Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

sc Heerenveen - FC Twente

Datum: 17 december 2005 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 00:00 uur Toeschouwers: 20500
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Jan Wegereef
Plaats: Heerenveen

Bosvelt speelt niet, Jeroen Drost vraagteken

Heerenveen plaatste zich woensdag op miraculeuze wijze voor de volgende ronde van de UEFA Cup. Wat jaren niet wilde slagen, Europees overwinteren, lukt de Friese club dankzij een 2-1 zege op Levski Sofia voor de tweede maal op rij. Veel tijd om stil te staan bij het Europese succes is er niet. Zaterdagavond wacht FC Twente en dinsdag komt VVV Venlo op bezoek in Friesland. Belangrijke duels. Na het verlies tegen AZ en het gelijke spel tegen Willem II kan Heerenveen zich niet opnieuw puntverlies veroorloven en ook het bekerduel met VVV moet gewonnen worden om de doelstelling, ver reiken in de strijd om de Gatorade Cup, te realiseren.

Paul Bosvelt komt vanwege hamstringklachten niet in actie tegen FC Twente.
Paul Bosvelt komt vanwege hamstringklachten niet in actie tegen FC Twente.

Heerenveen bewerkstelligde woensdagavond zo’n beetje het onmogelijke. Juist op het moment dat de bijna 21.000 fans in het Abe Lenstra Stadion de moed in de schoenen zonk, deelde invaller André Hanssen de genadeklap uit aan het stugge Levski Sofia. Op de harde knal van Noor moest zelfs de uitblinkende doelman Petkov het antwoord schuldig blijven. Het geluk lachte Heerenveen toe, want niet alleen scoorden de Friezen in de slotfase de belangrijke tweede en winnende treffer, ook in Frankrijk was Vrouwe Fortuna op de hand van de formatie van Gertjan Verbeek. Dinamo Boekarest leek in Marseille het benodigde puntje dat nodig was om de volgende ronde te bereiken binnen te halen, maar net voor het moment dat de Roemenen de 2-2 scoorden, floot de Spaanse scheidsrechter Julián Rodríguez Santiago voor het einde. Tijd om na te genieten van de zege op Levski is er niet, want Heerenveen moet tegen FC Twente weer vol aan de bak. Voor de Friezen is het al de derde wedstrijd in een tijdsbestek van acht dagen. Het zijn zware tijden voor de pompeblêdenformatie, maar de Friezen hebben ongetwijfeld een boost gekregen van de overwinning op de Bulgaren en beginnen daarom vol vertrouwen aan het duel met de Tukkers.

Linksback Jeroen Drost is een vraagteken voor het duel van zaterdagavond. Als Drost niet speelt lijkt Derveld zijn logische vervanger.
Linksback Jeroen Drost is een vraagteken voor het duel van zaterdagavond. Als Drost niet speelt lijkt Derveld zijn logische vervanger.

Drost twijfelgeval

Heerenveen heeft de inspanning tegen Levski Sofia redelijk goed doorstaan. Alleen Paul Bosvelt haalde niet ongeschonden het einde. De middenvelder werd na rust vanwege hamstringproblemen naar de kant gehaald en komt tegen FC Twente niet in actie. Verdediger Jeroen Drost is een vraagteken. De linksback heeft lichte liesklachten en morgen wordt bekeken of hij kan spelen. Trainer Gertjan Verbeek, die naast Bosvelt ook niet over Kissi kan beschikken, wacht daarom nog met het geven van een opstelling. Kissi zit dinsdag tegen VVV Venlo waarschijnlijk weer op de bank en speelt om wedstrijdritme op te doen volgende donderdag met de beloften tegen AZ. De middenvelder hoopt in het uitduel tegen RKC Waalwijk weer van de partij te zijn.

Ugur Yildirim scoorde vorig seizoen tegen FC Twente, maar kon niet voorkomen dat Heerenveen met 1-2 verloor.
Ugur Yildirim scoorde vorig seizoen tegen FC Twente, maar kon niet voorkomen dat Heerenveen met 1-2 verloor.

