Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Sparta

Datum: 03 april 2010 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 20:45 uur Toeschouwers: 25800
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Plaats: Heerenveen

Elm vervangt geschorste Assaidi: Väyrynen haakt af

Viktor Elm keert in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam terug in de basis bij sc Heerenveen. De Zweed vervangt Oussama Assaidi, die twee duels geschorst is naar aanleiding van zijn rode kaart tegen Roda JC. Jan Everse twijfelt nog over de samenstelling van zijn defensie. Hij laat Goran Popov misschien op de bank plaatsnemen. Mika Väyrynen moet zaterdag verstek laten gaan. De Fin heeft last van zijn knie. Geert Arend Roorda zit tegen Sparta Rotterdam voor het eerst dit seizoen op de bank.

Voorbeschouwing

sc Heerenveen wil in de vijftiende thuiswedstrijd van het seizoen revanche nemen voor de uitnederlaag bij Roda JC. De Friese club maakte geen beste beurt in het verre Zuiden, maar volgens Everse was het niet zo slecht als men wil doen geloven. ,,Het zat op de beslissende momenten niet mee. Dan lijkt het alsof het niks was, maar daar ben ik het niet mee eens.’’

Toch is de nederlaag bij Roda JC voor Everse misschien reden om zijn basisopstelling te wijzigen. De trainer overweegt om Goran Popov op de bank plaats te laten nemen. In dat geval verhuist Michel Breuer naar de positie van linksback en vormt Michael Dingsdag samen met Bak-Nielsen het centrum van de Friese defensie.

Everse moet bovendien noodgedwongen wisselen. Naast de geschorste Assaidi kan de trainer niet beschikken over Mika Väyrynen. ,,Mika heeft zijn knie overstrekt. Hij heeft vanochtend wel getraind, maar houdt last. Gezien zijn verleden wil ik geen risico’s nemen,’’ aldus Everse, die de Argentijn Hernan Losada waarschijnlijk als vervanger van Väyrynen laat spelen.

Geert Arend Roorda zit zaterdagavond voor het eerst dit seizoen op de bank. Volgens Everse nemen de mogelijkheden toe. ,,Geert is er weer bij en Smarason zit er aan te komen. Als Smarason nog een keer een volledige wedstrijd met het tweede speelt, kan hij tegen Twente misschien weer aansluiten bij de wedstrijdselectie.’’

Everse is gebrand op een goed resultaat tegen Sparta Rotterdam. ,,We zijn het aan het publiek verplicht om het seizoen goed af te maken. Als we van Sparta winnen, wachten ons nog vier mooie wedstrijden, waarin we zelfs een rol in de titelstrijd kunnen spelen,’’aldus de trainer, die zijn spelers afgelopen week gedreven zag trainen.

Michal Papadopulos was vanochtend niet van de partij op sportpark Skoatterwâld. De Tsjech was de afgelopen dagen ziek en is niet tijdig hersteld voor het treffen met Sparta Rotterdam. Ook Brian Vandenbussche zit zaterdag nog niet op de bank. Diederik Bangma is opnieuw tweede doelman.

In Rotterdam werkt trainer Frans Adelaar onder hoogspanning. De Rotterdammers verkeren tot onvrede van de supporters in degradatiegevaar en melden zich vanochtend op het trainingsveld. Na tussenkomst van directeur Peter Bonthuis werd de training tijdelijk gestaakt voor een gesprek tussen selectie, technische staf en de supporters. Hierbij werd meer passie en inzet geëist. Trainer Frans Adelaar heeft beterschap toegezegd.

Tegenstander Sparta Rotterdam kan in ieder geval geen vertrouwen putten uit de voorgaande uitwedstrijden. De Kasteelclub won dit seizoen pas één van zijn veertien uitduels. Als daarin deze jaargang geen verandering komt, evenaart Sparta een clubrecord uit 1991, 1995 en 2002 (één zege in zeventien duels)

sc Heerenveen stevent af op een historisch laag aantal thuiszeges in één Eredivisieseizoen. De Friezen wonnen in eigen huis tot dusverre pas zes keer, wat op dit moment gelijk staat met het negatieve clubrecord uit 1993/94.

Vermoedelijke opstelling sc Heerenveen: Timmer, Janmaat, Breuer, Bak-Nielsen, Popov (Dingsdag), Losada, Grindheim, Elm, Beerens, Sibon, Djuricic.

