Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - Willem II

Datum: 03 maart 2018 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 20:45 uur Toeschouwers: 17200
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Gözübüyük
Plaats: Heerenveen

Kik Pierie: “We moeten dodelijker zijn”

Zaterdagavond speelt sc Heerenveen  in het eigen Abe Lenstra stadion tegen Willem II. Er wordt een lage temperatuur voorspeld, maar Kik Pierie is daar niet bang voor. “Als je in beweging blijft, is het wel vol te houden”, vertelt de 17-jarige centrale verdediger. “Voor onze supporters vind ik het wel vervelend, maar ik hoop dat ze komen.”

Het ijzige winterweer en de bevroren sloten en meren doen in de provincie vele harten sneller kloppen. Ja, zegt Pierie, hij kan wel schaatsen. “Maar het is niet zo dat ik ‘s ochtends om 7 uur mijn bed verlaat om de schaatsen onder te binden. Ik ben niet een heel erg fanatieke schaatser, al vind ik het af en toe wel  leuk om te doen.”

10092017230637_FPH0095

Koud

De Siberische weersomstandigheden vindt Pierie dan ook niet heel vervelend, al was het wel koud tijdens de trainingen van afgelopen week. Ook zaterdagavond wordt een koud avondje voorspeld. “De tegenstander heeft er ook last van, dus tijdens wedstrijden mag je het niet als excuus gebruiken. Als je veel in beweging blijft, is het wel vol te houden. Voor onze supporters vind ik het wel vervelend, maar ik hoop dat ze komen.”

Tegen Willem II hoopt Pierie de kater van een week eerder tegen Excelsior weg te spoelen. Het duel tegen de Rotterdammers werd met 0-1 verloren. “Meestal heb ik wel twee dagen last van een nederlaag. Daarna ebt het langzaam weg. Het is extra zuur als je de wedstrijdcijfers bekijkt. Zeventig procent balbezit, 26 schoten op doel en drie keer op de paal of lat. Maar ja, dat is voetbal. Het is aan ons om de zaken weer om te draaien.”

Pierie verwacht tegen de Tilburgers eenzelfde type wedstrijd als tegen Excelsior. Hopelijk dan wel met een betere afloop. “Ik verwacht dat wij weer veel de bal gaan hebben. Het is een heel belangrijke wedstrijd, want er kunnen een paar ploegen over ons heen gaan. We moeten dodelijker zijn bij de momenten in het strafschopgebied, zowel aanvallend als verdedigend.”

01102017232558_FPH7947

Doorbraak

Hoewel Pierie nog maar zeventien jaar oud is, kan hij wekelijks rekenen op een plaats bij de eerste elf van sc Heerenveen. De jonge verdediger brak dit seizoen definitief door. “Ik had in de voorbereiding niet verwacht dat ik zoveel zou spelen. Toen Joost van Aken vertrok, heb ik het vertrouwen gekregen en daar ben ik heel erg blij mee. Hoe speciaal het is om op mijn zeventiende al in de basis te staan, ga ik me denk ik pas aan het einde van mijn carrière beseffen. Nu sta ik daar nog niet bij stil.”

Zaterdagavond gaat sc Heerenveen met de zeventienjarige Pierie er alles aan doen om de drie punten in het eigen Abe Lenstra stadion te houden. “De overwinning is vanzelfsprekend het belangrijkst, maar ik ben iemand die alles bij voorkeur voetballend oplost. Ik win natuurlijk het liefst met mooi voetbal, maar als dat niet lukt win ik liever met lelijk voetbal dan dat we wel goed spelen, maar punten laten liggen.”

10092017230599_FPH9940

sc Heerenveen simpel voorbij Willem II: 2-0

sc Heerenveen kwam zaterdagavond tegen Willem II geen moment in de problemen. Door doelpunten van Lucas Woudenberg en Reza Ghoochannejhad won de ploeg van Jurgen Streppel met 2-0.

Afgezien van een mislukt schot van Arber Zeneli, gebeurde er in de eerste tien minuten van het duel weinig in het Abe Lenstra stadion. Beide ploegen gaven elkaar weinig ruimte en dat resulteerde in een openingsfase zonder kansen.

