Van Wonderen: "Voel mij hier ook echt wolkom"

31 mei 2022 16:30

sc Heerenveen presenteerde dinsdagochtend Kees van Wonderen als hoofdtrainer. Van Wonderen (53) zette zijn handtekening onder een contract voor twee seizoenen. "Ik heb heel veel zin om de komende jaren te gaan werken aan het verder uitbouwen van de club en het elftal."

WELKOM1 (1)


Wolkom Kees’ stond er op een groot spandoek tijdens de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Het had de nieuwe hoofdtrainer van sc Heerenveen direct een vertrouwd gevoel gegeven. “Ik voel mij hier ook echt wolkom en heb een hele goede eerste indruk van de mensen gekregen”, vertelde Van Wonderen tijdens zijn presentatie. “Ik heb bij mijn vorige club vroegtijdig aangegeven dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging, een volgende stap bij een club om met een elftal weer opnieuw te bouwen aan het ontwikkelen van de spelers en het team. Deze uitdaging heb ik hier in Friesland zeker gevonden.''

 

''Veel zin om de komende jaren te gaan werken aan het verder uitbouwen van de club en het elftal''


Telefoontje van de trainer
De meeste spelers van sc Heerenveen ontvingen de afgelopen periode al een telefoontje van de nieuwe trainer. “Ik wilde graag het eerste contact leggen om te horen hoe ze naar zichzelf en naar de club kijken. Wat gaat er goed en wat zouden de jongens graag anders willen zien? Binnen wat er kan, kun je dan alvast actie ondernemen om te kijken of je daarin richting kan geven. Ik denk dat dit belangrijk is.”  

WELKOM2


Wisselwerking met publiek
Van Wonderen ziet de komende seizoenen graag een strijdbaar en attractief elftal op het veld. “Maar ook een elftal dat realistisch is. Publiek kan daar in de thuiswedstrijden een grote rol spelen. Wij moeten ervoor zorgen dat we de supporters achter ons krijgen door de binding te zoeken. Dat helpt je op moeilijke momenten om meer dynamiek in je elftal te krijgen waardoor je net wat meer mogelijk krijgt.”

"Wij moeten ervoor zorgen dat we de supporters achter ons krijgen door de binding te zoeken. Dat helpt je op moeilijke momenten meer dynamiek in je elftal te krijgen''


De hoofdtrainer zag sc Heerenveen in de slotfase van het seizoen thuis winnen tegen FC Groningen, AZ (play-offs) en Go Ahead Eagles en genoot van de entourage in het Abe Lenstra stadion. “Ik heb veel enthousiasme gezien. Een echte wisselwerking tussen wat er gebeurde op het veld en hoe de mensen in het stadion daarop reageerden. Dat is in mijn ogen hoe het moet zijn in het voetbal.”

WELKOM3


Maximale uit spelers en groep halen
Een goede wisselwerking tussen spelers en publiek is één van de doelstellingen voor volgend seizoen. Als trainer is Van Wonderen daarbij ook veeleisend naar zichzelf en zijn spelers. “Je wilt het maximale uit de spelers en de groep halen. Je wilt dat jongens zich zodanig ontwikkelen, zodat ze de volgende stap kunnen gaan maken. Het liefst meer dan er misschien wel mogelijk is. Die uitdagingen staan ons te wachten. Daar liggen een aantal zaken voor. Dat is zorgen dat je in eerste instantie afstemming hebt over welke kant het op moet met de club. Dat we het facilitair zodanig regelen zodat we de jongens ook kunnen bedienen. En dat we de staf zodanig inrichten zodat we op de manier kunnen werken zoals we willen werken.”

''Ik vind dat spelers hier dagelijks binnen moeten komen met de gedachte dat ze iedere dag een procent beter willen worden. Dat ze ook veeleisend naar zichzelf zijn''


"Als de randvoorwaarden aan de voorkant goed geregeld zijn, kan er ook meer van de spelers gevraagd worden. De jongens moeten ook voelen dat ze in een omgeving zitten waarbij er ook veel van hen gevraagd wordt. Ik vind dat ze hier dagelijks binnen moeten komen met de gedachte dat ze iedere dag een procent beter willen worden. Dat ze ook veeleisend naar zichzelf zijn. Ik hoop dat we de spelers stap voor stap die kant op kunnen krijgen, waardoor je een klimaat krijgt waarbij het beter willen worden en presteren steeds meer naar de boven komt drijven.”