sc Heerenveen - ADO Den Haag
22 februari, 19:45 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Vitesse

Datum: 19 november 2016 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 18:30 uur Toeschouwers: 24465
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Janssen
Plaats: Heerenveen

Besluit meespelen Schaars valt pas zaterdag

sc Heerenveen moet het zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Vitesse misschien stellen zonder Stijn Schaars. De aanvoerder heeft nog steeds last van een bij Oranje opgelopen kuitblessure. ‘We beslissen zaterdag, de kans is groter dat hij niet speelt, maar we zullen zien.’, vertelde Jurgen Streppel tijdens het wekelijkse perspraatje.

De eventuele afwezigheid van Schaars komt ongelegen, zeker nu Streppel als gevolg van de interlandperiode vandaag pas voor het eerst sinds twee weken weer met iedereen kon trainen. ‘We zijn trots dat we veel internationals hebben, maar als trainer heb je liever iedereen tot je beschikking. In twee weken kun je veel bereiken.’

Bovendien is het volgens de trainer afwachten hoe spelers zich na een interlandperiode melden. ‘Ze kunnen er een boost van krijgen, maar het kan ook anders uitpakken.’ Streppel heeft de training van vanmiddag vooral benut om te hameren op de manier van spelen. ‘We moeten de dingen wie we hebben laten zien, waar we goed in zijn, iedere wedstrijd brengen. Daar horen taken bij en die moeten we goed uitvoeren.’

Joost van Aken keert zo goed als zeker terug in het elftal. Of Pelle van Amersfoort tegen Vitesse speelt is de vraag. Jurgen Streppel, ‘Ook dat gaan we bekijken. Hij is op de weg terug, maar is nog niet klaar voor 90 minuten denk ik. Dus is het de vraag of je met Pelle moet beginnen of niet. Bovendien heeft dat ook te maken met het wel of niet spelen van Stijn.’

Vitesse is volgens Streppel een lastige tegenstander. ‘Vitesse beschikt over specifieke kwaliteiten,’ doelt de trainer onder meer op de traptechniek van Baker. De Engelsman is al goed voor vijf treffers, slechts eentje minder dan clubtopscorer Van Wolfswinkel. ‘Maar ze beschikken ook over ervaring en snelheid.’ Belangrijkste is echter wat sc Heerenveen zaterdagavond laat zien in het Abe Lenstra stadion. ‘We moeten ons eigen spel spelen,’ besluit Streppel.

Veerman redt in bizarre slotfase punt tegen Vitesse: 1-1

sc Heerenveen heeft na een bizarre slotfase een punt overgehouden aan de wedstrijd tegen Vitesse. De Friezen leken op weg naar de eerste thuisnederlaag van het seizoen, toen Lewis Baker de bezoekers fraai op 0-1 lobde (72e minuut). Met invaller Henk Veerman voorop in strijd, joeg sc Heerenveen vervolgens op de gelijkmaker. Veerman had vijf minuten voor tijd succes en had in blessuretijd zelfs opnieuw moeten scoren. In een ongekende scrimmage kwam de bal eerst op de lat, waarna Veerman de bal in de rebound op de paal volleerde.

De vorm die sc Heerenveen dit seizoen in de thuiswedstrijden etaleerde, was dit duel niet aanwezig. Verre van zelfs. In een saaie eerste helft zorgde Vitesse in de beginfase voor iets meer dreiging. Verder dan een schot van Nakamba kwam de ploeg echter niet. sc Heerenveen kreeg na een kwartier meer grip op de wedstrijd, maar wist ook weinig kansen te creëren. Of het moest een schot van Larsson zijn, die voorlangs vloog. Meer gebeurde er niet.

sc Heerenveen deed het vandaag zonder dirigent Stijn Schaars, die dit duel wegens een blessure aan zich voorbij moest laten gaan. Zijn plek werd ingenomen door Younes Namli. Ook Pelle van Amersfoort was niet fit genoeg om te starten. Hij werd vervangen door Morten Thorsby. Tegenover het wegvallen van het duo, stond de terugkeer van Joost van Aken in het hart van de Heerenveen-defensie.

