Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - De Graafschap

Datum: 20 september 2016 Competitie: KNVB Beker - 1ste Ronde
Aanvang: 20:45 uur Toeschouwers: 11150
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Bax
Plaats: Heerenveen

Heerenveen komt pas los in verlenging: 5-1

sc Heerenveen heeft zich met een geweldige escape geplaatst voor de volgende ronde van het bekertoernooi. Vier minuten voor tijd stonden de Friezen nog op het punt om uitgeschakeld te worden (0-1 achterstand). Dankzij invaller Henk Veerman ontsnapte Heerenveen aan een vroegtijdig einde van het bekertoernooi. In de verlenging schoot Heerenveen de ballen ineens wel makkelijk binnen: 5-1. Zeneli, Schaars, Namli en opnieuw Veerman waren in de eerste helft van de verlenging al trefzeker.

Wat scheelde het weinig. Vijf minuten voor tijd keken de fans in het Abe Lenstra stadion angstig, want Heerenveen speelde matig en leek op weg naar een abrupt einde van het bekeravontuur. Na 67 minuten kwam De Graafschap op voorsprong en ondanks dat Heerenveen het probeerde, ging de jacht op de gelijkmaker uiterst moeizaam. Het zou toch niet gebeuren, sc Heerenveen thuis in de beker uitgeschakeld worden door De Graafschap?

Veerman, direct ingebracht na de 0-1 achterstand, voorkwam dat donkere scenario. Met hem liet Heerenveen een slotoffensiefje zien, waarin de Volendammer zelf de bevrijdende 1-1 maakte. De bal werd naar voren gepompt, Veerman nam de bal mee en schoof de 1-1 binnen. De verlenging werd een formaliteit. Met vier goals in het eerste kwartier nam sc Heerenveen vlot afstand.

Onverklaarbaar dat het nu wel lukte, want in de reguliere tijd ging het moeizaam. Het bekeravontuur van sc Heerenveen begon met een saaie eerste helft. Beide ploegen speelden in een te laag tempo om het publiek te vermaken. Na een kwartier gebeurde er toch wat boeiends: sc Heerenveen kreeg een strafschop. Slagveer gaf een mooie voorzet vanaf de rechterkant en zag zijn poging goed voor Zeneli komen. De Zweed werd naar de grond getrokken voordat de voorzet hem bereikte. De strafschop die sc Heerenveen mocht nemen, werd echter gemist door Reza. De matige inzet van de spits werd gekeerd door doelman Bednarek.

Sc Heerenveen deed het dit duel zonder Sam Larsson. Voor hem kwam het bekerduel te vroeg. De Zweed had nog te veel last van zijn lies, en werd vervangen door Luciano Slagveer. sc Heerenveen kende ten opzichte van de 0-3 zege op Roda JC nog een andere wijziging. Pelle van Amersfoort moest zijn plek afstaan aan Simon Thern, die na bijna 11 maanden weer terugkeerde in de basisploeg van de Friezen.

sc Heerenveen had moeite om zich door de defensie te spelen van De Graafschap, dat overigens niet alleen naar Friesland kwam om te verdedigen. De ploeg zocht bij vlagen ook het doel van Mulder op, en kreeg zelfs de beste kansen. Zo zag Mulder tot zijn opluchting dat een van richting veranderd schot van Bannink op de lat terecht kwam. Even later kon hij ook opgelucht adem halen toen Sven Nieuwpoort geheel ongedekt kon inkoppen. De verdediger mikte naast.

Na rust zorgde Reza voor het eerste gevaar namens sc Heerenveen. De spits kopte de bal op doel, maar zag zijn inzet via een speler van De Graafschap naast gaan. Even later probeerde Thern het ook met het hoofd. Hij kopte de voorzet van Zeneli echter in de handen van Bednarek.

In de 67e minuut kwam De Graafschap verrassend op voorsprong. Driver bracht de bal voor het doel en dat leverde een scrimmage op. De bal bleef voor het doel hangen, waarna Elvio van Overbeek de bal voor zijn voeten kreeg en hard uithaalde: 0-1.