Historie

SC Heerenveen en FC Twente stonden in het Abe Lenstra Stadion veertien maal tegenover elkaar. De Friezen wonnen vier van deze confrontaties en FC Twente vijf. Ook het aantal gelijke spelen tussen beide clubs staat op vijf. De grootste overwinning voor de Friezen was 3-0, tot twee keer toe wonnen de Friezen met deze cijfers van FC Twente. Acht jaar eerder, in 1995, boekte FC Twente de grootste overwinning. Mede door twee goals van huidig Heerenveen-speler Arnold Bruggink werd het op 10 februari 1-4. Na de verloren wedstrijd van zaterdag tegen AZ is het voor de mannen van Rini Coolen van belang in en tegen Heerenveen een goed resultaat neer te zetten, om zo aansluiting te behouden met de brede middenmoot. FC Twente verschijnt niet in zijn sterkste formatie in het Abe Lenstra Stadion. Rini Coolen kan niet beschikken over Jeroen Heubach en Blaise N’Kufo, die beiden geschorst zijn. Vooral de afwezigheid van N’Kufo is een behoorlijke aderlating voor de Tukkers. FC Twente, dat naar verluidt de bij FC Utrecht op een zijspoor belandde middenvelder Stefaan Tanghe in wil lijven, is terug te vinden op de twaalfde plaats van de ranglijst. De Tukkers die vorig seizoen tot het laatste moment een concurrent waren van Heerenveen in de strijd om een Europees ticket, hebben de juiste vorm nog niet te pakken. De formatie van trainer Rini Coolen haalde uit de laatste vier duel slechts drie punten. Alleen de thuiswedstrijd tegen Sparta werd, dankzij een treffer in de laatste minuut, gewonnen, maar de duels tegen AZ, FC Groningen en Ajax gingen allemaal verloren. De uit en thuisbalans is redelijk in evenwicht. Acht thuisduels leverden Twente negen punten op, de zeven uitduels waren goed voor acht competitiepunten.

Huntelaar loodst Heerenveen langs FC Twente

Heerenveen heeft de succesvolle Europese week een goed vervolg gegeven met een mooie 3-1 zege op FC Twente. De Tukkers deden in de eerste helft niet voor de thuisclub onder, maar kregen een lesje in effectiviteit. De 2-0 voorsprong bij rust, doelpunten Huntelaar en Nilsson, werd direct na rust uitgebouwd via een benutte penalty van opnieuw Huntelaar. Hoewel Gerritsen in de slotfase nog tegen scoorde, kwam de zege geen moment in gevaar. Heerenveen klimt door de zege naar de zesde plaats van de ranglijst.

Het eerste doelpunt in beeld. Huntelaar haalt perfect om en zal Boschker voor de eerste maal kansloos laten. Majstorovic komt te laat om de treffer te voorkomen.
Het eerste doelpunt in beeld. Huntelaar haalt perfect om en zal Boschker voor de eerste maal kansloos laten. Majstorovic komt te laat om de treffer te voorkomen.

Heerenveen gaf FC Twente in de eerste helft een lesje in effectiviteit. De ploegen ontliepen elkaar weinig, maar waar Heerenveen uit anderhalve kans twee doelpunten peurde, bleven de Tukkers op nul staan. En dat terwijl de eerste kans voor de gasten was. Al na zes minuten dook Touma achter de Friese defensie op, maar gelukkig was Vandenbussche tijdig uit zijn doel en kon zo een snelle achterstand voorkomen.. De thuisclub kwam in de twaalfde minuut op voorsprong door, wie anders? Klaas Jan Huntelaar. De aanval was er eentje uit het boekje. Yildirim liet zich inzakken en gaf de bal op tijd mee aan de ingeschoven n Henrico Drost. De rechtsback leverde een loepzuivere voorzet af die door Huntelaar met een halve omhaal hard langs de kansloze Boschker werd geschoten, 1-0.

