Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - RKC Waalwijk

Datum: 17 november 2012 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 19:45 uur Toeschouwers: 25000
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Ed Janssen
Plaats: Heerenveen

Djuricic: ‘Maakt niet uit hoe; alleen winst telt tegen RKC’

Zaterdag speelt Filip Djuricic zijn derde wedstrijd in een week. Na de forse nederlaag met sc Heerenveen tegen PSV, was de aanvallende middenvelder woensdag de grote man met een goal en een assist bij Servië. Hoe sluit hij zaterdag zijn volle week af?,,Met winst tegen RKC”, zegt Djuricic stellig. ,,Dat is het enige wat telt.”

Voor Djuricic kwam de interlandwedstrijd met Servië deze week als een geschenk. ,,Ik vind het altijd mooi om voor mijn nationale team te spelen, maar nu had ik er nog meer zin in dan anders. Die nederlaag tegen PSV was enorm balen, dus de trip met Servië vormde een goede afleiding. Je zit in een andere omgeving, en je richt je op een nieuwe wedstrijd.”

In de met 3-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen Chili was Filip Djuricic de grote man bij de Serviërs. ,,Het ging heel lekker. Ik gaf een assist bij de 2-0, en scoorde uit een mooie counter de 3-0. Het was een prachtige wedstrijd om te spelen, al was het veld erg slecht. Chili heeft een sterk team, met Alex Sanchez van Barcelona en Arturo Vidal van Juventus. We hebben dus een knappe prestatie neergezet. Mijn goede spel geeft me vertrouwen. ”

Vorig seizoen: Djuricic in actie tegen RKC. ,,RKC is geen slechte ploeg."
Vorig seizoen: Djuricic in actie tegen RKC. ,,RKC is geen slechte ploeg."

Zaterdag kan hij zijn vorm in Heerenveen laten zien, in de wedstrijd tegen RKC. Zijn derde duel in een week. ,,Ik ben fit, maar wel moe. Ik heb donderdag rustig getraind, en vrijdag wat intensiever. Ik ga mijn best doen voor sc Heerenveen. Het wordt een heel belangrijke wedstrijd voor ons. We moeten de wedstrijd winnen, want dan kunnen we omhoog klimmen op de ranglijst. Het zal zeker geen gemakkelijke wedstrijd worden. Ik schat dat de verhoudingen op 60%- 40% procent liggen, in ons voordeel. Als we geconcentreerd blijven spelen, gaan we zeker winnen. Maar als we niet helemaal top zijn, komen we in de problemen. RKC is namelijk geen slechte ploeg. Met Teddy Chevalier heeft RKC een goede spits. Hij heeft al veel gescoord dit seizoen.”

Waar bij PSV een zege geen eis was (Djuricic: ‘niemand had verwacht dat we daar zouden winnen’), is dat tegen RKC Waalwijk anders. ,,We zijn nu de favoriet. We zullen zelf het initiatief moeten nemen, en het spel moeten maken. Het is dan lekker om thuis te spelen. Dan kunnen we rekenen op de steun van ons publiek. Winst is zaterdag ook heel belangrijk voor ons gevoel voor de komende wedstrijden. We staan nu dertiende, dat is te laag. We krijgen nu achtereenvolgens RKC thuis, VVV-Venlo uit en Willem II uit. Negen punten halen in die duels zou perfect zijn. Het is mogelijk, maar je weet het nooit. Soms speel je goed, maar verlies je toch, of juist andersom. Daarom maakt mij niet uit hoe we zaterdag spelen; als we maar winnen. Dat is het enige wat telt. "

sc Heerenveen niet opgewassen tegen RKC Waalwijk: 0-2

sc Heerenveen heeft in eigen stadion een kansloze 0-2 nederlaag geleden tegen RKC Waalwijk. De gasten uit Brabant kwamen dankzij een snelle treffer van Jozefzoon al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. De thuisclub kreeg meteen kansen op de gelijkmaker, maar toen die uitbleef stokte het Friese aanvalsspel. RKC Waalwijk bleef na rust simpel op de been en was gezien de kansen die het kreeg nog mild voor de ploeg van trainer Marco van Basten.

Het was meteen schrikken geblazen voor de Friese fans in het Abe Lenstra stadion, want RKC Waalwijk nam al in de zevende minuut brutaalweg de leiding. Van Peppen zette aan de linkerkant de aanval op en vond Braber die te veel vrijheid kreeg. Zijn voorzet werd door Jozefszoon gepromoveerd tot doelpunt. De aanvaller reageerde alerter dan Kum. Vandenbussche stond op het verkeerde been en zag geen kans de bal te keren, 0-1.

Het antwoord van sc Heerenveen kwam vanaf de aftrap. Een aanval door het centrum kwam bij Marecek terecht. De middenvelder kwam vrij voor doelman Zoet, maar schoot te zacht in om de goalie van RKC Waalwijk te kunnen verrassen. Enkele minuten later kreeg Finnbogason de kans om de thuisclub op gelijke hoogte te brengen. Een knappe voorzet van Van Anholt kwam bij de tweede paal terecht, maar de IJslander knikte in vrije positie de bal over het doel.

Daarmee was het eerst gebeurd met de Friese kansen. RKC Waalwijk hield het veld klein en veel mensen achter de bal. sc Heerenveen zag geen kans openingen te vinden in de Brabantse defensie en moest bovendien oppassen voor de uitvallen van de gasten. Chevalier bokste als enige echte spits tegen een overmacht aan verdedigers op, maar de balvaste en snelle aanvaller was voortdurend dreigend aanwezig.

