Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Feyenoord

Datum: 11 augustus 2019 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 14:30 uur Toeschouwers:
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter:
Plaats: Heerenveen

Kongolo wil tegen FC Twente 'vol gas geven'

Vorig seizoen kwam Rodney Kongolo tot negen eredivisie-optredens in het shirt van sc Heerenveen. Nu staat de teller van de 21-jarige middenvelder al op drie. De Rotterdammer miste tot dusver geen duel, zelfs geen minuut. Met hem blikken we vooruit op het duel met FC Twente.

Rodney Kongolo stoomt op tegen Feyenoord
Rodney Kongolo stoomt op tegen Feyenoord

Na de afsluitende training neemt Kongolo plaats in de perszaal van het Abe Lenstra stadion. Vooruitblikken op zaterdagavond, wanneer hij en zijn teamgenoten het opnemen tegen FC Twente. 'Een goede ploeg', vindt Kongolo. 'Ze leggen voorin veel variatie in hun spel, beschikken over technisch vaardige buitenspelers en hebben middenvelders die goed kunnen voetballen.'

Kongolo moet dus aan de bak. 'Zeker. We hebben FC Twente geanalyseerd en weten nu waar hun sterke punten liggen, maar bovenal gaan wij uit van eigen kracht. We willen ons eigen spel spelen, zoals we dat tegen Heracles en Feyenoord hebben gedaan: er kort op zitten en aggresief de duels aangaan.'

De resultaten tegen Heracles Almelo en Feyenoord kon sc Heerenveen vorige week tegen FC Emmen geen passend vervolg geven. 'Helaas niet nee. We waren niet brutaal genoeg, liepen al snel achter de feiten aan. Waar dat dan aan ligt, is moeilijk te zeggen. In de tweede helft hebben we het nog wel geprobeerd, maar dat was te laat.'

De lijn doortrekken
FC Twente besproken, sc Heerenveen besproken. Nu is Kongolo zelf aan de beurt. 'Ik zit goed in mijn vel. Ik speel en heb het naar de zin hier. Nu wil ik de opgaande lijn doortrekken: beter worden, mezelf verder ontwikkelen. De trainers helpen me daarbij. Waar het beter moet? Aan de bal, positie kiezen en zo zijn er nog wel wat dingen.'

Tegen FC Twente een nieuw ijkmoment. Voor Kongolo en sc Heerenveen. 'We willen winnen. Dat lukt alleen wanneer we keihard werken, goed aan de bal zijn en vol gas geven. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dat gaan doen.'

Dreun van Dresevic goed voor punt

Met een knal van zo'n veertig meter bezorgde Ibrahim Dresevic sc Heerenveen zondagmiddag een verdiend punt tegen Feyenoord. De Friezen waren op slag van rust op achterstand gekomen, maar dankzij een zondagsschot van Dresevic tien minuten voor tijd werd een thuisnederlaag voorkomen.

Ibrahim Dresevic juicht, met Sven Botman op zijn schouders
Ibrahim Dresevic juicht, met Sven Botman op zijn schouders

Met een eerste basisplaats voor Chidera Ejuke begon sc Heerenveen voortvarend aan het duel met de Rotterdammers. De ploeg van trainer Johnny Jansen eiste vanaf de eerste minuut de bal op en wilde het spelbeeld bepalen. Dat lukte. De beginfase was voor de Friezen, die na dertien minuten een uitgelezen mogelijkheid kregen de score te openen.

Middenvelder Rodney Kongolo dook op in het vijandelijk strafschopgebied en werd daar onreglementair naar de grond gewerkt: strafschop. Jens Odgaard ging achter de bal staan, maar de Deense spits zag keeper Kenneth Vermeer redding brengen.

Buitenkansje
Een domper, maar sc Heerenveen liet zich na de gemiste elfmetertrap niet van de wijs brengen. De Friezen bleven de betere, zonder echt grote kansen te creëren. Omdat Feyenoord voorin ook niet veel klaarspeelde, leek een doelpuntloze ruststand een logisch gevolg, totdat op slag van rust een handsbal van Sherel Floranus bestraft werd met een penalty. Steven Berghuis schoot het buitenkansje binnen (0-1).

Na rust was sprake van eenzelfde beeld uit de eerste helft. sc Heerenveen blafte, maar kon niet echt bijten. Aanvoerder Hicham Faik probeerde het tweemaal van afstand, waarbij één keer Vermeer ternauwernood een zwabberbal kon keren. De grootste kans kregen de Friezen in de persoon van Ejuke, maar de Nigeriaan zag nota bene Berghuis op de lijn redding brengen.

Chidera Ejuke begon in de basis en laat hier Wouter Burger achter zich
Chidera Ejuke begon in de basis en laat hier Wouter Burger achter zich

Met twee frisse krachten – Arjen van der Heide en Jan Ras, die zijn debuut in het eerste elftal maakte – ging de thuisclub de slotfase in. Na de entree van de youngsters besloot Dresevic het maar eens van afstand te proberen. Van zo'n veertig meter verraste hij vriend, vijand en Vermeer door de bal via de paal binnen te schieten (1-1). Zowel sc Heerenveen als Feyenoord creërde in de laatste minuten geen kansen meer, waardoor beide ploegen zich tevreden moesten stellen met een punt.

sc Heerenveen - Feyenoord 1-1 (0-1). 45. Berghuis (pen.) 0-1, 80. Dresevic 1-1.

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Floranus, Dresevic, Botman, Woudenberg; Kongolo, Bruijn (77. Ras), Faik; Van Bergen, Odgaard, Ejuke (77. Van der Heide).