Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - RKC Waalwijk

Datum: 08 november 2013 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 20:00 uur Toeschouwers: 22000
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Tom van Sichem
Plaats: Heerenveen

Van Basten: ‘Must om te winnen van RKC’

Na drie opeenvolgende competitienederlagen staat sc Heerenveen vrijdagavond in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk maar een ding te doen, winnen. Trainer Marco van Basten verwacht echter een lastige klus tegen de Brabanders, die de opgaande lijn te pakken lijken te hebben. ,,We moeten geduldig zijn.’’

Marco van Basten zit vrijdagavond niet op de bank. De trainer is geschorst naar aanleiding van de gebeurtenissen in Utrecht. Zijn taken worden waargenomen door de assistenten Tieme Klompe en Henk Herder. ,,Ons plan is goed doorgesproken en de mensen zijn capabel genoeg om alles wat er mogelijk kan gebeuren, goed op te lossen.’’

RKC Waalwijk is op papier de ploeg in vorm. Het elftal van trainer Erwin Koeman kende een lastige start van het seizoen, maar hield twee weken Ajax op 0-0 en won de afgelopen speelronde overtuigend van NAC Breda (3-0). Van Basten verwacht een defensief RKC Waalwijk. ,,Ze zullen compact spelen en via de counter proberen te scoren.’’

De thuisclub moet het spel maken en op de juiste momenten toeslaan, zei Van Basten vanmiddag tijdens het wekelijkse perspraatje. ,,We moeten geduldig zijn, het tempo variëren en RKC proberen te verrassen.’’ De nederlaag in Utrecht noemde de trainer vervelend en teleurstellend, maar: ,,Het stond best stevig. Alleen laten we ons twee keer verrassen bij een vrije bal. Op dat soort momentjes moeten we toch scherper zijn.’’

Vertrouwen

sc Heerenveen wist in stadion Galgenwaard voor de eerste maal dit seizoen niet tot scoren te komen. Het was bovendien het derde duel op rij waarin Finnbogason niet scoorde. Van Basten maakt zich geen zorgen over zijn goaltjesdief. ,,Alfred is scherp, krijgt zijn kansen en brengt anderen in stelling. Hij is niet minder aanwezig en gaat ongetwijfeld weer scoren.’’

Uche Nwofor en Yanic Wildschut ontbreken vrijdagavond tegen RKC Waalwijk. Nwofor (enkel) stond vandaag weer voor het eerst op het trainingsveld, maar voor de Nigeriaan komt het duel met de Brabantse club te vroeg. Yanic Wildschut (bovenbeen) heeft ook meer tijd nodig om te herstellen van zijn tegen FC Utrecht opgelopen blessure.

Marco van Basten geeft zijn elftal een duidelijke opdracht mee voor het thuisduel tegen RKC Waalwijk.  ,,Als je drie keer op rij verliest moet er wat gebeuren. Natuurlijk hebben we last van de nederlagen, maar er is zeker vertrouwen. Dat moet ook, want winnen van RKC is een must.’’

sc Heerenveen kan weer juichen na 5-2 zege op RKC

Na drie competitienederlagen op rij heeft sc Heerenveen vrijdag weer een overwinning kunnen vieren. En hoe. RKC Waalwijk werd met 5-2 geklopt in het Abe Lenstra stadion. Na een wedstrijd die sc Heerenveen bijna volledig domineerde konden de fans juichen door treffers van Kenneth Otigba, Alfred Finnbogason (3x, waaronder twee penalty’s) en de absolute uitblinker Hakim Ziyech (schitterende boogbal).

Het applaus klaterde nog lang na van de tribunes in het Abe Lenstra stadion. In de 87e minuut werd Hakim Ziyech naar de kant gehaald, na een zeer indrukwekkend optreden. Alle feanfans lieten blijken dat ze hadden genoten van het spel van het talent van sc Heerenveen. Hij leverde dit duel vele mooie passjes, twee assists en een slotstuk om 'u' tegen te zeggen: een goal van grote afstand via een boogbal.

Ook de 'nieuwe' hoofdtrainers op de bank van sc Heerenveen (de assistent-trainers Henk Herder en Tieme Klompe vervingen de geschorste trainer Marco van Basten) moeten genoten hebben van Hakim Ziyech. Het talent toonde bij vlagen zelfs trekjes van genialiteit. Het begon al in de tweede minuut, toen hij met een lekker schot de bal net over de kruising krulde. Drie minuten later nam hij de bal uitstekend aan om vervolgens net naast de paal te pegelen.

Daar bleef het niet bij wat Ziyech betrof. Na een half uur zag hij RKC-doelman Jan Seda iets te ver voor zijn doel staan, en besloot het maar eens te proberen. De boogbal van de creatieve middenvelder kon nog net over de lat getikt worden door Seda, die precies optijd terug was voor deze redding. Later zou het Ziyech alsnog lukken.

sc Heerenveen was dit duel veel beter dan RKC en kwam in de 33e minuut verdiend op een 1-0 voorsprong. Dat Ziyech daarbij betrokken was, kon geen verrassing zijn. De speler slingerde de bal vanaf links prima in het strafschopgebied. Daar stond Kenneth Otigba al klaar, die de bal vlak voor de doelman binnentikte. Het was al de derde goal van het seizoen voor de verdediger, die vorige week zijn contract met sc Heerenveen verlengde tot 2016.

