Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

sc Heerenveen - Willem II

Datum: 10 december 2005 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 00:00 uur Toeschouwers: 20400
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Eric Braamhaar
Plaats: Heerenveen

Gebroeders Drost in basis tegen Willem II

Heerenveen krijgt zaterdagavond bezoek van een ploeg die in de hoek verkeert waar de klappen vallen.De slechte prestaties van Willem II leidden inmiddels tot het ontslag van trainer Robert Maaskant, maar het schokeffect bleef uit, want de Tilburgers pakten ook na het wegsturen van de trainer geen punten. Voor Heerenveen is het duel met de Tilburgers de start van een drukke periode, want de ploeg krijgt in een tijdsbestek van elf dagen maar liefst vier wedstrijden voor de kiezen.

Jeroen Drost vorig seizoen in actie tegen Willem II. De tweeling start tegen de Tilburgers in de basis.
Jeroen Drost vorig seizoen in actie tegen Willem II. De tweeling start tegen de Tilburgers in de basis.

Het zijn belangrijke weken voor Heerenveen. De Friezen moeten na de nederlaag in Alkmaar niet alleen in het spoor de subtop zien te blijven, maar moeten zich tussendoor ook nog proberen Europees te overwinteren (Levski Sofia) en zich ten koste van VVV Venlo zien te plaatsen voor de volgende ronde van de strijd om de Gatorade Cup. Trainer Gertjan Verbeek kan niet beschikken over Abdelkarim Kissie en Boy Waterman. De laatste moet op korte termijn een kijkoperatie in de knie ondergaan. Dan zal blijken wat de ernst van de blessure is. Kissi traint ondertussen weer op het veld en sluit zich komende week bij de groep aan. De wedstrijd tegen Levski Sofia komt echter nog te vroeg voor de Marokkaanse middenvelder. De gebroeders Drost staan tegen Willem II in de basis. Henrico Drost start als rechtsback en zijn broer Jeroen speelt zoals gebruikelijk aan de linkerkant. Het basisoptreden van Henrico Drost gaat ten koste van Marcel Seip. Arnold Bruggink, die vorige week goed inviel tegen AZ, start als diepste middenvelder en wordt geflankeerd door Bosvelt en Pranjic.

Lasse Nilsson heeft pech als zijn schot op de lat eindigt. Doelman Moens is al geslagen, maar kan opgelucht ademhalen. De foto is van het duel van vorig jaar.
Lasse Nilsson heeft pech als zijn schot op de lat eindigt. Doelman Moens is al geslagen, maar kan opgelucht ademhalen. De foto is van het duel van vorig jaar.

Huntelaar op de bank

De voorhoede van Heerenveen kent met Yildirim, Samaras en Nilsson geen verrassingen. Klaas Jan Huntelaar is weer beschikbaar, maar begint op de bank. Verbeek zal alleen in het uiterste geval een beroep doen op zijn topscorer, die gespaard wordt met het oog op de belangrijke confrontatie van woensdag tegen Levski Sofia. Heerenveen kiest tegen Willem II voor een aanvallend concept, omdat de Tilburgers na de trainerswissel Maaskant/Zwamborn op het twee spitsensysteem zijn overgestapt, maar ook omdat Verbeek na het verlies in Alkmaar alleen met een zege genoegen neemt. De verwachting is dat Willem II niet naar Friesland komt om aan te vallen, maar gokt op een puntje. In Willem II treft Heerenveen een tegenstander die in zwaar weer vertoeft. De Tilburgers zijn terug te vinden in de staart van de Eredivisie en dat is men in Brabant niet gewend. Willem II haalde uit dertien duels slechts acht punten. Er werd alleen gewonnen van ADO Den Haag en Roda JC en maar liefst negen duels gingen verloren. Trainer Robert Maaskant moest als gevolg van de tegenvallende prestaties zijn biezen pakken, maar zijn ontslag leidde niet tot het gewenste effect. Willem II verloor twee weken geleden de uitwedstrijd tegen NEC met 2-0 en gezien het spel in Nijmegen is het einde van de malaise nog niet in zicht. Afgelopen weekend kwam Willem II niet in actie. De geplande wedstrijd tegen FC Utrecht werd vanwege het overlijden van David di Tomasso afgelast en verschoven naar 14 december. Willem II kan niet beschikken over doelman Oscar Moens. De goalie is gisteren aan zijn voet geopereerd en is naar schatting vier weken uit de roulatie. Moens wordt vervangen door Zois. Ook Michel Kreek komt niet in actie. De routinier maakte deze week bekend te stoppen met voetballen. Als reden heeft Michel Kreek aangegeven fysiek niet meer in staat te zijn om op topniveau zijn beroep uit te kunnen oefenen.

