Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - VVV-Venlo

Datum: 31 oktober 2013 Competitie: KNVB Beker
Aanvang: 18:45 uur Toeschouwers: 12000
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Danny Makkelie
Plaats: Heerenveen

Marten de Roon: ‘We moeten soms zakelijker spelen'

sc Heerenveen verloor twee competitieduels op rij. Het verlies tegen Vitesse was zuur, maar vooral de uitnederlaag bij rode lantaarndrager NEC kwam aan als een mokerslag. Marten de Roon wil het bekerduel tegen VVV-Venlo aangrijpen om de nare smaak van de uitglijder in Nijmegen weg te spoelen. ,,Maar we willen vooral door in de beker, dat is de grootste uitdaging.’’

De nederlaag tegen NEC spookte afgelopen weekend regelmatig door het hoofd van Marten de Roon. Nadat de kruitdampen van speelronde elf waren opgetrokken, werd de consequentie van het verlies in Nijmegen pas echt duidelijk. ,,Ik heb regelmatig gedacht, ‘wat als we van NEC hadden gewonnen.’ . Zo kan je niet denken, maar dan waren we wel virtueel koploper geweest. Het is balen, maar je moet niet te lang in de emotie blijven hangen. We moeten door.’’

Marco van Basten liet zijn hart spreken na het echec van Nijmegen. De coach haalde hard uit naar zijn spelers. Marten de Roon kan de woede van zijn trainer goed begrijpen. ,,Het was geen onderschatting, maar we speelden slecht. Het tempo was te laag en de ideeën ontbraken. Pas na de 2-1 gingen we er een beetje in geloven. En dat tegen een ploeg die acht maand zonder overwinning was, dan heeft de trainer alle reden om kwaad te zijn.’’

Marten de Roon vecht een duel uit met AZ-speler Gudelj.
Marten de Roon vecht een duel uit met AZ-speler Gudelj.

Zakelijker

De nederlaag tegen NEC is uitgebreid besproken en geanalyseerd. Van onwil of hautain gedrag is volgens de middenvelder geen sprake. Marten de Roon wijt het verlies aan jeugdig enthousiasme en overmoed. Volgens de vice-aanvoerder van sc Heerenveen moet zijn elftal minder met het hart en meer het verstand voetballen. Die gedrevenheid en gretigheid speelt volgens hem zijn elftal soms parten.

,,Als we op 1-0 komen willen we meteen de 2-0 maken en als we achter komen, jagen we onmiddellijk op de gelijkmaker,’’ legt Marten de Roon uit. ,,Gevolg is dat we uit positie lopen, er ruimtes ontstaan en dan worden we kwetsbaar. We krijgen op die manier te veel doelpunten tegen. Dat komt soms door individuele fouten, maar is zeker ook een collectief probleem We moeten slimmer, zakelijker spelen.’’

Les geleerd

Donderdagavond krijgt sc Heerenveen de kans zich te revancheren voor de verliespartij tegen NEC. In VVV-Venlo treft de Friese club net als tegen NEC een club die stroef draait. Op papier is sc Heerenveen de grote favoriet voor het bereiken van de volgende bekerronde en daar schuilt, in de vorm van onderschatting, misschien ook het gevaar. ,,Ik denk het niet,’’ zegt Marten de Roon. ,,We hebben ons lesje geleerd en willen graag door naar de volgende ronde. Het is een enorm cliché, maar de beker is en blijft de snelste weg naar Europees voetbal. Zeker in een seizoen waarin geen club stabiel presteert, is de kans om ver te komen reëel aanwezig.’’

