Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

RKC Waalwijk - sc Heerenveen

Datum: 01 februari 2013 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 20:00 uur Toeschouwers: 6000
Locatie: Mandemakers-Stadion Scheidsrechter: Ed Janssen
Plaats: Waalwijk

Finnbogason: 'Winst belangrijker dan mijn goals’

Hij is in zijn eentje verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle treffers van sc Heerenveen, maar doelpunten houden hem niet bezig. Het maakt Alfred Finnbogason niet uit wie er vanavond scoren, als sc Heerenveen in Waalwijk maar met drie punten in de bus stapt.

Als sc Heerenveen er vanavond in slaagt de eerste uitzege van het seizoen te pakken, dan is Alfred Finnbogason in alle opzichten een tevreden man. De IJslander weet dat zijn club de punten hard nodig heeft om afstand van de onderste regionen te nemen en hij viert vandaag zijn 24ste verjaardag.

,,Winnen van RKC zou een mooi verjaardagscadeau zijn,’’ vertelt Alfred Finnbogason. ,,Ik kan mezelf ook een cadeautje bezorgen door te scoren, maar eerlijk gezegd vind ik dat niet belangrijk. Ik ben een teamspeler, het belang van het team staat voorop. Als we winnen, valt er wel iets te vieren, dan trakteer ik op de terugreis op champagne en gebak.’’

Na de nederlaag tegen Heracles Almelo en het gelijke spel bij PEC Zwolle moet het volgens Finnbogason in Waalwijk gebeuren. Een overwinning kan het begin van de ommekeer betekenen, weet de scherpschutter van sc Heerenveen. ,,Kijk naar AZ, ze winnen na de winterstop twee keer en doen weer volop mee.’

Alfred Finnbogason heeft in ieder geval alvast een cadeautje voor zijn verjaardag binnen. De spits is blij dat Filip Djuricic tot het eind van het seizoen blijft. ,,Filip is een goede speler en erg belangrijk voor de club. In het veld heb ik een goede klik met hem. We hebben hem hard nodig de komende wedstrijden.’’

Tiental sc Heerenveen pakt zege in Waalwijk

sc Heerenveen heeft de eerste uitzege van het seizoen in de wacht gesleept. In Brabant werd een zwaarbevochten 0-1 overwinning op RKC Waalwijk behaald. sc Heerenveen speelde lange tijd met tien man omdat Ramon Zomer direct na rust rood kreeg. De ploeg van Marco van Basten kwam daarna onder grote druk te staan, maar hield stand. Djuricic zorgde in de slotfase voor de zege door een door hemzelf afgedwongen strafschop te verzilveren.

De eerste 45 minuten in het Mandemakers stadion in Waalwijk leverden geen groots voetbal op. Beide ploegen durfden geen risico’s te nemen en dat viel ook wel te verklaren. sc Heerenveen is nog altijd op zoek naar de eerste uitzege van het seizoen en RKC Waalwijk wist de laatste drie duels niet te scoren en kreeg bovendien afgelopen speelronde flink klop van NAC Breda (0-4).

Het meeste balbezit was voor de gasten uit Friesland, maar sc Heerenveen hanteerde een te laag tempo om RKC Waalwijk, dat bij balverlies collectief inzakte, te kunnen verrassen. Bovendien werkte het hobbelige veld in Waalwijk niet mee. Op een goede combinatie vielen beide teams dan ook amper te betrappen.

Gouweleeuw rukt op. Braber komt te laat om de verddeiger af te stoppen.
Gouweleeuw rukt op. Braber komt te laat om de verddeiger af te stoppen.

De eerste mogelijkheden waren voor de thuisclub en werden vooraf gegaan door foutjes aan Friese kant. Halverwege de eerste helft ging Jozefszoon er na een uitglijder van Van den Berg aan de rechterkant vandoor. Zijn dwarrelbol ging over Nordfeldt heen en stuitte via de binnenkant paal het veld weer in. sc Heerenveen kwam gelukkig weg en mocht bovendien niet klagen dat Braber net verkeerd stond om de baal bij de tweede paal binnen te tikken.

Na een half uur leidde een misverstand tussen Kums en Raitala tot de tweede Brabantse mogelijkheid. Chevalier profiteerde van het balverlies en probeerde de vrijstaande Boukhari te bereiken. Gelukkig voor sc Heerenveen was de voorzet van de Fransman te hard en ging de kans verloren.

Ramon Zomer kreeg in Waalwijk de rode kaart van arbiter Janssen.
Ramon Zomer kreeg in Waalwijk de rode kaart van arbiter Janssen.

Het eerste Friese gevaar kwam pas in de slotminuten van de eerste helft tot stand. Bij een snelle Friese tegenstoot werd Djuricic in stelling gebracht. Zijn harde schot werd door Zoet met moeite gepareerd. De bal kwam via Van la Parra opnieuw bij Djuricic terecht. De Serviër mikte bij zijn tweede poging precies op de verre hoek, maar zag Zoet met de vingertoppen redding brengen.

sc Heerenveen kreeg direct na rust een domper te verwerken, want al na enkele minuten moest Zomer met rood naar de kant. Een lange bal van Lamey kwam achter de Friese defensie bij invaller Lieder terecht. Die kruiste bij Zomer voorlangs en werd onbedoeld aangetikt door de aanvoerder van sc Heerenveen. Scheidsrechter Janssen trok gedecideerd de rode kaart en Zomer kon vertrekken.

