Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Roda JC

Datum: 25 februari 2017 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 20:45 uur Toeschouwers: 22100
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Siemen Mulder
Plaats: Heerenveen

Streppel: ‘Het is wel weer tijd voor een overwinning’

Van extra druk is na vijf duels op rij geen overwinning geen sprake volgens Jurgen Streppel, maar: ‘Het is wel tijd voor een zege.’ Dat moet dan zaterdag gebeuren tegen Roda JC. Een treffen waarin de trainer van sc Heerenveen voor de derde keer op rij zijn elftal moet wijzigen vanwege een schorsing.

Streppel-feyenoord-uit-301016(2)

‘Schorsingen heb je in deze fase van de competitie mee te maken, hoewel er ook twee rode kaarten bij zitten die je niet zo heel veel krijgt,’ aldus Streppel, die traditiegetrouw geen opstelling bekend maakte. Lucas Bijker keert tegen Roda JC terug van een schorsing en start zo goed als zeker in de basis. Pelle van Amersfoort is geschorst en dus moet Streppel een vervanger op het middenveld aanwijzen.

De mindere resultaten van de afgelopen periode hebben de sfeer niet negatief beïnvloed. ‘Dat merk ik in ieder geval niet,’aldus Jurgen Streppel. Als ik zie hoe scherp de jongens vandaag trainen, dat betekent dat de sfeer goed is. We hebben gekozen voor een bepaalde aanpak en daar staat iedereen nog achter. Desondanks zou het wel lekker zijn om te winnen, want dat is de bevestiging dat je goed bezig bent.’

Strategie

Streppel is benieuwd met welke strategie Roda JC voor de dag komt in het Abe Lenstra stadion. ‘In het begin kozen ze voor de aanval en kregen ze een paar keer het deksel op de neus. Daarna speelden ze meer verdedigend, maar,een paar weken geleden bij Heracles groef Roda zich niet in. We zullen zien, belangrijker is wat we zelf doen,’ aldus de trainer, die liet doorschemeren niet te verwachten dat zijn collega Anastasiou zijn spelers massaal naar voren zal sturen.

Stijn Schaars meldde zich donderdag voor het eerst weer op het trainingsveld. Streppel temperde meteen de verwachtingen over een mogelijk snelle terugkeer. ‘We zijn heel rustig aan het opbouwen en daar nemen we alle tijd voor. We willen geen druk, hangen ons niet op aan een datum, maar bekijken van dag tot dag hoe het gaat.’

Na complimenten, eindelijk ook weer zege voor Heerenveen

Na zes duels zonder zege, heeft sc Heerenveen vanavond eindelijk weer eens de volle buit gepakt. In het Abe Lenstra stadion legde de ploeg van Jurgen Streppel Roda JC met 3-0 over de knie. Doke Schmidt kopte sc Heerenveen na rust op voorsprong. De Friezen, die halverwege de tweede helft met een man meer speelden na een rode kaart voor El Makrini, liepen in de slotfase uit naar 3-0 via Henk Veerman en Reza (penalty).

Eindelijk kon sc Heerenveen weer een overwinning vieren. Complimenten over het goede spel kreeg de ploeg na de winterstop genoeg. Maar de punten; dat was echter een ingewikkelder verhaal. Slechts één punt pakten de Friezen uit de laatste zes duels. Wat dat betreft leek het moeizaam draaiende Roda JC op het juiste moment uitgenodigd als gast in het Abe Lenstra stadion.

Makkelijk ging het echter niet voor sc Heerenveen, ondanks dat de uitslag dat wellicht doet vermoeden. De Friezen zochten vanaf het begin wel de aanval, maar ze hadden moeite om de gesloten achterste linie van Roda JC te omspelen. Grote kansen kwamen er daardoor niet. Na 3 minuten veerde het publiek wel op, toen Reza aan buitenspel ontsnapte en doorgang had naar het doel van Roda JC. Het schot van de spits werd echter nog gekraakt.


Het duel werd vervolgens iets opener, want ook Roda JC begon de weg naar het Friese doel steeds meer te zoeken. Het gevaar uit Limburg beperkte zich echter tot twee schoten van Mitchell Paulissen. Roda JC hield het achterin op orde, en zocht met een afwachtende houding naar omschakelmomenten. Het leverde weinig op.