Michel Breuer was afgelopen seizoen de gevierde man bij Heerenveen. Breuer scoorde na rust twee maal en zorgde voor de 2-2- eindstand.
Michel Breuer was afgelopen seizoen de gevierde man bij Heerenveen. Breuer scoorde na rust twee maal en zorgde voor de 2-2- eindstand.

Historie

Heerenveen en Willem II kwamen elkaar in het verleden dertien maal eerder tegen. De statistieken wijzen uit dat de clubs aan elkaar gewaagd zijn. Heerenveen won net als Willem II vier duels. Vijf maal kwam er geen winnaar uit de strijd. Het doelsaldo is met 21 tegen 19 licht in het voordeel van de thuisclub. De laatste drie seizoenen leverde het onderlinge treffen geen winnaar op. Heerenveen was wel meestal wel de betere ploeg, maar slaagde er niet in om het kwaliteitsverschil in de score tot uitdrukking te brengen. Voor de laatste Tilburger zege moeten we vier seizoenen terug (0-1). Afgelopen seizoen werd het 2-2. Heerenveen speelde een beroerde eerste helft en keek halverwege tegen een 0-2 achterstand aan. Michel Breuer schoot en kopte Heerenveen na rust op gelijke hoogte. In de slotfase liet de thuisclub, onder andere via Samaras, enkele fraaie kansen op de overwinning onbenut. Voor Willem II scoorden Bobson en Redan. Opstelling Heerenveen: Vandenbussche, H. Drost, Hansson, Breuer, J. Drost, Bosvelt, Pranjic, Bruggink, Yildirim, Samaras, Nilsson.

Heerenveen poetst 0-3 achterstand weg: 3-3

Heerenveen heeft tegen Willem II pijnlijk en onnodig puntverlies geleden. De thuisclub begon ongeconcentreerd aan het duel met de Tilburgers en keek binnen het halve uur tegen een 0-3 achterstand aan. Heerenveen toonde daarna veerkracht en knokte zich mede dankzij twee treffers van invaller Klaas Jan Huntelaar alsnog langszij. Willem II wankelde, maar had geluk dat scheidsrechter Braamhaar tot twee keer toe de bal niet op de stip legde. Zo hielden de Tilburgers een punt aan de reis naar Friesland over.

Danijel Pranjic gaat vol het duel aan met Victoria. De Kroaat stond aan de basis van de gelijkmaker van Heerenveen.
Danijel Pranjic gaat vol het duel aan met Victoria. De Kroaat stond aan de basis van de gelijkmaker van Heerenveen.

Heerenveen kwam net als tegen AZ vorige week slecht uit de startblokken. De wedstrijd was nog maar dertien minuten oud, of de thuisclub keek al tegen een 0-2 achterstand aan. Heerenveen was bij beide treffers niet attent. In de zevende leidde een meningsverschil tussen grensrechter Braamhaar en zijn grensrechter de eerste Tilburger treffer in. De grensrechter wees een ingooi aan Heerenveen toe, maar Braamhaar besliste anders. Willem II reageerde alerter en het was Caluwé die dankbaar profiteerde en de bal met veel gevoel over Vandenbussche in de kruising liet verdwijnen. Dik vijf minuten later kopte Henrico Drost een verre ingooi van Feher ongelukkig weg. Breuer liet zich in het kopduel dat volgde simpel kloppen door Hadouir, zo’n beetje de kleinste man van het veld. Hij knikte de bal langs de ook al slecht reagerende Vandenbussche in de verre hoek, 0-2.

Georgios Samaras kopt achterwaarts in, maar zal geen doel treffen.
Georgios Samaras kopt achterwaarts in, maar zal geen doel treffen.