Joey van den Berg stond aan de basis van de 0-1 van sc Heerenveen.
Joey van den Berg stond aan de basis van de 0-1 van sc Heerenveen.

RKC Waalwijk zette de gasten daarna onder druk en pinde sc Heerenveen vast op eigen helft. Het offensief van de thuisclub leidde tot kansjes voor Chevalier, die naast mikte en Braber. De laatste haalde ineens uit na een fraaie diepe bal van Duits, maar zag Nordfeldt redding brengen. De Zweedse doelman die prima stond te keepen, bracht in de 70ste minuut zijn ploeg in de problemen door onnodig uit zijn doel te komen. Gelukkig voor sc Heerenveen werden de kansen die hieruit ontstonden verknoeid door Chevalier en Lieder.

Het was een fase waarin sc Heerenveen onder grote druk stond en Nordfeldt de nodige moeite had om inzetten van Braber en Chevalier buiten zijn doel te houden. Het leek een kwestie van tijd voor de Brabantse treffer zou vallen, maar in de 82ste minuut zette Djuricic het wedstrijdbeeld op zijn kop.

De spelers vieren de 1-0 van Djuricic.
De spelers vieren de 1-0 van Djuricic.

De enig overgebleven spits van sc Heerenveen werd fraai diep gestuurd door Joey van den Berg, omspeelde twee man en werd vervolgens aangetikt door doelman Zoet. De goalie kreeg rood van Janssen en de bal ging op de stip. De penalty werd koeltjes benut door Djuricic die invaller doelman Van Dijk naar de verkeerde hoek stuurde, 0-1.

Met tien tegen tien bleef sc Heerenveen in de slotfase keurig op de been. RKC Waalwijk probeerde het wel, maar de Friese defensie gaf niets weg. De beste kans was nog voor de gasten. Kums mocht na een fraaie pass van Djuricic alleen op de goalie van RKC af, maar werd op het laatste moment de voet dwars gezet door Martina. Zo bleef het 0-1 en won sc Heerenveen voor het eerst sinds 2 mei vorig jaar (uit bij FC Twente) weer eens een uitwedstrijd.

Van Basten geniet van spel Van den Berg

Marco van Basten had donderdag een voorgevoel. ‘De eerste uitoverwinning zit er aan te komen’, liet hij tijdens het wekelijkse perspraatje weten. sc Heerenveen pakte uit bij RKC inderdaad de eerste uitzege van het seizoen, maar waarschijnlijk niet op de wijze die de trainer voor ogen stond. ,,Het was moeizaam,’’ erkende Van Basten na afloop.

RKC Waalwijk en sc Heerenveen waren volgens Van Basten in de eerste helft redelijk aan elkaar gewaagd. De thuisclub kreeg enkele goede mogelijkheden, maar ook Djuricic melde zich gevaarlijk voor het doel van Zoet. Na de rode kaart van Ramon Zomer, direct na rust, veranderde het spelbeeld.

,,Het was werken, harken, tegen houden en loeren op de counter,’’ aldus Van Basten, die het wegzenden van Zomer een zware straf vond. ,,Beide spelers kruisen elkaar, Ramon raakte hem wel, maar niet bewust.’’ Vooraf hoopte Van Basten op de eerste uitzege, na de rode kaart van zijn aanvoerder stelde hij zijn doelen bij. ,,Dan hoop je op een puntje.’’

Met tien tegen elf besloot Van Basten zijn tactiek om te gooien. ,,Dan denk je van, moeten we verder met drie spitsen, twee of eentje, Uiteindelijk besloten we om alleen Djuricic voorin te houden en te gokken op de counter.’’ Hoewel het een lastige beslissing was om zijn topscorer van het veld te halen, pakten de ingrepen goed uit.

Rajiv van la Parra schudt Braber en Lamey van zich af.
Rajiv van la Parra schudt Braber en Lamey van zich af.

Het was namelijk Djuricic die met een schitterende actie een strafschop forceerde en die vervolgens zelf koeltjes benutte. Van Basten prees de klasse van Djuricic, maar was vooral blij met de teamprestatie. ,,We zijn blijven voetballen en hielden, ook met tien tegen elf, de controle. Iedereen heeft hard gewerkt. De jongens verdienen een compliment.’’

Nieuwkomer Joey van den Berg stond met een prachtige dieptepass aan de basis van de Friese counter waar de strafschop uit voort kwam. Van Basten was na afloop lovend over de prestatie van Van den Berg. ,,Ik heb genoten van Joey. Hij is de jongen die we nodig hebben. Hij behoudt het overzicht, is rustig aan de bal en heeft diepte in zijn spel. Hij heeft bovendien ook nog centraal achterin geassisteerd. Ik ben uiterst tevreden over hem.’’

De zege zorgde voor opluchting bij Van Basten. De trainer hoopt dat de overwinning in Waalwijk een voorbode is op betere tijden. ,,De eerste uitzege is prettig. Daarbij hielden we de nul en zijn we voetballend overeind gebleven. Dat zijn zaken die ons lange tijd niet lukten. Dit moet vertrouwen geven.’’