Tiental sc Heerenveen veel te sterk voor Sparta

sc Heerenveen kan met een lekker gevoel het paasweekend in. De ploeg van trainer Jan Everse gaf Sparta Rotterdam met 4-1 klop. Dat was knap, want de thuisploeg speelde na een vroege rode kaart van Michael Dingsdag ruim 70 minuten met tien man. De elf Rotterdammers hadden echter geen vat op de tien Friezen die aan de hand van uitblinker Hernan Losada en dankzij een uitstekende doelman Timmer terecht met de zege aan de haal gingen.

De toeschouwers in het Abe Lenstra stadion kregen een uiterst vermakelijke eerste helft voorgeschoteld die met een 3-0 voorsprong voor de thuisclub werd afgesloten. Daar leek het in eerste instantie niet op. Sparta Rotterdam kwam beter uit de startblokken en liet via Falkenburg de kans liggen om de score te openen. Falkenburg kreeg bij een voorzet van John alle ruimte om uit te halen, maar werkte de bal over het doel van Timmer.

De eerste de beste mogelijkheid voor sc Heerenveen leverde wel een treffer op. Grindheim ging de combinatie met Djuricic aan en vond Losada. De Argentijn, die een prima eerste helft speelde, knalde de bal met links in het dak van het doel, 1-0. sc Heerenveen controleerde op het door de vele regen spekgladde veld de wedstrijd, maar moest in de 18e minuut een tegenslag incasseren.

Duplan werd diep gestuurd en werd in het strafschopgebied vastgehouden door Dingsdag. Tot ontzetting van van de thuisclub besloot Nijhuis niet alleen de bal op de stip te leggen, maar ook nog eens Dingsdag met rood van het veld te sturen. Gelukkig toonde Timmer zich een uitstekende doelman, want net als vorige week tegen Roda leverde de strafschop geen treffer op. Timmer ranselde de inzet van John knap uit de hoek.

Roy Beerens kon af en toe alleen met overtredingen worden afgestopt.
Roy Beerens kon af en toe alleen met overtredingen worden afgestopt.

Ondanks dat de thuisclub met tien man verder moest, kwam Sparta Rotterdam geen moment gevaarlijk in de buurt van het Friese doel. Sc Heerenveen vocht vol overgave en nam in de slotfase van de eerste helft zelfs afstand van de Rotterdammers. In de 39ste minuut benutte Sibon een strafschop nadat hij door Adeleye in de zestien was vastgehouden. In de 43ste minuut rondde Beerens, op aangeven van Janmaat, op knappe wijze een snelle tegenstoot af en zo gingen de tien van Everse rusten met een comfortabele 3-0 voorsprong.


Sparta Rotterdam ging na rust op jacht naar de aansluitingstreffer en sc Heerenveen mocht niet klagen dat de gasten niet terug kwamen tot 3-1. Bij een Rotterdamse aanval bleef de bal wat gelukkig voor de voeten van Falkenburg liggen. Het leverde hem twee schietkansen op. De eerste werd door Timmer gestopt en de tweede kon door Bak-Nielsen van de lijn worden gehaald.

Gerald Sibon probeert Adeleye uit te spelen. De routinier verzilverde tegen Sparta Rotterdam een strafschop.
Gerald Sibon probeert Adeleye uit te spelen. De routinier verzilverde tegen Sparta Rotterdam een strafschop.

Toch zou de 3-1 er komen. Bodul mocht vanaf de rand zestien vrij uithalen. Timmer gaf een rebound weg en het was Falkenurg die profiteerde. Sparta Rotterdam was even later zelfs dichtbij de 3-2 na onnodig balverlies van Popov, die in het veld was gekomen voor Elm. De Rotterdamse counter leverde Poepon een vrije kopkans op, maar gelukkig verdween de bal over het doel.

Hernan Losada maakte in de 78ste minuut aan alle onzekerheid een einde. De Argentijn pikte de bal op het middenveld op, slalomde langs drie tegenstanders en verschalkte doelman Seliga met de buitenkant voet, 4-1. Een prachtige treffer en de beloning voor een uitstekende wedstrijd, want Losada was met afstand de beste man aan Friese zijde.

