder zijn het nog kleinere stadions dan dat van RKC."

Zijn eerste herinneringen van zijn debuut gaan over de omstandigheden. Maar daarna volgt een herinnering van een andere orde: ,,Ik had meteen een assist. Ik kreeg na een goede combinatie de bal terug van Roy Beerens, waarna ik bij het strafschopgebied kwam. Ik wachtte even, speelde de bal tussen de benen van de verdediger, en Sibon scoorde bij de eerste paal: 1-0. Een mooi moment voor mij."

Filip Djuricic tijdens zijn debuut tegen RKC.
Filip Djuricic tijdens zijn debuut tegen RKC.

Het was een totaal andere ploeg dan het huidige sc Heerenveen, zegt Djuricic. ,,Ik speelde toen achter Gerald Sibon. Paulo Henrique stond links, en Roy Beerens rechts. Het het team is erg veranderd. Er zijn behoorlijk wat spelers vertrokken. We zijn nu veel beter dan twee jaar geleden. Toen ik hier begon stonden we rond de veertiende plaats. Nu staan we vierde."

Ook Djuricic zelf heeft stappen gemaakt. ,,Het is best snel gegaan. Ik heb al bijna zestig wedstrijden voor het eerste team achter mijn naam staan. Niet slecht op je twintigste. Ik speel een goed seizoen. Zeker de laatste drie maanden gaat het lekker. Ja, ik denk dat dit mijn beste periode tot nu toe is in mijn carrière. Maar ik wil nog veel beter worden."

Nog even terug naar de huidige vierde plaats. ,,Dat is echt prachtig," vindt Djuricic. ,,Nee, ik denk niet aan de plekken daarboven. Ik bekijk het van wedstrijd tot wedstrijd. Eerst moeten we zondag winnen van RKC. Ik wil van elk team een keer winnen, en tegen RKC is dat ons dit seizoen nog niet gelukt (thuis werd het 1-1, red.). Als we op de lijn doorgaan die we de laatste maanden te pakken hebben, dan gaan we winnen. We spelen heel goed in uitwedstrijden. Als we winnen focus ik me weer op de komende wedstrijd tegen NAC. Als we daarna naar AZ gaan, kunnen we laten zien hoe we er echt voor staan."

Van La Parra bezorgt sc Heerenveen zege op RKC

sc Heerenveen heeft in Brabant de zesde uitoverwinning van het seizoen in de wacht gesleept. De Friezen wonnen met 0-1 van RKC Waalwijk dat ruim een uur met tien man speelde. Evander Sno kreeg in de eerste helft rood na een harde charge op Elm. Rajiv van La Parra ontpopte zich in Waalwijk tot matchwinnaar. Hij schoot vlak voor rust raak op aangeven van Bas Dost. sc Heerenveen klimt door de zege naar de derde plaats in de eredivisie. 

Viktor Elm speelde in Waawlijk zijn 200ste competitieduel in het betaalde voetbal.
Viktor Elm speelde in Waawlijk zijn 200ste competitieduel in het betaalde voetbal.

sc Heerenveen ging in het Mandemakers Stadion in Waalwijk met een 0-1 voorsprong rusten. Het was Van La Parra die de gasten na 39 minuten op voorsprong schoot. RKC Waalwijk speelde op dat moment al met tien man, omdat Sno na een half uur voor een harde charge op Elm direct rood kreeg van scheidsrechter Higler.

Daarmee toonde sc Heerenveen zich uiterst effectief, want de goal van La Parra ontstond uit de eerste echte kans van de Friezen. Het doelpunt was een gevolg van een langlopende aanval waarbij de bal via Djuricic, Kums en Dost bij Van La Parra terecht kwam. Hij kegelde de bal hard en hoog langs doelman Zoet in het dak van het doel.

Filip Djuricic probeert Bandjar te ontwijken. De middenvelder van sc Heerenveen werd na rust vervangen door Geert Arend Roorda.
Filip Djuricic probeert Bandjar te ontwijken. De middenvelder van sc Heerenveen werd na rust vervangen door Geert Arend Roorda.