Maar waar sc Heerenveen een week eerder tegen Excelsior er niet in slaagde een kans tot doelpunt te promoveren, daar lukte het tegen Willem II al bij de tweede poging. Na een lange aanval van de thuisclub kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Woudenberg. De verdediger van sc Heerenveen schoot de bal in de verre hoek via de binnenkant van de paal tegen het net: 1-0. Zijn eerste doelpunt voor de Friezen en zijn tweede treffer in de Eredivisie.

02032018237393_FPH_6092

Halverwege de eerste helft was er een tegenvaller voor de thuisclub, toen Zeneli geblesseerd naar de kant moest. De Kosovaarse aanvaller werd vervangen door Marco Rojas. Maar ook zonder Zeneli bleef sc Heerenveen de aanval zoeken. Reza Ghoochannejhad en Martin Ødegaard namen het doel van Willem II-goalie Mattijs Branderhorst onder vuur. Hun pogingen leverden echter geen gevaar op voor de Tilburgers.

Gevaar was er wel meteen na rust, want sc Heerenveen begon fantastisch aan de tweede helft. Na een minuut en zestien seconden werd de voorsprong verdubbeld. Het snelste doelpunt voor de Friezen sinds 16 januari 2016, toen Mitchell te Vrede in het duel met PEC Zwolle al na 42 seconden doel trof.

Doelpuntenmaker was Ghoochannejhad. Hij scoorde zijn 25e treffer namens sc Heerenveen en deed dit uit een voorzet van Denzel Dumfries. De rechtsback is daardoor al bij tien doelpunten betrokken dit seizoen. Hij evenaart het record van voormalig Feyenoord-speler Rick Karsdorp uit het seizoen 2014/2015, die ook als verdediger in de Eredivisie bij tien doelpunten een aandeel had.

02032018237454_FPH_6743

De bezoekers probeerden vervolgens wel iets aan die achterstand te doen, maar sc Heerenveen bleef simpel overeind. Sterker nog: de thuisclub ging op jacht naar een derde treffer. Ghoochannejhad was na een fraaie actie van Ødegaard dicht bij zijn tweede doelpunt, maar hij zag Branderhorst zijn inzet keren. De rebound van Rojas ging voorlangs.

In het restant van de wedstrijd kreeg de thuisclub via Ghoochannejhad (schot geblokt) en Rojas (over) nog mogelijkheden op een derde treffer, terwijl Willem II via Lieftink nog een schot produceerde. Meer doelpunten vielen er echter niet in het Abe Lenstra stadion, waar sc Heerenveen dus een mooie 2-0-overwinning boekte en drie punten mocht bijschrijven.

Ook trainer Jurgen Streppel toonde zich na afloop tevreden met de overwinning op zijn oude club. "In de tweede helft hebben we nog een aantal kansen gehad om meer doelpunten te maken, maar ik denk dat we het deze wedstrijd goed hebben gedaan. Onze keeper Martin Hansen heeft nul ballen in zijn handschoenen gehad. We hebben goed verdedigd, dat is een groot compliment waard. Dit zijn drie kostbare punten om aansluiting te houden. Ik ben hier zeer blij mee."

02032018237431_FPH_6565

sc Heerenveen - Willem II 2-0 (1-0)
13. 1-0 Woudenberg
47. 2-0 Ghoochannejhad

Gele kaart: 15. Enoh (Willem III) 39. Dumfries (sc Heerenveen) 57. Lieftink (Willem II)

Opstelling sc Heerenveen: Hansen; Dumfries, Høegh, Pierie, Woudenberg; Vlap, Thorsby, Schaars; Ødegaard (86. Van Amersfoort), Ghoochannejhad (81. Veerman), Zeneli (24. Rojas);

Opstelling Willem II: Branderhorst; Lewis, Heerkens, Lachman, Tsimikas; Enoh (55. Chirivella), Lieftink, Rienstra, Croux (66. El Hankouri); Sol, Ogbeche;