Daryl Janmaat wordt gestuit door Nick Viergever. De verdediger begon weifelend aan de wedstrijd, maar eindigde sterk.
Daryl Janmaat wordt gestuit door Nick Viergever. De verdediger begon weifelend aan de wedstrijd, maar eindigde sterk.

Sparta Rotterdam sputterde in de slotminuten nog even tegen. De gasten kregen enkele goede mogelijkheden, maar Timmer liet zien zijn mannetje te staan. Eerst ranselde hij met een reflex een inzet van dichtbij van Poepon uit zijn doel en in de slotminuten redde  de goalie knap bij  schot van invaller Duarte . Het bleef 4-1 en op die cijfers viel niets af te dingen, want zelfs met tien man had sc Heerenveen eigenlijk geen kind aan Sparta Rotterdam

Geert Arend Roorda vierde zijn rentree in de hoofdmacht. Op de foto probeert hij Adeleye uit te spelen.
Geert Arend Roorda vierde zijn rentree in de hoofdmacht. Op de foto probeert hij Adeleye uit te spelen.

Losada: ‘Ik heb mijn kans gegrepen’

Daar waar Henk Timmer in de 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam de achterste linie van zijn ploeg op de been hield, deed Hernán Losada aanvallend van zich spreken. De Argentijnse middenvelder vormde het creatieve middelpunt van sc Heerenveen. Kroon op zijn goede spel vormden twee schitterende doelpunten.

Losada haalt uit voor de 4-1.  Donovan Slijngard komt te laat.
Losada haalt uit voor de 4-1. Donovan Slijngard komt te laat.

De van Anderlecht gehuurde middenvelder zorgde na een prachtige aanval, die volgens Jan Everse niet had misstaan in een Champions League duel, voor de 1-0. Een kwartier voor het laatste fluitsignaal was Losada wederom trefzeker. Opkomend vanaf de rechterflank passeerde hij twee Spartanen, zette vervolgens Adeleye te kijk met een bal tussen de benen door om met buitenkant rechts fenomenaal af te ronden.

Beide doelpunten droeg hij op aan zijn vrouw: “Ze is jarig vandaag”, aldus de zichtbaar gelukkige Losada. Op de vraag welke van zijn twee doelpunten Losada het mooist vond, antwoordde hij: “De tweede. Die goal heb ik eigenlijk helemaal zelf opgezet”. De gehuurde Zuid-Amerikaan was tevreden weer eens vanaf het begin te mogen spelen: “Ik ben blij met deze kans en ik heb hem met beide handen aangegrepen. Het gaat nog een mooi einde van het seizoen worden.”

Losada was tegen Sparta Rotterdam amper van de bal te krijgen. Op de foto zet de Argentijn Spartaan Joshua John te kijk.
Losada was tegen Sparta Rotterdam amper van de bal te krijgen. Op de foto zet de Argentijn Spartaan Joshua John te kijk.

Net als afgelopen week moest sc Heerenveen het grootste gedeelte van de wedstrijd spelen met een man minder. Dit deerde het elftal volgens Losada ditmaal echter niet: “We hebben er helemaal geen last van gehad dat we met tien man speelden. We lieten een andere mentaliteit zien dan vorige week en bleven ondanks de zware omstandigheden goed voetballen”.

Eerder in de week kreeg Losada te horen dat hij aan het eind van het seizoen terug mag keren naar Anderlecht. Tot spijt van de middenvelder zelf: “Ik wil graag bij deze mooie club blijven. Bovendien is de Nederlandse competitie geschikt voor mijn spel. Maar de directie heeft dit besluit nou eenmaal genomen”. Ondanks het naderende vertrek uit Friesland, gaat de Argentijn de komende vier wedstrijden alles uit de kast halen om met opgeheven hoofd uit Friesland te kunnen vertrekken: “Mijn gedachten zijn voor honderd procent bij sc Heerenveen.”

Losada kijkt uit naar de laatste wedstrijden van het seizoen: “Ondanks dat we niet echt ergens meer voor spelen kunnen wij de titelrace nog wel beïnvloeden.” Met wedstrijden tegen FC Twente en PSV op het programma hoopt Losada de competitie spannend te houden: “We hebben een klein beetje in de hand wie er kampioen van Nederland gaat worden. Dat is een mooie gedachte”.

Hernan Losada is het slachtoffer van ene overtreding van Erik Falkenburg.
Hernan Losada is het slachtoffer van ene overtreding van Erik Falkenburg.