Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Sparta

Datum: 04 april 2017 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 20:45 uur Toeschouwers: 20800
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Edwin van de Graaf
Plaats: Heerenveen

Jurgen Streppel houdt vast aan vertrouwde plan

sc Heerenveen moet drie dagen na de teleurstellende nederlaag in Almelo alweer thuis aan de bak tegen Sparta Rotterdam. Trainer Jurgen Streppel is blij dat zijn ploeg zo snel de kans krijgt zich te revancheren. ‘We willen Sparta op onze eigen manier bestrijden.

Geen kunstgrepen

sc Heerenveen werkte vanmiddag een rustige training af in het Abe Lenstra stadion. De trainer nam de tijd om sommige spelers even apart te nemen, van donderspeeches was geen sprake. ‘Als het goed draait is het makkelijker om kritisch te zijn. De jongens beseffen terdege dat het niet goed gaat en willen zelf niets liever dan presteren.’

Het verlies in Almelo is geen aanleiding om ‘kunstgrepen’ uit te halen. ‘We geloven nog steeds in onze manier van spelen. Het is belangrijk dat iedereen zijn taak goed uitvoert, als dat gebeurt, is de kans dat je wint groter. We blijven gewoon ons ding doen,’ aldus Streppel, die tegen Sparta geen beroep kan doen op de geschorste Jeremiah St. Juste.

Wout Faes

Tegen Heracles Almelo kwam Wout Faes in de ploeg. Of Streppel morgen opnieuw kiest voor de Belg, die vandaag zijn 19e verjaardag viert, wilde de trainer niet zeggen. Hij moet kiezen tussen Doke Schmidt en Wout Faes. Dat Faes pas 19 is, maakt Streppel niet uit. ‘Of je 18, 19 of 35 bent, als je er klaar voor bent, of een kans verdient, moet je spelen. Het gaat erom wat het beste voor het elftal is.’

Streppel wilde niet lang stilstaan bij het verlies van afgelopen weekend. ‘Het gaat nu om Sparta.’ Door het puntverlies van de afgelopen weken zijn de concurrenten in de strijd om de play-offs voor een Europees ticket dichterbij geslopen. Dat was niet de bedoeling, maar: ‘volgens mij staan we er nog steeds goed voor.’

Zege welkom

Toch is een zege meer dan welkom. Jurgen Streppel: ‘We moeten rustig blijven en elkaar blijven steunen, maar het is wel tijd voor een zege. We moeten het vertrouwen terug krijgen en in dat opzicht is een overwinning welkom. Niets werkt beter dan winnen, ik hoop dat het ons snel lukt.’

Stijn Schaars maakt dinsdag mogelijk weer deel uit van de wedstrijdselectie. ‘Ik ga straks even met hem babbelen om te kijken hoe het ervoor staat. Hij traint al een aantal weken deels weer mee en we hopen dat hij er morgen weer bij is.’ Stijn Schaars kwam op 16 december van het vorig jaar, in de uitwedstrijd tegen Willem II, voor het laatst in actie voor sc Heerenveen.

sc Heerenveen komt na rust op gang en wint weer

Na drie nederlagen op rij, heeft sc Heerenveen vanavond weer eens een overwinning behaald. De Friezen wonnen in eigen huis met 3-0 van Sparta en pakten daarmee voor het eerst sinds 25 februari (3-0 winst op Roda JC) weer eens de volle buit. Pelle van Amersfoort (mooie lob) , Joost van Aken en Reza waren na rust trefzeker. Stijn Schaars maakte in de tweede helft zijn rentree, na vier maanden blessureleed.

Tuurlijk wilde sc Heerenveen vandaag vooral de nare smaak van de kansloze missie in Almelo (4-1 nederlaag) wegspoelen. De Friezen gaven het publiek echter niet direct het gevoel dat die wens ging uitkomen. Dat gebeurde pas na rust.

sc Heerenveen oogde voor rust zoekende naar de juiste vorm. De ploeg had het meeste balbezit, maar Sparta zorgde voor meer gevaar. Zo schoot Pusic in de 17e minuut de bal maar net naast het doel. Even later kon doelman Mulder met een knappe redding nog net voorkomen dat Floranus met een mooi schot de 1-0 binnen joeg.

Bij sc Heerenveen maakte Wout Faes zijn basisdebuut. De Belg verving de geschorste Jeremiah St. Juste in de Friese defensie. De lang geblesseerde Stijn Schaars keerde terug in de wedstrijdselectie. De aanvoerder kwam vlak voor de winterstop voor het laatst in actie en begon vanavond op de bank.

