Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

RKC Waalwijk - sc Heerenveen

Datum: 03 mei 2014 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 18:45 uur Toeschouwers: 6204
Locatie: Mandemakers-Stadion Scheidsrechter: Bjorn Kuipers
Plaats: Waalwijk

Van Basten gelooft nog in vierde plek

sc Heerenveen kan zich in de laatste speelronde van het seizoen nog direct plaatsen voor Europees voetbal. Het elftal van Marco van Basten is echter wel afhankelijk van de prestaties van PSV en Vitesse. De trainer heeft de hoop nog niet opgegeven, maar focust zich vooral op zijn eigen elftal.

,,We moeten er alles aan doen, zelf winnen en dan hopen dat de concurrentie steken laat vallen ,’’ zei Van Basten vanmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie. Marco van Basten kan in Waalwijk niet beschikken over Hakim Ziyech en Rajiv van La Parra. Eerstgenoemde raakte donderdag op de training geblesseerd aan de wreef. Van La Parra was deze week ziek en is niet fit genoeg om op de bank plaats te nemen.

Door de blessure van Hakim Ziyech heeft Van Basten meteen een probleem minder. Ziyech, de laatste weken reserve, viel vorige week goed in tegen FC Utrecht. De middenvelder scoorde, was goed voor een assist en solliciteerde nadrukkelijk naar een basisplaats.

,,Die discussie speelde degelijk,’’ vertelde Marco van Basten. ,,Hakim is te goed om lang op de bank te laten zitten, maar aan de andere kant presteert het huidige middenveld goed. Je moet niet aan een winnende formule tornen. Dat zou ook niet eerlijk zijn tegenover de jongens die het nu goed doen. We hebben wel drie maal op rij gewonnen.’’

sc Heerenveen wint in Waalwijk en stuit op AZ

sc Heerenveen heeft het seizoen afgesloten met een 0-3 zege op RKC Waalwijk. Door de zevende uitzege van het seizoen en het puntverlies van Vitesse bij FC Utrecht, eindigt het elftal van trainer Marco van Basten op de vijfde plek in de Eredivisie. Hierdoor neemt sc Heerenveen het in de Play-Offs op tegen AZ. Alfred Finnbogason scoorde in Waalwijk zijn 29ste treffer van het seizoen en is met dat aantal topscorer van de Eredivisie.

sc Heerenveen ging in Waalwijk na een vermakelijke eerste helft met een 0-1 voorsprong rusten. Beide elftallen verscholen zich niet in het Mandemakers stadion. Het elftal van Marco van Basten had het betere van het spel, maar de beste kansen waren aanvankelijk voor de thuisploeg.

RKC Waalwijk kwam er enkele malen gevaarlijk uit. Onder andere via Castelen, die op het nippertje van scoren werd afgehouden door Joost van Aken. Ook Sno brak uit, maar hij stuitte op Nordfeldt die rustig bleef en de inzet van de middenvelder van RKC Waalwijk met de voet wist te stoppen.

Daley Sinkgraven stond aan de basis van de eerste Friese treffer.
Daley Sinkgraven stond aan de basis van de eerste Friese treffer.

sc Heerenveen stelde daar onder meer een pegel van Van Anholt (net naast) en een knal van Van den Berg (recht op keeper) tegenover. De thuisclub had twee maal pech en in beide gevallen was Sno de man die het fortuin niet aan zijn zijde had. Sno knalde eerst via de vingertoppen van Nordfeldt op de paal en zag even later, na slordig balverlies van Van den Berg, zijn inzet via de binnenkant paal het veld weer in stuiten.

sc Heerenveen kwam in de slotfase op voorsprong. Nadat Sinkgraven net een stap te laat was om een voorzet van Basaçikoglu binnen te glijden, werd het toch 0-1. Het voorbereidende werk was van Sinkgraven. Hij vond Van den Berg en op zijn halve mistrap moest doelman Van Dijk het antwoord schuldig blijven, 0-1. RKC Waalwijk had nog bijna een antwoord klaar, maar Nordfeldt redde uitstekend op een inzet van Anderson.

Joost van Aken speelde in Waalwijk weer een degelijke wedstrijd.
Joost van Aken speelde in Waalwijk weer een degelijke wedstrijd.

De Friezen begonnen scherp aan de tweede helft. Kennelijk had trainer Marco van basten zijn elftal de opdracht meegegeven de wedstrijd zo snel mogelijk in het slot te gooien. Finnbogason zag van Dijk de bal uit de hoek halen en Van Aken was uit een corner dichtbij een treffer. Uiteindelijk was het Basaçikoglu die de trekker overhaalde. Brabants balverlies luidde een Friese tegenstoot in. Finnbogason gaf de bal op tijd mee aan Basaçikoglu en die liet Van Dijk kansloos, 0-2.

In de 67ste minuut werd het nog erger voor de Waalwijkers. Pele van Anholt werd in de Brabantse zestien door Amieux naar de grond gedrukt waarop scheidsrechter Kuipers resoluut naar de stip wees. Een kolfje naar de hand van Finnbogason, die beheerst raak schoot en daarmee zijn tiende strafschop van het seizoen verzilverde, 0-3. In de slotfase gebeurde weinig opwindends. sc Heerenveen had de buit binnen en gaf met het oog op de naderende Play-Offs gas terug. Ook RKC Waalwijk dat nog moet strijden tegen degradatie geloofde het wel en dus eindigde sc Heerenveen het seizoen met een 0-3 uitzege.

Uiteraard waren de fans in hun nopjes met de zege op RKC Waalwijk.
Uiteraard waren de fans in hun nopjes met de zege op RKC Waalwijk.

De Roon met veel vertrouwen richting play-offs

sc Heerenveen eindigde vanavond dankzij een 0-3 zege uit bij RKC Waalwijk op de vijfde plek in de Eredivisie. Een resultaat om trots op te zijn, liet aanvoerder Marten de Roon na afloop weten.

,,Het is jammer dat we niet als vierde zijn geëindigd en rechtstreeks Europa ingaan, maar met deze groep als vijfde eindigen is een prima prestatie. We hoopten dat de concurrentie punten zou laten liggen, maar waren afhankelijk van PSV en Vitesse. Dat PSV van NAC zou winnen hadden we wel verwacht,’’ vertelde de middenvelder voor de microfoon van Fox Sports.

sc Heerenveen boekte in Waalwijk de vierde zege op rij en gaat volgens Marten de Roon bulkend van zelfvertrouwen richting play-offs. ,,Als we deze lijn door weten te trekken, maken we een goede kans.’’ Dat niet FC Groningen maar AZ de tegenstander is, maakte de aanvoerder niet uit. ,,In de competitie hebben we van beide twee keer gewonnen, laten we dat nu ook maar een derde keer gaan doen.’’

Marten de Roon sprak van een verdiende zege. De middenvelder gaf een pluim aan doelman Nordfeldt die zijn elftal voor rust een paar keer op de been hield, maar: ,,Op het moment dat het goed staat en gaat lopen, zie je dat we voetballend tot veel in staat zijn. Dat is de key tot ons succes.’’