Tegen VVV-Venlo mag het niet misgaan, vindt de middenvelder. ,,Met alle respect voor VVV, maar het is een eerste divisieclub met minder kwaliteit dan NEC. Bovendien spelen we in eigen stadion. Met de winst op Twente zijn we het bekertoernooi prima begonnen en die goede start verdient een vervolg. Tegen de grote clubs zijn we in staat om top te spelen, die vorm moeten we ook tegen op papier mindere clubs laten zien. Als wij tegen VVV ons niveau halen, moet het gek lopen willen wij de volgende ronde niet halen. ‘’

sc Heerenveen moeizaam naar 1/8 finale beker

sc Heerenveen is op moeizame wijze doorgedrongen tot de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi. Op het veld waar een maand eerder FC Twente nog knap werd uitgeschakeld (3-0), ging het tegen Jupiler League club VVV-Venlo een stuk stroever: 1-0. In een saaie eerste helft kopte Ramon Zomer, die de geblesseerde Kruiswijk verving, de enige treffer binnen. In een veel aantrekkelijkere tweede helft raakte sc Heerenveen de paal (Van La Parra) en de lat (Ziyech), maar werd er niet gescoord.

Bij sc Heerenveen stonden er in dit bekerduel maar liefst drie nieuwe gezichten in de basis, ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen N.E.C. Yanic Wildschut kreeg op links de voorkeur boven Luciano Slagveer, de geblesseerde Arnold Kruiswijk werd in het centrum van de defensie vervangen door Ramon Zomer. Verder bleef de niet fitte Joey van den Berg op de bank. Hakim Ziyech keerde daarom weer terug op het middenveld van sc Heerenveen.

Juist een van die ‘nieuwelingen’ bij sc Heerenveen opende in de 22e minuut de score. Uit een hoekschop van Magnus Eikrem, die deze corner met een lekker schot zelf verdiend had, kopte Ramon Zomer de bal knap binnen: 1-0.

Een verdiende voorsprong op dat moment, want hoewel sc Heerenveen in de openingsfase slordig speelde, werd de ploeg van Marco van Basten wel het gevaarlijkst. Zo slingerde Rajiv van La Parra de bal in de zesde minuut vanaf de rechterkant prima voor het doel, maar dook Alfred Finnbogason net onder de voorzet door. Ook Pele van Anholt had vlak daarna een kans om te scoren. Hij kwam in het strafschopgebied en schoot goed op doel. Keeper Mäenpää bokste de bal weg.

VVV-Venlo koos er voor om zich op eigen helft terug te trekken en te loeren op uitbraken. Een aantal keer kwam de ploeg er op die manier dreigend uit, maar echt veel hoefde Nordfeldt niet te doen. De eerste speler die de doelman van sc Heerenveen echt aan het werk zette, was nota bene teamgenoot Kenneth Otigba. De verdediger werkte de bal ongelukkig weg, waarna Nordfeldt snel naar achteren moest lopen om de bal met zijn vuist over de lat te tikken.

Na de 1-0 van Zomer begon het beter te lopen bij sc Heerenveen. De thuisploeg liet de bal aardig rondgaan, maar grote kansen bleven uit. De enige kans was voor Hakim Ziyech, die de bal vijf minuten voor rust via een speler van VVV naast het doel krulde. Aan de andere kant knalde VVV-spits Leon de Kogel uit het niets verrassend op doel. Een aardige poging, die echter onschadelijk werd gemaakt door Nordfeldt.

In de tweede helft gebeurde er heel wat meer voor beide doelen. Direct na rust werd het startsignaal voor een vermakelijke helft al gegeven. Finnbogason werd goed de diepte ingestuurd en verscheen in kansrijke positie voor het doel. De topscorer liftte de bal veel te simpel in de handen van de VVV-doelman. Even later kwam Yanic Wildschut, oud VVV-speler, los van zijn tegenstander aan de linkerkant. De snelle aanvaller kneep naar binnen en joeg de bal rakelings over de kruising.

Aan de andere kant gebeurde er ook genoeg. Tussen de kansen van sc Heerenveen door, had VVV zo maar de gelijkmaker kunnen scoren. Door geklungel achterin bij sc Heerenveen, bracht de thuisploeg zichzelf in de moeilijkheden. Otigba speelde de bal hard terug op Nordfeldt, die de bal snel wegtikte. Jules Reimerink frommelde zich tussen de sc Heerenveen-spelers door en schoot de bal vanuit de draai in het zijnet. Even later was Guus Joppen dichtbij succes. De verdediger kopte een voorzet vanaf rechts bijna binnen, maar de bal werd nog voor de lijn weggehaald door sc Heerenveen. Ook Leon de Kogel had VVV de gelijkmaker kunnen bezorgen. Zijn listige schot richting de rechterbenedenhoek zorgde er voor dat Nordfeldt zich vol moest strekken. Het resultaat mocht er zijn: de doelman tikte de bal knap uit het doel.