RKC Waalwijk nam een afwachtende houding aan in het Abe Lenstra stadion en loerde op uitbraken. Toch, alleen de fysiek sterke spits Jean-David Beauguel liet zich zien namens de Waalwijkers. Hij ging er vlak na de 1-0 vandoor op links, na een zwakke pass van Rajiv van La Parra. Beauguel schoot de bal simpel in de handen van Nordfeldt.

sc Heerenveen heeft dit seizoen een spits die dat beter kan, maar ook hij is al een tijdje opzoek naar zijn vorm. Aanvankelijk had Alfred Finnbogason ook dit duel moeite met scoren. Na een kwartier spelen gaf Van Anholt de bal prima voor vanaf rechts. De spits kwam goed voor zijn man, maar wist de bal er niet in te krijgen. Enkele minuten later lukte het Finnbogason weer niet om te scoren. Uit een hoekschop kopte hij in kansrijke positie voorlangs.

Vlak na rust kreeg de spits de uitgelezen mogelijkheid om zijn doelpuntendroogte te verhelpen. sc Heerenveen kreeg een penalty. Finnbogason pakte meteen de bal en legde aan. De IJslander schoot keurig in de linkerhoek raak: 2-0.

sc Heerenveen voerde de druk op en kreeg kansen via Slagveer en Finnbogason (kopbal op kruising). 25 minuten voor tijd was het wel weer raak voor Finnbogason. Ziyech kwam er door op rechts en legde de bal terug op Slagveer. De aanvaller leek de bal, met wat geluk, langs doelman Seda te rollen. De inzet bleek nog door Finnbogason van richting te zijn veranderd.

Uit het niets deed RKC twintig minuten voor tijd wat terug, via spits Beauguel. Hij kreeg de bal vanaf links, en knalde raak: 3-1. Het leek nog spannend te worden, maar dat viel mee. Door een geweldige actie van Slagveer kreeg sc Heerenveen even later de kans op 4-1. De aanvaller pingelde zich knap door het strafschopgebied en werd uiteindelijk gevloerd: strafschop. Opnieuw ging Finnbogason achter de bal staan en weer was het raak: 4-1.

Het slotstuk voor sc Heerenveen van de avond was voor Ziyech. En hoe. Wat hem eerder niet lukte, doelman Seda verrassen met een boogbal, lukte nu wel. De middenvelder keek ruim voor het strafschopgebied op naar de doelman, zag hem weer een paar passen voor zijn doel staan en mikte de bal prachtig over de keeper heen. Daarna werd de man of the match vervangen door Bilal Basacikoglu, die hiermee zijn debuut maakte voor sc Heerenveen. De A-junior werd bij zijn eerste actie getackled door Ingo van Weert, die daardoor zijn tweede gele kaart kreeg en met rood kon vertrekken. Tussendoor kopte Lamey nog wel de 5-2 binnen, maar dat mocht de pret niet drukken voor sc Heerenveen. En kon na drie opeenvolgende competitieverliezen weer gejuicht worden.


sc Heerenveen – RKC Waalwijk 5-2

35. Otigba 1-0
48. Finnbogason 2-0 (p)
64. Finnbogason 3-0
71 Beaguel 3-1
79. Finnbogason 4-1 (p)
86. Ziyech 5-1
89. Lamey 5-2

Opstelling sc Heerenveen:
Nordfeldt, Van Anholt, Otigba, Kruiswijk, Dijks, De Roon, Ziyech (87. Basacikoglu), Van den Berg, Van La Parra, Finnbogason, Slagveer (78. Fazli)

Ziyech: ‘Als je lekker speelt, lukt dit soort dingen’

Finnbogason was met drie treffers de gevierde man na de thuiszege op RKC Waalwijk, maar de IJslander moest de spotlights delen met Hakim Ziyech. De jonge middenvelder strooide met passes en scoorde een wonderschoon doelpunt.

Hakim Ziyech was vrijdagavond bij vrijwel alle gevaarlijke Friese aanvallen betrokken. De technische begaafde linkspoot stak lekker in zijn vel en bekroonde op de valreep zijn goede optreden met een prachtig doelpunt. Ziyech onderschepte de bal op het middenveld, zag in één oogopslag dat doelman Seda te ver voor zijn doel stond en liet de bal met veel gevoel vertrekken.

Seda zag het onheil naderen, maar kon de vijfde Friese treffer niet voorkomen. De bal verdween net onder de lat in het doel. ,,Er kon geen vloeitje meer tussen. Hij was perfect,’’ keek Ziyech na afloop tevreden terug op zijn derde treffer van het seizoen. ,,Als je lekker speelt lukken dit soort dingen. De doelpunten tegen NAC en NEC waren ook mooi, maar dit was echt de mooiste.’’