Aan de andere kant zette Thorsby pas na een half uur spelen de doelman van Roda JC voor het eerst echt aan het werk. Na een mooi hakballetje van Ødegaard kon Thorsby uithalen, maar de middenvelder zag zijn schot gekeerd worden. Zo bleef het bij een rustige eerste helft, waarin Heerenveen het wel probeerde maar waarin het niet lukte.

Na rust ging het beter. sc Heerenveen zette de Limburgers direct in de tweede helft vast op eigen helft. Roda werd omsingeld door de Friezen, die een aantal goede kansen afdwongen. Zeneli (zijnet) en Larsson (redding Van Leer) zorgden met hun schoten al voor meer gevaar dan dat sc Heerenveen in de hele eerste helft liet zien.

In de 60e minuut was het dan eindelijk raak voor sc Heerenveen. Ødegaard stuurde de bal uit een mooie vrije trap keurig richting het hoofd van Doke Schmidt. De verdediger sprong op en kopte hard raak: 1-0. Met zijn eerste goal in de hoofdmacht van sc Heerenveen zette hij de Friezen verdiend op voorsprong.

Op dat moment stond Heerenveen ook al met een man meer op het veld. Vlak voor de openingsgoal kreeg El Makrini de rode kaart. De speler van Roda JC zette een te stevige tackle in op Ødegaard en kon vertrekken.
Heerenveen speelde de wedstrijd vervolgens goed uit. Roda JC kon geen gevaar meer stichten en het was wachten op de genadeklap. Die deelde sc Heerenveen pas laat uit, ondanks mooie pogingen van Veerman,  Zeneli en Larsson.

In de 90e minuut trok Zeneli met een goede actie naar binnen, en met een mooie pass vond hij Veerman. De spits nam de bal goed mee en joeg het speeltuig vervolgens heerlijk in de korte bovenhoek. In de tweede minuut van de blessuretijd werd het ook nog 3-0, toen sc Heerenveen een strafschop kreeg. Reza nam de klus op zich. Hij maakte de overwinning waar zo lang op werd gewacht nog fraaier.

Doke Schmidt geniet van goal: ‘Hele belangrijke’

Doke Schmidt scoorde zaterdagavond tegen Roda JC zijn eerste doelpunt voor sc Heerenveen. Het was niet de winnende, maar wel het openingsdoelpunt dat het taaie Limburgse verzet brak. ‘Meestal slaap ik niet goed na een wedstrijd, maar vanavond wel denk ik,’ glunderde de verdediger na afloop.

Scoren is niet nieuw voor de 24-jarige Fries. Voor Go Ahead Eagles was hij al twee maal trefzeker, maar op zijn eerste doelpunt voor de club waar hij doorbrak in het betaalde voetbal, moest de geboren Heerenvener tot zijn 47ste competitieoptreden wachten.

Doke Schmidt werkte de bal na een perfect gegeven voorzet van Ødegaard binnen. Dat de goal geen beauty was zoals zijn machtige knal in de kruising die hij drie seizoenen geleden voor Go Ahead Eagles produceerde, maalde de 24-jarige Fries niet om. Zijn goal, de bal verdween via zijn hoofd en schouder in het doel, brak de wedstrijd open. ‘De 1-0, die eerste, die was denk ik heel belangrijk.’

Doke Schmidt viert de 1-0 tegen Roda JC.
Doke Schmidt viert de 1-0 tegen Roda JC.

Geen kansen

De thuisclub worstelde voor rust, maar kwam ook niet in de problemen, vond Doke Schmidt. Het overwicht (66% balbezit), vertaalde zich niet in kansen, laat staan doelpunten. ‘We hadden de bal, tot de zestien was het goed, maar het tempo was te laag en we kwamen niet tot grote kansen, dat was het probleem,’ analyseerde de verdediger de matige eerste helft.

Ondanks dat het spel niet goed was, startte sc Heerenveen met vertrouwen aan de tweede helft. ‘In de rust is aangegeven dat Roda veel moest lopen en moe zou worden. Dan zit het mee met de rode kaart. Daarna doen we het nog niet helemaal goed, we houden het tempo te laag en daarom is het wel mooi dat je toch nog met 3-0 wint. Daar ging het vanavond ook om, we moesten winnen, de manier waarop maakte niet uit.’