Nog binnen het half uur stond de 0-3 al op het scorebord. Scheidsrechter Braamhaar speelde een dubieuze rol bij de derde Tilburger treffer. De leidsman liet een duidelijke overtreding op Bosvelt onbestraft en uit de counter tikte Hadouir beheerst de 0-3 binnen. Een fout van Braamhaar, maar Heerenveen mocht zich de goal ook zelf aanrekenen, want het reageerde wederom slecht op balverlies. Braamhaar kreeg in het vervolg de hoon van het publiek over zich heen en dat was niet onterecht. De scheidsrechter floot een paar maal opzichtig in het voordeel van de gasten en wuifde twee maal een claim op een penalty weg. De overtreding van Wau op Nilsson was misschien dubieus, maar Breuer had zeker een penalty verdiend. De verdediger werd bij een vrije kopkans door Van der Struijk weggetrokken, maar Braamhaar deed net of er niets aan de hand was.

Invaller Tarvajärvi was in de slotfase dichtbij de winnende treffer, maar zijn schot verdween net naast het doel van Zoïs.
Invaller Tarvajärvi was in de slotfase dichtbij de winnende treffer, maar zijn schot verdween net naast het doel van Zoïs.

Heerenveen kreeg voor rust toch nog de verdiende aansluitingstreffer. Breuer legde een voorzet van Yildirim knap terug op Bruggink en die schoot hard en laag raak, 1-3. De treffer van Bruggink kwam precies op tijd en hield voor Heerenveen de hoop op een goed resultaat levend. Buiten de goal van Bruggink was Heerenveen voor rust nog twee maal dicht bij een treffer. Zo schoot Nilsson keihard op de vuisten van Zoïs en raakte Samaras de paal. Verbeek hield in de pauze Bosvelt in de kleedkamer achter en bracht met Huntelaar een extra aanvaller. De topscorer liet na rust zien waarom zoveel clubs op hem azen, want de spits bracht Heerenveen met twee treffers langzij. Nadat Huntelaar in de 64ste minuut eerst nog over kopte, was het een minuutje later wel raak. Samaras kreeg de bal in het strafschopgebied en wurmde zich knap langs een drietal verdedigers. De knal van de Griek eindigde op de paal, maar Huntelaar was er als de kippen bij om binnen te tikken, 2-3.

Henrico Drost stuit op een muur van Willem II spelers.
Henrico Drost stuit op een muur van Willem II spelers.

Vijf minuten later zette Huntelaar het Abe Lenstra Stadion in vuur en vlam door de 3-3 binnen te koppen. Een voorzet van Pranjic werd teruggekopt door Yildirim waarna Huntelaar Zoïs met een knallende kopstoot kansloos liet. Op dat moment waren er nog twintig minuten te spelen en er leek nog van alles mogelijk voor het fel aandringende Heerenveen. Willem II wankelde en met Tarvajärvi voor Samaras leek het slechts een kwestie van tijd voor de vierde Friese treffer zou vallen. De kansen waren er wel, maar het verdiende doelpunt kwam er niet. Zo schoot Tarvajärvi net naast, knalde Breuer in blessuretijd rakelings over en zag Huntelaar een verwoestende uithaal van zeker 35 meter net langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen.

Klaas Jan Huntelaar heeft gescoord en wil dat weten ook. De topscorer schoot en kopte Heerenveen na rust langszij de Tilburgers.
Klaas Jan Huntelaar heeft gescoord en wil dat weten ook. De topscorer schoot en kopte Heerenveen na rust langszij de Tilburgers.

Dat Heerenveen puntverlies leed was mede de schuld van Braamhaar. De scheidsrechter had zijn avond niet. In de eerste helft was hij mede schuldig aan een Tilburgse treffer en in de slotfase floot hij een aantal malen opzichtig in het nadeel van de op vol gas spelende thuisclub. Bovendien weigerde hij als voor rust Heerenveen een strafschop te geven. In de slotseconden maakte Smits voor alles en iedereen overduidelijk hands, maar tot woede van de thuisclub zag Braamhaar het weer anders. Zo verspeelde Heerenveen in een aantrekkelijk en levendig duel twee kostbare punten. De beschuldigende vinger ging na afloop richting scheidsrechter, maar als Heerenveen in het eerste half uur bij de les was geweest, hadden de Tilburgers nooit een puntje mee naar Brabant genomen. Heerenveen speelde zeker niet slecht, maar gaf de doelpunten kinderlijk eenvoudig weg. ,,Als je zo verdedigt maak je het jezelf wel erg lastig,’’ aldus Verbeek na afloop.