Pas in de slotfase verscheen de thuisclub weer in het strafschopgebied van doelman Zoet. Zo zette Pele van Anholt aan de rechterkant een paar keer goed door, maar werd helaas niet geprofiteerd van zijn goede werk. De laatste kans van het eerste bedrijf was voor Finnbogason die een vrije kopkans kreeg uit een mooie voorzet van Kum. De topscorer van sc Heerenveen mikte echter net als in de beginminuten de bal over het doel.

De thuisclub, met Tannane voor De Ridder, moest na rust komen, maar het was RKC Waalwijk dat meteen zijn visitekaartje afgaf. Balverlies op het middenveld leidde een snelle Brabantse counter in. Kum was de rappe Jozefzoon kwijt en die kon zo alleen op Vandenbussche afgaan. De aanvaller probeerde de bal zuiver in de hoek te schuiven, maar mikte via de paal naast.

Het was voor Van Basten het sein om in te grijpen. Hij haalde Zomer naar de kant en bracht Zuiverloon die rechts achterin kwam te spelen. Kum verhuisde van de linkerkant naar het centrum van de defensie en Pele van Anholt nam de vacante linksbackpositie in. De nieuwe defensie kreeg niet de kans zich te bewijzen, want RKC Waalwijk liep meteen na de omzettingen uit naar 0-2.

Chevalier leek de bal aan de linkerkant in buitenspelpositie te ontvangen, maar mocht doorgaan van scheidsrechter Janssen. De Fransman bracht de bal voor het doel waar Jozefzoon uit de rug van Van Anholt kwam en de bal zuiver in de verre hoek plaatste, 0-2. De thuisclub moest nu helemaal komen, maar slaagde er geen moment in de defensie van de gasten voor problemen te stellen.

RKC Waalwijk was op de counter wel levensgevaarlijk en sc Heerenveen mocht niet klagen dat er niet meer doelpunten vielen. Zo gleed Chevalier in kansrijke positie weg, mikte Boukhari de bal over de lat en schoot Jozefzoon nog een keer rakelings naast. sc Heerenveen werkte hard, maar kwam geen moment gevaarlijk in de buurt van het doel van Zoet die zijn heiligdom dan ook eenvoudig schoon hield.

Het bleef bij 0-2 in het Abe Lenstra stadion en die uitslag was terecht. De formatie van trainer Marco van Basten speelde vooral na rust niet goed genoeg om aanspraak te kunnen maken op meer. De punten gingen verdiend naar Brabant.

Sven Kums: 'Het was dramatisch'

Sven Kums kon na afloop van de verloren wedstrijd tegen RKC Waalwijk, nauwelijks bevatten wat zich in de voorgaande uren had afgespeeld in het Abe Lenstra stadion. ,,Wat was dit slecht", zuchtte Kums. Hoofdschuddend: ,,Thuis met 0-2 verliezen en zelf geen kans creëren; het was dramatisch.”

Na 55 minuten kreeg Kums de aanvoerdersband om, (aanvoerder Ramon Zomer werd wegens tactische redenen gewisseld), maar de middenvelder kon sc Heerenveen niet meer bij de hand nemen. ,,Je probeert de ploeg wel op te peppen, zeker als aanvoerder, maar we kregen al snel de 0-2 tegen (vijf minuten later,red.). De kopjes bij ons gingen toen naar beneden hangen en het was lastig om het geloof in een goed resultaat nog terug te vinden. Als we voor die tijd nou veel kansen op doelpunten hadden gekregen, konden we ons daaraan vasthouden. Maar ja, we hadden een uur gespeeld en nog steeds niets gecreëerd…”

Dat de kansenteller rond het nulpunt bleef steken (Kums: ‘misschien een paar kansjes’) vond Kums nog het pijnlijkste van de avond. ,,Als je tegen RKC nauwelijks kansen creëert, dan doe je het gewoon slecht. Ik denk dat we één of twee kansen in de eerste helft hadden; dat was het wel zo'n beetje. RKC scoorde meteen uit hun eerste mogelijkheid. Na die goal wisten we dat het heel moeilijk zou worden. RKC ging achteruit leunen, en probeerde om met hun snelle spitsen gevaarlijk te counteren. Maar ook dan moeten wij in staat zijn om meer kansen te creëren. Dat lukte niet. We hadden wel veel balbezit, maar we deden er te weinig mee. Ons baltempo lag veel te laag.”

,,We waren niet scherp genoeg", zocht Kums naar oorzaken van de zure avond. ,,Ik weet niet hoe dat kan. Nee, we hebben RKC zeker niet onderschat. Ik denk dat wij dit jaar geen enkele ploeg mogen onderschatten..."

Je zou het volgens de Belg een ‘off-day’ kunnen noemen. ,,Alleen hebben we dit seizoen al te vaak zo'n ‘off-day’ gehad. Wedstrijden die we moeten winnen, die verliezen we. Het overkwam ons ook thuis tegen ADO Den Haag (1-3 verlies, red.). Deze wedstrijd tegen RKC hadden we vooraf gezien ook moeten winnen. Het was voor ons een heel belangrijke wedstrijd. We wilden een mooie reeks neerzetten om zo te klimmen op de ranglijst. Dit had de eerste stap moeten zijn. Nu moeten we ons maar richten op volgende week (VVV-Venlo uit, red.). We zijn er echt aan toe om weer drie punten te pakken."