Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - VVV Venlo

Datum: 09 februari 2013 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 19:45 uur Toeschouwers: 24663
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Jan Wegereef
Plaats: Heerenveen

Defensieve problemen voor Van Basten

Alle tegenspoed komt soms op een moment samen. Dat is een beetje de situatie waar Marco van Basten zich voor de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo mee geconfronteerd ziet. De trainer van sc Heerenveen mist tegen de nummer zeventien van de eredivisie maar liefst vier centrale verdedigers. Zomer en Gouweleeuw zijn geschorst en Kruiswijk (lies) en Otigba (rug) niet fit genoeg om te spelen.

En dus moet Marco van Basten schuiven om een nieuwe verdedigingslinie samen te stellen. Dat heeft de nodige hoofdbrekens gekost, maar het is de trainer gelukt. Welke vier verdedigers morgen aan de aftrap verschijnen, wilde Van Basten niet prijsgeven. ,,Veel jongens hadden afgelopen week interlandverplichtingen. Marco Pappa was vanochtend zelfs nog niet eens terug. Ik weet hoe we gaan spelen en heb daar een goed gevoel over, maar de spelers krijgen de opstelling pas morgen te horen.’’

Marco van Basten kan tegen VVV-Venlo weer beschikken over Marten de Roon die terug keert van een schorsing. Ook nieuwkomer El Ghanassy lijkt klaar voor een eerste basisoptreden. De Belgische aanvaller heeft afgelopen week goed getraind en maakte indruk op de trainer van sc Heerenveen. ,,Hij is een interessante speler, tactisch slim, technisch en snel. Hij kan ons helpen de weg omhoog in te slaan.’’

sc Heerenveen won vorige week de eerste uitwedstrijd van het seizoen. Een mooie opsteker, maar Van Basten durfde geen conclusies aan de zege te verbinden. ,,We moeten ons focussen op ons eigen spel. Het is een rare competitie. Als je drie punten minder hebt doe je mee aan de Play offs om degradatie en als je drie punten meer hebt, doe je mee om Europees voetbal. De verschillen zijn klein.’’

El Ghanassy (midden) heeft afgelopen week een goede indruk op Van Basten gemaakt.
El Ghanassy (midden) heeft afgelopen week een goede indruk op Van Basten gemaakt.

De trainer van sc Heerenveen verwacht een lastige wedstrijd tegen VVV-Venlo. ,,VVV heeft een hecht collectief, speelt georganiseerd, compact en is bereid veel energie in een wedstrijd te stoppen. Het zal niet makkelijk zijn de defensie te slechten en bovendien moeten we waken voor de counter. Met Cullen, Linssen en Wildschut beschikt VVV over veel snelheid.’’

Toch hoopt Marco van Basten tegen VVV-Venlo de zesde zege van het seizoen in de wacht te slepen. Dat is de Friese club aan zijn stand verplicht, meent de trainer. ,,Gezien het verleden mag je winst verwachten, maar of het lukt, is altijd een tweede. We hebben VVV tegen Ajax en AZ aan het werk gezien. Die wedstrijden werden verloren, maar geflatteerd. VVV kan het iedere tegenstander lastig maken.’’

Arnold Kruiswijk trainde vanochtend apart van de groep. De verdediger komt als gevolg van liesproblemen niet in actie tegen VVV-Venlo.
Arnold Kruiswijk trainde vanochtend apart van de groep. De verdediger komt als gevolg van liesproblemen niet in actie tegen VVV-Venlo.

Late treffer Finnbogason levert punt op

sc Heerenveen is zaterdagavond ontsnapt aan een nederlaag. Een late treffer van Alfred Finnbogason voorkwam dat VVV-Venlo met een 1-2 zege terug naar Limburg keerde. Een overwinning voor de gasten was ook niet verdiend, want VVV-Venlo beperkte zich in het Abe Lenstra stadion tot verdedigen en loerde vooral op counterkansen.

Veel kansen kreeg VVV-Venlo niet, maar de bezoekers sprongen wel efficiënt om met de mogelijkheden. Beide Limburger treffers vielen uit spelhervattingen. In de 36ste minuut knikte Nwofor een vrije trap van Maguire binnen en na ruim een uur stond Seip op de juiste plek om een hoekschop van dezelfde Maguire succesvol met het hoofd te verlengen.

De eerste helft bood de voetbalfans in het Abe Lenstra stadion weinig vermaak. sc Heerenveen was de betere ploeg, maar het ontbrak de thuisclub aan overtuiging en tempo om de defensie van de gasten stuk te kunnen spelen. VVV-Venlo kwam ook zelden gevaarlijk in de buurt van het doel van Nordfeldt, maar scoorde dus wel uit de eerste grote mogelijkheid.

El Ghanassy probeert zich te ontdoen van een Limburger tegenstander.
El Ghanassy probeert zich te ontdoen van een Limburger tegenstander.

De thuisclub moest na rust op jacht naar de gelijkmaker en kwam met meer overtuiging uit de kleedkamers. De ploeg van Van Basten schroefde het tempo op, won meer duels en werd gevaarlijker. Zo had doelman Mäenpää alle moeite om een poeier van De Roon buiten de palen te houden en verdween een schot van El Ghanassy, na een grabbelpartij van de Finse goalie, in het zijnet.

