Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - RKC Waalwijk

Datum: 19 november 2011 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 19:45 uur Toeschouwers: 25000
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Bjorn Kuipers
Plaats: Heerenveen

Fitte Gouweleeuw kijkt met vertrouwen uit naar duel tegen RKC

sc Heerenveen is al elf wedstrijden op rij zonder nederlaag. Verdediger Jeffrey Gouweleeuw heeft er vertrouwen in dat er zaterdag opnieuw een duel aan die fraaie reeks kan worden toegevoegd. RKC Waalwijk is dan de tegenstander.

,,We moeten drie punten pakken, daar gaan we voor," zegt Gouweleeuw.  ,,Als dat lukt komen we nog steviger op de bovenste plaatsen te staan. We kunnen dus goede zaken doen." Dat moet zaterdag gebeuren tegen RKC Waalwijk, een ploeg die dit seizoen verrassend fris uit de startblokken kwam. ,,Ze doen het beter dan verwacht, vooral in het begin van de competitie," vindt de verdediger. ,,De laatste tijd gaat het wat minder, maar je moet ze zeker niet onderschatten."

Gouweleeuw zal dus achterin scherp moeten blijven. Dat lukt hem dit seizoen goed. Samen met Ramon Zomer vormt de Heemskerker een betrouwbaar centraal verdedigingsduo bij de Friezen. ,,Het gaat heel goed," oordeelt Gouweleeuw. ,,Ramon en ik vormen een goede combinatie. Er is echt een klik. We geven weinig doelpunten weg, en we hebben al een paar keer de nul gehouden. We benutten elkaars kwaliteiten goed. Ik kan soms doorschuiven naar het middenveld. Ramon heeft veel ervaring, waardoor hij mij kan coachen. Dat doet hij ook."

Gouweleeuw rent juichend weg na zijn late gelijkmaker tegen Vitesse.
Gouweleeuw rent juichend weg na zijn late gelijkmaker tegen Vitesse.

Tegen RKC zal het duo er opnieuw staan. Gouweleeuw viel in de vorige wedstrijd tegen Roda JC geblesseerd uit, maar is er tegen de Brabanders weer bij. ,,Ik ben weer helemaal fit. Tegen Roda JC kreeg ik veel last van mijn rechterlies, en ben ik eruit gegaan. Ik heb nu gelukkig geen pijn meer."  

Uit voorzorg moest Gouweleeuw vorige week wel Jong Oranje afzeggen. ,,Ik had de week na Roda JC niet meer meegetraind. Pas op de wedstrijddag van Jong Oranje (afgelopen maandag, red.) trainde ik weer mee met de groep. De wedstrijd met Jong Oranje kwam voor mij dus te vroeg. Tuurlijk is dat balen. Bram Nuytinck was er ook niet bij, dus ik had een grote kans om te spelen. Maar als ik goed blijf presteren bij sc Heerenveen komt mijn kans vanzelf wel weer."

Slordig sc Heerenveen niet langs RKC: 1-1

Een slordig spelend sc Heerenveen heeft met 1-1 gelijkgespeeld tegen RKC Waalwijk. De Friezen speelden een matige eerste helft, en kwamen via Geoffrey Castillion op achterstand. Met een prachtige stift maakte invaller Gerald Sibon er een kwartier voor tijd 1-1 van. In de blessuretijd maakte Sibon bijna een kopie van zijn eerste treffer, maar dit keer raakte hij de lat.

Het ging niet eenvoudig voor sc Heerenveen. De ploeg leverde een slordige eerste helft af. De Friese passes waren niet zuiver, waardoor er weinig gevaar werd gesticht voor het Waalwijkse doel. Viktor Elm was met een kopbal in de beginfase nog wel dicht bij succes, maar daarna liet RKC zich meer zien.

Ook de gasten konden aanvankelijk niet echt gevaarlijk worden. Niet voor niets scoorde RKC in de laatste vijf duels slechts twee doelpunten. Heerenveen deed het wat dat betreft een stuk beter, met tien doelpunten uit de laatste drie competitieduels. Toch kwam RKC op voorsprong in het Abe Lenstra stadion. Geoffrey Castillion kopte de 0-1 binnen.

Uitgespeelde kansen werden niet gecreeerd door de Friezen, die daardoor alleen van afstand gevaarlijk werden. Filip Djuricic zag doelman Jeroen Zoet iets voor het doel staan, en besloot het maar eens te proberen met een fraaie stift. De poging van de Serviër ging behalve over Zoet ook over het doel. Even later probeerde Djuricic het met een lekkere afstandsknal, maar ook die inzet bleef zonder succes.

