Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Roda JC - sc Heerenveen

Datum: 17 september 2016 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 19:45 uur Toeschouwers: 12407
Locatie: Parkstad Limburg Stadion Scheidsrechter: Nijhuis
Plaats: Kerkrade

Streppel wil goede gevoel van zege op Twente vasthouden

Jurgen Streppel wil in het uitduel tegen Roda JC het goede gevoel dat sc Heerenveen aan de 3-1 zege op FC Twente over hield, vasthouden. In Kerkrade gaat de Friese formatie voor de derde competitiezege op rij. Vraagtekens zijn er ook, pas op de wedstrijddag weet de trainer of hij over Jeremiah St. Juste en Joost van Aken kan beschikken.

Het duo kwam, net als Younes Namli, niet ongeschonden uit het treffen met FC Twente. De drie waren vanochtend wel present op het trainingsveld, maar Streppel durfde niet te zeggen of de geblesseerden kunnen spelen. ,,We gaan morgen kijken hoe het ervoor staat,’’ aldus de trainer, die vanmiddag al met zijn selectie afreist richting Limburg.

Goede schwung

Streppel blikte vanochtend kort terug op de zege op FC Twente. ,,De eerste helft was prima, maar kostte ons ook veel kracht.’’ De zege was goed voor de sfeer, heeft de trainer de afgelopen dagen gemerkt. ,,Er is een goede schwung, niet alleen bij spelers en trainers, maar bij iedereen die aan de club verbonden is. Dat gevoel willen we graag nog even vasthouden.’’

Tegenstander Roda JC kent met drie punten uit vijf duels een moeilijke start van de competitie. Niet verbazingwekkend, vindt Jurgen Streppel. ,,Roda heeft een nieuwe trainer en er zijn nogal wat nieuwe spelers. Ze hebben tijd nodig om aan elkaar te wennen en de speelwijze in te slijpen.’’

sc Heerenveen gaat in Kerkrade voor de winst. ,,Een uitwedstrijd is anders dan thuis spelen, dat heeft te maken met de tegenstander en de omstandigheden, maar wij willen dolgraag uit en thuis domineren en presteren. Daar gaan we morgen voor.’’ De trainer zag vanochtend een scherpe Henk Veerman, die bij het afronden niet alleen vaak, maar ook fraai scoorde. ,,Henk heeft zijn kwaliteiten, daarom hebben we hem er graag bij.’’

Derde zege op rij: 0-3 winst in Kerkrade

sc Heerenveen heeft de eerste uitzege van het seizoen binnen. Roda JC werd op eigen terrein op een 0-3 nederlaag getrakteerd. De Limburgers kregen in de slotfase van de eerste helft, bij een 0-1 achterstand, twee maal rood en daarmee was de wedstrijd eigenlijk al beslist. Veerman en Zeneli bepaalden in de tweede helft de eindstand op 0-3. Shay Facey haalde het einde van het duel niet. De Engelsman kreeg na rust zijn tweede gele kaart

Roda JC begon iets beter aan de wedstrijd en kwam over de rechterkant, via de snelle Rosheuvel, enkele malen dreigend door. Het was echter sc Heerenveen dat de score opende. Een vrije trap van Larsson verdween in de 8ste minuut over de muur in de bovenhoek. Doelman Van Leer had geen verweer.

sc Heerenveen was na de openingstreffer de betere ploeg, maar Roda JC was na een snelle uitbraak nog wel dichtbij de gelijkmaker. Church kreeg een vrije schietkans, gelukkig stond doelman Erwin Mulder op de juiste plek om een treffer te voorkomen. Roda JC was vooral beducht voor de Friese tegenstoot, want zowel Larsson als Zeneli was bij vlagen ongrijpbaar.

Sam Larsson haalt uit voor de 0-1.
Sam Larsson haalt uit voor de 0-1.

Roda JC gooide in de slotfase van de eerste helft de eigen glazen in. Ajagun kreeg twee maal geel. Eerst voor commentaar en daarna voor vasthouden. Vervolgens pakte ook  Christian Kum nog een tweede gele kaart voor commentaar op de leiding. Met de 1-0 voorsprong en slechts negen tegenstanders, leek sc Heerenveen halverwege dan ook op rozen te zitten.

De openingsfase van de tweede helft was voor sc Heerenveen. Het negental van de thuisclub kon zich alleen tot verdedigen beperken. Roda JC kwam goed weg, want zowel Larsson als Van Amersfoort liet na om de 0-2 op het scorebord te zetten. Bovendien redde Van Leer knap op een afstandschot van Bijker.

Arber Zeneli glipt langs Rutjes. De Zweed scoorde de 0-3.
Arber Zeneli glipt langs Rutjes. De Zweed scoorde de 0-3.

Streppel greep na een uur spelen in, haalde Van Amersfoort naar de kant en bracht met Veerman een extra aanvaller. De Volendammer scoorde zeven minuten later de 0-2. Met enig geluk, dat wel. Ananou wilde een voorzet van Zeneli wegwerken, maar schoot tegen Veerman op en zag de bal vervolgens in het Limburgse doel verdwijnen.

sc Heerenveen kwam een kwartier voor tijd met tien man te staan. Shay Facey maakte een onnodig overtreding op Church en kreeg zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Nog geen minuut later tilde Zeneli de stand naar 0-3. De Zweed trok vanaf de linkerkant naar binnen en schoot de bal hard en zuiver in de verre hoek. In de rommelige slotfase gebeurde verder weinig en dus bleef het bij 0-3.

Shay Facey kreeg in Kerkrade twee maal geel van Nijhuis.
Shay Facey kreeg in Kerkrade twee maal geel van Nijhuis.

Stijn Schaars tevreden: ‘Het ziet er goed uit’

sc Heerenveen pakte in Kerkrade een 0-3 zege. Dat moest ook, want de thuisclub stond na 45 minuten met nog slechts negen man op het veld. ,,Wij wisten dat ze op de eigen zestien zouden staan en dan moet je uitkijken dat je niet in het mes loopt en dat hebben we goed gedaan,’’ was aanvoerder Stijn Schaars tevreden.

Wat sc Heerenveen nodig na rust was nog een treffer, want de 0-1 verkregen voorsprong in de eerste helft was een benauwde marge. ,,We maakten er nog twee en hebben daarmee gedaan wat we moesten,’’ blikte Schaars terug. ,,Het was alleen jammer dat we daarna nog een rode kaart (Facey, red) kregen. Dit is een knap resultaat, Roda uit is een lastige wedstrijd.’’

Schaars was vooral tevreden over de eerste helft en had twee geweldige goals gezien. ,,Na rust was er voor de neutrale toeschouwer niet veel meer aan, maar voor ons ging het vooral om de winst. Dit is de derde zege op rij en dat geeft vertrouwen. Ik weet niet waar dit heen gaat, maar het ziet er goed uit.’’