De ploeg van trainer Ron Jans liet in de eerste 45 minuten niet zijn beste voetbal zien. Door slordige passing, vooral Djuricic speelde een ongelukkige eerste helft, werd veel balverlies verloren en werden mogelijke potentiële aanvallen in de kiem gesmoord. Bovendien werden niet altijd de juiste keuzes gemaakt.
RKC Waalwijk was enkele malen dreigend. Schet haalde aan de rechterkant knap de achterlijn, maar zijn voorzet werd niet goed geraakt door Nemeth. Ook een schotje van Meijers kon de Belgische doelman van sc Heerenveen niet verontrusten. De 0-1 voorsprong bij rust was dan ook wel in orde, want de meeste dreiging kwam van de ploeg uit Friesland.

Luciano Narsingh wordt neergehaald door Ramos.
Luciano Narsingh wordt neergehaald door Ramos.

De tweede helft was van Friese zijde niet veel beter dan de eerste. sc Heerenveen bleek niet in staat het numerieke voordeel uit te buiten. Het meeste balbezit was voor de thuisclub die, hoewel met een man minder, steeds een vrije speler wist te vinden. Bovendien won RKC Waalwijk de meeste persoonlijke duels en kreeg daardoor kreeg sc Heerenveen geen vat op het tiental Brabanders.

De gasten raakten al vroeg in de tweede helft Janmaat kwijt die  te geblesseerd was om verder te gaan. Hij werd vervangen door Doke Schmidt. De invaller vervulde meteen een belangrijke rol. De rechtsback haalde in de 53ste minuut een kopbal van Nemeth van de lijn en hield zo zijn ploeg op de been.

Sven Kums sterk aan de bal in Waalwijk.
Sven Kums sterk aan de bal in Waalwijk.

Na een kwartier spelen ging ook Djuricic naar de kant. De Serviër was niet okselfris na een ongelukkige botsing en werd vervangen door Roorda. De wissel veranderde weinig aan het spelbeeld, want RKC Waalwijk bleef het duel controleren. Het vele balbezit leverde de thuisclub slechts een grote kans op. Nemeth kapte zich op de rand zestien vrij en zocht de verre hoek. Vandenbussche wist met een uiterste krachtsinspanning de gelijkmaker te voorkomen.

Ook de Friezen kregen een paar mogelijkheden. Dost kon net niet zijn voet achter een lage voorzet van Elm krijgen, Narsingh schoot na een lange solo rakelings voorlangs, maar de beste mogelijkheid was voor de topscorer van de eredivisie. Van Lla Parra omspeelde op rechts Van Peppen en leverde een prima voorzet af. Dost leek de 0-2 binnen te knikken, maar Zoet redde spectaculair. Het deerde de ploeg van Jans niet, want sc Heerenveen haalde ongeschonden het eindsignaal.

Ron Jans: ‘Het resultaat telt’

De 0-1 uitzege van sc Heerenveen op RKC Waalwijk gaat niet de boeken in als een fantastische overwinning. Ron Jans zag zijn elftal in Brabant ploeteren en koesterde daarom vooral de zege. ,,Het was geen terechte overwinning, maar hij staat wel in de boeken.Uiteindelijk gaat het om het resultaat.’’

Desondanks toonde Jans zich kritisch. ,,De tweede helft was dramatisch. In de rust heb ik aangegeven wat er moest gebeuren. Vroeg druk zetten en het veld lang en breed houden, maar in de praktijk kwam er niets van terecht. RKC bepaalde met tien man de wedstrijd. Dat is niet best.’’

sc Heerenveen kwam goed weg, besefte Jans. ,,RKC kreeg een paar goede kansen. We moesten zelfs nog een bal van de lijn halen. Iedereen heeft het altijd over onze aanval, maar in dit geval moet ik de defensie een compliment maken, want we hebben het doel schoon gehouden.’’

De zege op RKC Waalwijk biedt de trainer voldoende gespreksstof in de aanloop naar het duel tegen NAC Breda van komende vrijdag. ,,Het resultaat was goed, maar ons voetbal niet. Als je zo speelt, blijf je niet winnen, dat is de boodschap voor de wedstrijd tegen NAC Breda.’’