Daarna brak er een fase aan waarin de fans in het halfvolle Abe Lenstra stadion konden genieten. Was het niet van de aanwezigheid van Afonso Alves (die door de fans werd toegezongen en zelf vervolgens vanuit zijn skybox terugzwaaide naar het publiek), dan wel van de fraaie hoogstandjes in de wedstrijd.

Die waren er namelijk genoeg. Eerst raakte Van La Parra de paal, nadat hij zich in de 64e minuut aan de rechterkant behendig langs de VVV-defensie speelde. De aanvaller schoof de bal langs de doelman tegen het aluminium. Finnbogason deed even later iets soortgelijks. De IJslander slalomde ook langs verschillende VVV-spelers, maar zijn schot werd geparreerd door Mäenpää.

Daar bleef het niet bij. sc Heerenveen werd sterker en breidde de voorsprong via lekkere schoten van Ziyech en Van La Parra bijna uit. Het leek er op dat er even later alsnog gejuicht kon worden, maar Ziyech raakte met een prachtige uithaal de lat.

sc Heerenveen was beter, maar doordat de beslissing uitbleef en de minime voorsprong op het scorebord bleef staan, was de spanning in de eindfase voelbaar. Het ontbrak tegenstander VVV echter aan kwaliteit om nog een verlenging af te dwingen. Uiteindelijk was sc Heerenveen in de slotfase nog het dichtst bij een doelpunt. Uche Nwofor zorgde een minuut na zijn invalbeurt bijna voor de 2-0, na een fraaie omhaal. Hakim Ziyech mikte in de slotminuut een vrije trap net naast.


sc Heerenveen - VVV Venlo 1-0
22. Zomer 1-0

Opstelling sc Heerenveen:
Nordfeldt, Van Anholt, Otigba, Zomer, Dijks, De Roon, Eikrem, Ziyech, Van La Parra (70. Slagveer), Finnbogason, Wildschut (89. Nwofor)

Van Basten koestert de nul tegen VVV-Venlo

sc Heerenveen plaatste zich vanavond ten koste van VVV-Venlo voor de volgende bekerronde. In een weinig spectaculair treffen werd in het Abe Lenstra stadion nipt met 1-0 gewonnen. Marco van Basten was desondanks tevreden. ,,We zijn door en daar gaat het om. Bovendien hebben we de nul gehouden en dat is ook wel eens lekker.’’

De Friese defensie incasseerde voor de tweede maal in het bekertoernooi geen tegentreffer. Van Basten was blij dat zijn ploeg geen tegendoelpunt toestond. De trainer liet voorafgaand aan het bekerduel al weten de nul belangrijk te vinden en erkende na afloop dat de defensieve kwetsbaarheid een zorg is van technische staf en spelers.

Tegen VVV-Venlo kwam de Friese defensie niet echt in de problemen. De gasten uit Limburg kwamen in de openingsfase van beide helften enkele malen dreigend in de buurt van het doel van Nordfeldt, maar uitgespeelde kansen waren er niet. Van Basten vond het defensieve werk van zijn elftal ‘acceptabel’. ,,We hebben weinig weggegeven.’’ Het spel van zijn ploeg moet wel beter, vond de trainer. ,,We leden veel balverlies, dat kun je je in de eredivisie niet veroorloven, want dan heb je een probleem.’’

Het publiek werd geen spektakel geboden, vond ook de trainer. ,,Dat had wel wat meer gekund. Dat we maar een keer scoren komt omdat we niet zorgvuldig met de kansen omsprongen. Nu bleef het tot het einde spannend en dat was gezien de kansen die we kregen onnodig.’’