Na zo’n twintig minuten werd Heerenveen dreigender, al lukte het niet om te scoren. Reza kreeg daarvoor de grootste kans. De spits kreeg in de 24e minuut met geluk de bal voor zijn voeten, omdat de Sparta-defensie niet goed reageerde op een passje van Larsson. Reza dook achter de verdediging op en omspeelde keeper Kortsmit. Juichen om de 1-0 hoefde echter niet, omdat Mendes Da Silva de inzet van Reza vervolgens van de lijn haalde.

Na rust kwam Heerenveen een stuk beter voor de dag. De ploeg speelde met meer energie en aanvalsdrang. Reza was al snel dicht bij de 1-0, maar zijn schot werd nog gekeerd door de doelman. In de 54e minuut had Heerenveen pech dat een mooie corner van Larsson langs alles en iedereen voor het doel vloog.

Even later was het alsnog raak voor de Friezen, via een geweldige goal van Pelle van Amersfoort. Stefano Marzo gaf een mooie voorzet, die diep in het strafschopgebied bij Van Amersfoort terecht kwam. Vanuit een lastige positie wipte de middenvelder de bal uitstekend over doelman Kortsmit heen: 1-0.

In de 71e minuut werd het ook nog 2-0. Larsson stuurde de bal uit een vrije trap in het strafschopgebied. Van Aken, die met zijn rug naar het doel stond, verlengde de bal knap via het hoofd. Met deze achterwaartse kopbal gaf hij de Sparta-doelman opnieuw het nakijken: 2-0.

De wedstrijd was daarmee gespeeld. Heerenveen voetbalde het duel rustig uit en kwam niet meer in de problemen. Tussen beide goals was Stijn Schaars in het veld gekomen, voor zijn eerste minuten van 2017. De aanvoerder was gelijk belangrijk bij de 3-0, tien minuten voor tijd. De ervaren middenvelder veroverde de bal met een stevige actie, waarna Larsson op het vijandelijke doel af ging. De Zweed schoot de bal op Kortsmit, waarna Reza de bal via rebound binnenliep.

Van Aken: ‘Nu stapjes maken richting de play-offs’

Joost van Aken maakte dinsdag de belangrijke 2-0 in het thuisduel tegen Sparta Rotterdam. De ontlading na de treffer was groot bij de verdediger. ‘We hadden deze overwinning zo nodig.’

Dat de bal via zijn rug achter doelman Kortsmit in het doel verdween, maakte Van Aken even geen moer uit. ‘Je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben dat ie er zo invalt.’ Het zat sc Heerenveen niet tegen, aldus de verdediger. ‘Zij laten in de eerste helft via Pusic een grote kans liggen, als die bal erin gaat krijg je misschien weer zo’n wedstrijd als zaterdag in Almelo.’

Dat het spel de laatste weken niet goed was, had volgens Van Aken vooral met een gebrek aan vertrouwen te maken. ‘En het zat ook niet altijd mee, je hebt misschien het geluk dat we vanavond hadden ook nodig om de stijgende lijn weer te pakken te kunnen krijgen. Vertrouwen is het sleutelwoord. Dat dat ontbrak is, omdat we slechts speelden, ook ons eigen schuld. Het is nu zaak vertrouwen te tanken richting play-offs.’

          Joost van Aken viert de 2-0 tegen Sparta Rotterdam.
Joost van Aken viert de 2-0 tegen Sparta Rotterdam.

Joost van Aken was blij met de zege, maar vooral ook met het feit dat de nul werd gehouden. ‘Dat mocht wel een keer, we kregen de laatste tijd veel te veel goals tegen,’ aldus de verdediger die samen met basisdebutant Wout Faes het hart van de Friese defensie vormde.

De samenwerking ging goed. ‘Wout is een goede speler, complimenteerde Van Aken de Belg. ‘Hij is rustig en communiceert goed. Van te voren hadden we alles goed doorgesproken en dan ga je die wedstrijd in en moet je elkaar goed coachen en helpen. Volgens mij hebben we dat wel goed gedaan.’

Dat het lek boven is na de zege op Sparta is volgens Joost van Aken geen garantie, maar door de winst kan sc Heerenveen zaterdag wel met meer vertrouwen afreizen naar Arnhem. Het duel met Vitesse is volgens de centrale verdediger een mooie graadmeter voor de play-offs waar de Friezen aan deel willen nemen.

‘Vitesse, of ze moeten de beker winnen, hoort normaliter bij de clubs die de play-offs halen. Voor ons is het een mooi meetmoment om te kijken of we mee kunnen op dat niveau. We moeten wel realistisch blijven, we zullen stapjes moeten maken. Net zoals ons spel niet van de een week op de andere slechts ie geworden, zo zullen we ook niet ineens weer de pannen van het dak spelen. We hebben wedstrijden nodig om in vorm te groeien en daar hebben we ‘nog vijf keer de kans voor en dan moeten we er staan.’