De Friezen voerden de druk wel op, maar bleven onnauwkeurig. Via twee individuele acties van Oussama Assaidi ontstonden wel kansen. De aanvaller soleerde zich knap langs de RKC defensie, maar raakte de paal. Door opnieuw een actie van Assaidi werd Elm in stelling gebracht om uit te halen. Het schot van de Zweed verdween net naast.

Na rust speelden de Friezen met meer druk naar voren. Toch lukte het sc Heerenveen niet om RKC vast te zetten, daarvoor speelden de Friezen opnieuw te slordig. Janmaat was nog wel gevaarlijk van afstand, en Dost had pech dat hij net tekort kwam op een voorzet van Assaidi.

Voor meer aanvallende kracht bracht Ron Jans Gerald Sibon in het veld voor verdediger Michel Breuer. Ook Rajiv van La Parra kwam binnen de lijnen. Hij verving Assaidi. De invallers lieten zich meteen zien. Er kwam meer drang naar voren, maar treffers leverde het aanvankelijk niet op.
Totdat Gerald Sibon met een prachtige treffer de gelijkmaker binnenwerkte. Met veel gevoel stiftte de aanvaller de 1-1 binnen. Vlak daarna kwam Van La Parra op doelman Jeroen Zoet af, waarna er een chaotische fase voor het doel ontstond. Een treffer bleef verrassend genoeg uit.

Heerenveen ging op jacht naar meer. Janmaat had vijf minuten voor tijd de winnende op zijn schoen, maar hij schoot de bal in kansrijke positie precies tegen doelman Zoet. In de blessuretijd maakte Sibon bijna een kopie van zijn eerste treffer, maar nu stond de lat stond in de weg.

Teleurgestelde Elm: ‘Het lukte ons gewoon niet’

Viktor Elm hoefde na afloop van de wedstrijd tegen RKC niet lang na te denken. Ondanks dat Gerald Sibon met een laat doelpunt een punt redde, voelde het 1-1 gelijkspel als een verlies. ,,We hebben het laten liggen,” sipte aanvoerder Elm. ,,Thuis tegen RKC Waalwijk moet je winnen.”

Zeker over de eerste helft was Elm niet tevreden. ,,Het was niet goed. Ons tempo lag te laag, en we wonnen nauwelijks duels. Dan is het moeilijk om de bal te krijgen. Na rust ging het beter, en kregen we een aantal goede kansen. Ikzelf was er ook nog een paar keer dichtbij.” Elm kopte de bal vanuit een corner net naast, en later creëerde hij na een mooie actie van Oussama Assaidi een goede schietkans. De bal rolde maar net langs de paal. Een andere uithaal van de Zweed vloog ook net naast.

Elm zoekt naar een opening bij de Friezen. ,,We kwamen er moeilijk doorheen"
Elm zoekt naar een opening bij de Friezen. ,,We kwamen er moeilijk doorheen"

De pogingen van sc Heerenveen kwamen vooral van afstand. Het kon even niet anders, vond Elm. ,,RKC speelde heel compact, het was moelijk om daar doorheen te komen. We moeten het dan hebben van onze creatieve spelers. We hebben veel kwaliteit, maar soms lukt het wel en soms lukt het niet. Vandaag lukte het ons gewoon niet. We probeerden wel via onze zijkanten te voetballen, maar we konden niet echt gevaarlijk worden. Misschien moeten we op zo'n moment meer via Dost spelen, met aansluiting van onze middenvelders.”

Dat gebeurde in de tweede helft. ,,We speelden veel lange ballen, waren fel in de duels en wonnen die ook. Dat miste ik voor rust bij ons." Invaller Gerald Sibon had daarin ook een belangrijke rol, vond Elm. ,,Gerald is een slimme en sterke speler. Hij deed het goed.” Wat heet. De aanvaller zorgde een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker, door de bal met veel gevoel fraai in het doel te laten vliegen. ,,Die goal voelde echt als een opluchting”, omschreef Elm. Daarna zat er zelfs meer in voor de Friezen. ,,We hebben nog veel kansen gehad, vooral die van Daryl (Janmaat,red.).” De verdediger had vijf minuten voor tijd de winnende op de schoen. Hij kwam vrij voor de doelman, maar schoot tegen de keeper aan.

sc Heerenveen bleef door de 1-1 wel opnieuw ongeslagen. Met bekerduels meegerekend hebben de Friezen al twaalf wedstrijden op rij niet verloren. ,,Dat is mooi,” oordeelt Elm. ,,Zo’n reeks geeft vertrouwen, al hadden we meer wedstrijden moeten winnen. Er zitten ook veel onnodige gelijke spelen in onze reeks. Ja, deze wedstrijd is dat ook. We moeten nu vooruit kijken. Volgende week wacht NAC Breda. Als we die winnen kan ik dit punt al wat beter accepteren.”