Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Feyenoord

Datum: 19 maart 2017 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 12:30 uur Toeschouwers: 25800
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Dennis Higler
Plaats: Heerenveen

Streppel: ‘Feyenoord mooiste duel om revanche te nemen’

sc Heerenveen leed afgelopen speelronde een fors nederlaag bij Excelsior (4-1). De Friezen hadden een collectieve off-day en dat mag niet weer gebeuren, laat trainer Jurgen Streppel in de nieuwste uitgave van Voetbal International weten. ‘Het besef dat we het met zijn allen moeten doen ontbrak, dat vond ik vooral heel vervelend. Dat moet zondag tegen Feyenoord anders. Een mooiere wedstrijd om je te revancheren kan ik me niet voorstellen.’

Het voetbaljaar 2017 heeft sc Heerenveen nog niet veel geluk gebracht, maar wanhopen of doemdenken doet Jurgen Streppel niet. ‘Ik ben een positief ingesteld mens. Voor mij is het glas half vol. We staan dichter bij de vierde plaats dan bij de negende.’

Koploper Feyenoord verslaat sc Heerenveen: 1-2

sc Heerenveen is er zondagmiddag in het Abe Lenstra stadion niet in geslaagd punten af te snoepen van Feyenoord. De Rotterdamse koploper won in een waar voetbalgevecht met 1-2. Reza zette de thuisclub in de eerste helft vanaf de strafschopstip nog wel op voorsprong, maar na de pauze zorgden treffers van Jorgensen en Vilhena er voor dat Feyenoord de drie punten mee naar huis nam.

Bij de Friese formatie van Jurgen Streppel was het elftal op een aantal plaatsen gewijzigd ten opzichte van het duel met Excelsior. Ødegaard en Zeneli werden in de basisopstelling vervangen door Thorsby en Slagveer.
Meteen vanaf de aftrap speelde het duel zich af in een hoog tempo. Beide ploegen zochten de aanval en dat resulteerde in een aantrekkelijke beginfase. De eerste grote kansen waren voor de thuisclub, maar Van Amersfoort en Slagveer konden hun kopballen niet genoeg richting meegeven. Feyenoord-keeper Jones hoefde niet in actie te komen.

Na ruim een kwartier spelen nam sc Heerenveen de leiding. Reza ging er vandoor na een prachtige combinatie met Slagveer, maar de Iraanse spits werd vervolgens in het strafschopgebied onderuit gehaald door Nelom. Arbiter Higler legde de bal op de stip en Reza schoot de bal vanaf elf meter tegen de touwen: 1-0.

Ook na de openingstreffer bleef het tempo onverminderd hoog en kregen beide ploegen kansen op een doelpunt. Van Amersfoort en Bijker zagen hun pogingen gekeerd worden door Jones en aan de andere kant had Kuyt het vizier niet op scherp staan toen hij het doel van Mulder met een kopbal en een schot onder vuur nam.

Na 45 meeslepende minuten in het Abe Lenstra stadion kregen de spelers een kwartier de tijd om hun batterijen weer op te laden voor de tweede helft. Na de rust nam Feyenoord het initiatief en werd sc Heerenveen teruggedrongen op eigen helft. Een kopbal van Botteghin werd nog gekeerd door Mulder, maar tien minuten na de pauze trok Feyenoord toch weer de stand gelijk. Jorgensen tikte na een aanval van de Rotterdammers de bal bij de tweede paal van dichtbij tegen het net.

Na die gelijkmaker gingen de bezoekers op jacht naar de voorsprong en had sc Heerenveen moeite om de bal in de ploeg te houden. Twintig minuten voor tijd kwam Feyenoord op voorsprong. Vilhena stoomde op en haalde hard uit met zijn linker. De bal belandde buiten bereik van Mulder in de verre hoek: 1-2.

sc Heerenveen probeerde vervolgens wat te forceren door spits Veerman in de ploeg te brengen. De ploeg van Streppel ging in het laatste kwartier opportunistischer voetballen en dit leverde ook kansen op. Slagveer en Larsson doken op in het strafschopgebied en moesten alleen nog Feyenoord-doelman Jones verslaan, maar dit bleek keer op keer een te lastige opgave.

Achterin gaf sc Heerenveen ruimtes weg, maar hier wist Feyenoord niet van te profiteren. Ook in de slotfase probeerde de thuisclub nog wel de gelijkmaker op het bord te krijgen, maar gescoord werd er niet meer in het Abe Lenstra stadion. In een prachtig voetbalgevecht moest sc Heerenveen uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de nummer 1 van de ranglijst.

Slagveer: ‘na rust te vaak lange bal gespeeld’

Met een zeer kundig hakballetje stond Luciano Slagveer aan de basis van de openingstreffer van sc Heerenveen tegen Feyenoord. Uit die mooie actie ontstond er een penalty, waaruit sc Heerenveen scoorde. Het was voor de Friezen de bekroning van een uitstekende eerste helft, die na rust geen goed vervolg kreeg.

Slagveer baalde van de twee gezichten die sc Heerenveen dit duel liet zien. Voor rust speelde sc Heerenveen zeer sterk, met veel dreiging naar voren. En na rust, tja. Wat gebeurde er volgens Slagveer eigenlijk?

,,We voetbalden niet meer”, concludeert de aanvaller. ,,We speelden te vaak de lange bal en we zochten niet meer naar de voetballende oplossingen. Dat lag niet zo zeer aan onze achterhoede, maar ook aan het aanbod van de overige spelers. Aan wie konden ze de bal spelen? Ik denk dat er angst in de ploeg sloop, maar waarom weet ik niet. Het was in elk geval niet nodig, want we speelden goed en stonden met 1-0 voor. We moesten doorgaan met waar we mee bezig waren, maar in plaats daarvan schoten we veel ballen naar voren. Dat was ook de verdienste van Feyenoord. Ze zetten goed druk en hun middenvelders lieten zich ook aanvallend zien. Wij wonnen onze duels niet meer."

Wat dat betreft was de 1-2 onvermijdelijk. ,,Klopt", geeft Slagveer toe. ,,Toen de 1-1 viel, zat de 1-2 er ook aan te komen. Ik baal erg van deze nederlaag."

Want het begon nog zo goed voor sc Heerenveen. En ook voor Slagveer zelf, aangezien hij weer in de basis mocht starten. ,,Dat was voor mij al een tijdje geleden”, beseft Slagveer. ,,Ik had daardoor wel last van vermoeidheid op het laatst. Toch ben ik tevreden over mijn spel. Ik heb strijd geleverd en het team geholpen aan kansen."

Dat was vooral te zien na een kwartier. Slagveer legde de bal met een fraai hakje klaar voor Reza, die het strafschopgebied indook. De aanvaller werd vervolgens gevloerd, waarna Reza zelf de 1-0 binnenschoot. ,,Ja, dat hakje deed ik op intuïtie. Daar moet je niet over nadenken, want dan gaat het fout, lacht Slagveer.

Het was de start van een uitstekende eerste helft. sc Heerenveen toonde lef, en dat beviel de fans wel. Het was precies wat sc Heerenveen de toeschouwers wilde voorschotelen, zegt Slagveer. ,,We moesten wel zo gedurfd spelen. Als je met angst gaat spelen, kun je de drie punten gelijk wel alvast aan Feyenoord geven. In de eerste helft lukte ons dat heel goed. In de tweede helft probeerden we het wel, maar lukte het niet meer.”