Trainer Jurgen Streppel greep in. Hij haalde Thern en Reza van het veld en bracht Van Amersfoort en Veerman binnen de lijnen. Heerenveen startte een slotoffensief en ging op jacht naar de gelijkmaker. Veerman kreeg gelijk een mogelijkheid op de 1-1. Schaars gaf een fijne dieptepass, die door Veerman hard over werd geschoten. In de 86e minuut had hij alsnog succes. Veerman nam de bal knap mee en schoof binnen. Daarmee redde hij sc Heerenveen van uitschakeling.

In de verlenging ging het vervolgens hard. sc Heerenveen liep snel en makkelijk uit naar een 5-1 voorsprong. uit. Eerst werd Veerman aangespeeld met de rug naar het doel. Hij draaide knap weg bij zijn tegenstander en schoot de bal mooi binnen. Even later kreeg Zeneli het op zijn heupen. Hij bekroonde een mooie dribbel aan de linkerflank met een fantastische uithaal in de kruising: 3-1.

De wedstrijd was beslist en het verzet van De Graafschap was gebroken. sc Heerenveen ging door. Younes Namli maakte er even later ook nog 4-1 van, door de bal in de verre hoek binnen te schieten. Stijn Schaars maakte er in de 105e minuut met een mooie vrije trap 5-1 van.

In de tweede helft van de verlenging mikte Veerman de bal nog op de paal. Bijna was zijn hattrick compleet geweest. Het mocht de pret niet drukken. sc Heerenveen was met een geweldige escape doorgedrongen tot de volgende bekerronde.

Henk Veerman: ‘Blij belangrijk te kunnen zijn’

Henk Veerman was als invaller de gevierde man in het bekertreffen tegen De Graafschap. De thuisclub ploeterde lange tijd en leek op een vroegtijdige uitschakeling in het bekertoernooi af te stevenen. De Volendammer zette met twee treffers het wedstrijdbeeld echter op zijn kop en luidde met zijn goals een geflatteerde 5-1 zege in.

Terwijl heel De Graafschap al aan een bekerstunt dacht, schoot Henk Veerman in de 86ste minuut de 1-1 achter doelman Bednarek. In de verlenging die volgde had de Volendammer maar drie minuten nodig om de thuisclub aan een voorsprong te helpen. Het dapper strijdende en goed spelende De Graafschap stortte na de 2-1 van Veerman volledig in.

,,Met 5-1 winnen was te veel van het goede, dit is vervelend voor De Graafschap.’’ vond Veerman het na afloop best sneu voor de Superboeren. De aanvaller had zijn teamgenoten 70 minuten zien worstelen. ,,Het was niet best,’’ erkende Veerman. Van onderschatting wilde de man van de wedstrijd niets weten. ,,Maar het was, zeker in de eerste helft, een pot die tegen viel. Ik heb er geen verklaring voor, maar dat doet er ook niet meer toe. We zijn door en kunnen ons nu op ADO richten.’’

Henk Veerman haalt uit, maar zal de paal raken.
Henk Veerman haalt uit, maar zal de paal raken.

Henk Veerman lijkt een speciale band met bekervoetbal te hebben. Vorig seizoen was hij de enige speler van sc Heerenveen die in het bekertoernooi wist te scoren. Zowel tegen Helmond Sport als NAC Breda schoot hij de Friezen een ronde verder. ,,Ik weet niet wat dat is, het is niet zo dat ik mijn goals bewaar voor de beker. Dit was wel een goed moment om te scoren, ik ben blij dat ik belangrijk kon zijn voor het elftal.’’

Of zijn belangrijke doelpunten een garantie zijn voor een basisplaats, kon Henk Veerman niet zeggen. ,,Natuurlijk kan de trainer nog om me heen, maar ik ben wel op de goede weg. Meer dan dit kan ik niet doen, ik moet nu afwachten of het voldoende is voor een basisplaats.’’