Het was een fase waarin VVV-Venlo amper van de eigen speelhelft afkwam en de gelijkmaker een kwestie van tijd leek. De kansen waren er ook wel, maar een schot van Finnbogason in de korte hoek werd door Mäenpää gestopt en Djuricic schoot in vrije positie ver over. Nadat De Roon in de 65ste minuut rakelings over had geknald, was het VVV Venlo dat even later de voorsprong verdubbelde.

Een hoekschop van Maguire werd door de inkomende Marcel Seip achter Nordfeldt gekopt. De centrale verdediger van de gasten kreeg te veel ruimte van Finnbogason en profiteerde optimaal, 0-2. De thuisclub leek in geslagen positie, maar rechtte de rug en had het geluk dat amper een minuut na de goal van Seip de aansluitingstreffer viel.

Het doelpunt werd ingeluid door Filip Djuricic. De Serviër dribbelde het strafschopgebied binnen en vond Finnbogason. Die bracht met een hakbal Djuricic opnieuw aan zet waarna de Serviër de bal panklaar legde voor de inkomende Marecek. De middenvelder van sc Heerenveen schoof de bal rustig en zuiver in de uiterste hoek, 1-2.

Pele van Anholt moet opboksen twgen twee spelers van VVV-Venlo
Pele van Anholt moet opboksen twgen twee spelers van VVV-Venlo

Op dat moment waren er nog twintig minuten te spelen. Met de steun van de thuisaanhang voerde sc Heerenveen de druk op en was bijna meteen succesvol. Finnbogason speelde zich vrij in de zestien, maar zijn inzet was te matig om Mäenpää te kunnen verrassen. Ook een kopbal van de IJslander leverde geen treffer op.

In de hectische slotfase zette sc Heerenveen alles op alles om de gelijkmaker te produceren. Inzetten van Raitala en invaller Van la Parra werden echter geblokt. Twintig seconden voor het verstrijken van de officiële speeltijd viel de 2-2 alsnog. Het was Finnbogason die uiteen scrimmage na een corner de bal van dichtbij binnen tikte. In de vier minuten blessuretijd die volgden stond VVV-Venlo onder zware druk, maar de ploeg capituleerde niet en dus moest sc Heerenveen genoegen nemen met een gelijkspel.

Van Basten: ‘Niet naar de ranglijst kijken’

sc Heerenveen hield een punt over aan het thuisduel tegen VVV-Venlo. Dat hadden er drie moeten zijn, maar Van Basten was achteraf niet ongelukkig met de 2-2 eindstand. Zijn ploeg was ontsnapt aan een thuisnederlaag, besefte de trainer van sc Heerenveen terdege.

,,Als je na een uur met 2-0 achter komt te staan en uiteindelijk toch nog 2-2 weet te spelen, ben je zeker opgelucht,’’ vertelde Marco van Basten. De trainer zag zijn elftal met goede intenties aan de wedstrijd beginnen, maar ook dat de goede bedoelingen niet uit de verf kwamen.

,,We kregen wel kansjes, maar scoorden niet. Naarmate de eerste helft vorderde raakten we de greep op het middenveld kwijt. Na de 0-1 ging VVV nog verdedigender spelen. Dat is hun recht, maar ze maakten het ons erg moeilijk.’’ Na de 0-2 van Seip zag Van Basten het even niet meer zitten, maar gelukkig viel de 1-2 meteen. ,,Die goal was belangrijk,’’ vond Marco van Basten. ,,Daardoor hielden we geloof en bleven we in de wedstrijd. In de slotfase is er keihard geknokt voor een goed resultaat en gelukkig is die instelling beloond. Dat is positief.’’

Na de zege in Waalwijk werd voorzichtig omhoog gekeken, maar volgens Van Basten is de positie op de ranglijst niet relevant. ,,We hadden mogelijkheden om een paar plekken te stijgen, maar die zijn nu weg. We moeten ons focussen op ons eigen spel en dan maar kijken wat voor effect dat heeft. We moeten ons even minder druk maken om de ranglijst.’’

De twee tegentreffers vielen uit dode spelmomenten. Van Basten noemde dat teleurstellend, maar wilde de doelpunten niet wijten aan de omzettingen in zijn elftal. ,,De afspraken zijn bekend. Iedereen weet wie wie moet dekken. Als dat niet gebeurt benadeel je het team, maar dat gebeurt niet alleen Heerenveen. Ook Feyenoord en Ajax krijgen doelpunten tegen uit spelhervattingen. Het hoort bij voetbal.’’

Alfred Finnbogason zorgde in de slotseconden voor opluchting in het Abe Lenstra stadion. Zijn zestiende treffer van het seizoen voorkwam een thuisnederlaag. Marco van Basten was blij met de treffer van de IJslander, maar niet geheel tevreden over de inbreng van de spits. ,,Zijn goals zijn belangrijk, maar Alfred moet meer brengen voor het team. Een spits moet ook ballen vasthouden, dat gebeurt te weinig.’’