De tweede helft begon zoals de eerste: Vitesse zette druk en zorgde voor de meeste dreiging. In de 48e minuut werd Erwin Mulder serieus getest. Hij redde op een schot. De bal klemmen lukte hem echter niet, waardoor er een rebound-kans was voor Ricky van Wolfswinkel. De spits schoot over. Even later deed Navarone Foor dat ook.

sc Heerenveen speelde matig en wist nauwelijks door de Vitesse-verdediging te breken. Toch had de ploeg een half uur voor tijd absoluut op voorsprong moeten komen. Yuki Kobayashi stak de bal precies op het juiste moment diep. Zeneli werd daardoor mooi gelanceerd en stormde alleen op doelman Room af. De vleugelspeler kon de bal afleggen op de meegelopen Reza, maar Zeneli ging voor eigen succes. Dat mislukte: Room keerde de bal met zijn been.

Een kwartier later ging er aan de andere kant een veel moeilijkere kans wel in. Vitesse lukte het om te scoren, en hoe. Lewis Baker kreeg de bal aan de rechterkant van het strafschopgebied en wipte de bal op fantastische wijze over Mulder heen. De bal stuiterde in het doel.

sc Heerenveen moest nu wat laten zien. Trainer Streppel reageerde door Pelle van Amersfoort (voor Thorsby) en Henk Veerman (voor Reza) in de ploeg te brengen. Het bleek een prima ingreep, want zeven minuten later had Veerman al voor de gelijkmaker gezorgd. De spits werd ingespeeld met zijn rug naar het doel. Hij draaide slim weg bij zijn tegenstander en schoof de bal door de benen van Room in het doel: 1-1.

Daarna brak er een hectische slotfase aan. sc Heerenveen bleef jagen op meer treffers, en omsingelde Vitesse. In de 90e minuut werd het bijna nog mooier voor Veerman en sc Heerenveen. Zeneli gaf een uitstekende voorzet vanaf rechts, maar Veerman kwam een teenlengte te kort om de bal binnen te tikken. In de laatste minuut van de vier minuten blessuretijd werd het helemaal bizar. sc Heerenveen kreeg een hoekschop. De bal belandde in een scrimmage uiteindelijk op de lat en kwam voor de voeten van invaller Veerman. De paal stond echter een perfecte invalbeurt in de weg. Net als een overwinning.

Henk Veerman bewijst waarde: ‘Ik was er klaar voor’

Henk Veerman voorkwam vanavond dat sc Heerenveen de eerste thuisnederlaag van het seizoen leed. De Volendammer kwam in de 78ste minuut binnen de lijnen en had welgeteld zes minuten nodig om het net te vinden.

Na een uur begon het te kriebelen bij Veerman, die zijn reputatie als pinchhitter weer eens waar maakte. ‘Ik zag dat er hele veel ruimte lag achter de defensie van Vitesse, toen begon het aan me te ‘trekken’. Ik liep al een tijdje warm, dan hoop je dat je erin mag. Ik was er in ieder geval klaar voor.’

In een doldwaze slotminuut leek sc Heerenveen ook nog bijna de winst te pakken. Stefano Marzo schoot op de paal, terwijl Henk Veerman de bal voor het intikken leek te hebben. ‘Ik had hem graag genomen. Ik stond voor een vrije goal en kon hem zo inschieten, maar ik kan hem (Marzo, red) niks kwalijk nemen.’

Henk Veerman wordt dusdanig zwaar gehinderd door Leerdam, dat hij ene voorzet van Pelle van Amersfoort niet kan verzilveren.
Henk Veerman wordt dusdanig zwaar gehinderd door Leerdam, dat hij ene voorzet van Pelle van Amersfoort niet kan verzilveren.

Veerman scoorde op fraaie wijze. Hij kreeg de bal van Sam Larsson ingespeeld, draaide knap bij Kashia weg en schoot beheerst raak. ‘Als Sam die bal inspeelt, verwacht iedereen dat je die bal kaatst zodat Sam kan schieten. Dat is ook de verdienste van Sam. Je voelt dat de tegenstander je los laat en dat er ruimte is. Dat was het moment om voor de actie te gaan.’

De Volendammer was dicht bij een tweede treffer op een lage voorzet van Pelle van Amersfoort. ‘Een grote kans,’ aldus Henk Veerman. ‘Ik kon bij de bal, maar Leerdam zat er goed bij. Hij raakte mijn been en daardoor miste ik de bal.’ Verdiend was een eventuele zege niet geweest, vond de aanvaller. ‘Een gelijkspel was de verhouding.’.

Dat hij nog steeds geen basisplaats heeft, knaagt niet aan Henk Veerman. ‘Ik heb het naar mijn zin. We staan vierde van Nederland, alle credits gaan naar de ploeg. Op dit moment is het team het belangrijkste.’