Lasse Nilsson juicht. De Zweed stond amper tien minuten in het veld of hij zette Heerenveen met een daverende knal op 2-0.0
Lasse Nilsson juicht. De Zweed stond amper tien minuten in het veld of hij zette Heerenveen met een daverende knal op 2-0.0

Twente gaf zich niet gewonnen. De makkelijk combinerende gasten zochten regelmatig het doel van Vandenbussche en waren vooral over links, waar Henrico Drost een aantal malen positioneel verkeerd verdedigde, dreigend, maar op een schot van Gerritsen (over) en een poging van Bakircioglu (geblokt door Pranjic) leverden de Twente-aanvallen weinig gevaar op. Bij Heerenveen ging Samaras na een half uur naar de kant. Verbeek was kennelijk niet tevreden over de Griek en bracht Nilsson in het veld. De wissel pakte goed uit. Nilsson stond amper tien minuten in het veld, of hij kogelde de 2-0 achter Boschker. De aanval werd opgezet door Pranjic waarna de Zweed vanaf zeker 25 meter hard uithaalde. De verraste Boschker ging te laat naar de hoek om de 2-0 te voorkomen.

Danijel Pranjic zet aan voor zijn solo die een strafschop op zal leveren. Ook Gakhokidze kan de Kroaat  niet stoppen.
Danijel Pranjic zet aan voor zijn solo die een strafschop op zal leveren. Ook Gakhokidze kan de Kroaat niet stoppen.

Verbeek wisselde voor rust nog een keer. De trainer haalde Drost, die de nodige moeite had om zijn positie goed in te vullen, naar de kant en bracht Seip. Sneu voor Drost, die een belangrijk aandeel had in het eerste Friese doelpunt, maar wel terecht, want vooral door het optreden van hem ontstond af en toe onrust in de Heerenveen-defensie. Met de 2-0 ruststand was de wedstrijd feitelijk al gelopen, maar Heerenveen deelde meteen na rust de definitieve knock-out uit. Pranjic veroverde de bal op het middenveld en worstelde zich langs een drietal Twente-spelers. De Kroaat werd in het strafschopgebied licht getoucheerd door Majstorovic en ging gewillig naar de grond. Wegereef trapte in de buitelpartij van Pranjic en gaf vlot een elfmetertrap.

Arnold Bruggink speelde een prima partij op het middeveld. Op de foto troeft hij Niemeijer af.
Arnold Bruggink speelde een prima partij op het middeveld. Op de foto troeft hij Niemeijer af.

De penalty was een kolfje naar de hand van Klaas Jan Huntelaar. Boschker probeerde de spits nog wel uit zijn concentratie te halen, maar Huntelaar liet zich niet van de wijs brengen. De bal verdween perfect in de hoek en daarmee scoorde Huntelaar alweer zijn veertiende treffer van het seizoen waarmee hij en passant Arveladze op de topscorerslijst passeerde. Heerenveen, met de wedstrijd tegen Levski nog in de benen, geloofde het vervolgens wel. De thuisclub liet Twente komen, maar gaf bijna niets weg. Met een uitstekende Hanssen die als vervanger van Bosvelt Bakircioglu goed in bedwang hield en een prima spelende Bruggink, controleerde Heerenveen de wedstrijd.

Een typerend beeld voor de wedstrijd. Breuer wint een duel van Gerritsen. Heerenveen was de betere ploeg en won verdiend met 3-1.
Een typerend beeld voor de wedstrijd. Breuer wint een duel van Gerritsen. Heerenveen was de betere ploeg en won verdiend met 3-1.

De betere kansen waren zelfs voor Heerenveen. Zo verdiende een fraaie lob vanaf zeker dertig meter van Yildirim een beter lot, schoot Huntelaar op de vuisten van Boschker en kon Yildirim niet profiteren van een slippertje van de Twente-goalie. De gasten kwamen nog wel op 3-1 omdat Gerritsen profiteerde van een moment van onachtzaamheid van de thuisclub-defensie, maar verder liet Heerenveen het niet komen.