Botman redt punt in "Haags kwartiertje"

04 november 2019 09:58

sc Heerenveen heeft zondag op bezoek bij ADO Den Haag gelijkgespeeld. De Friezen leken na twee uitoverwinningen op rij onderuit te gaan in de hofstad, maar verdediger Sven Botman bezorgde in de absolute slotfase zijn ploeg alsnog een punt (1-1).

62797d7997538.jpg
Sven Botman kopt de gelijkmaker achter de niet zichtbare Luuk Koopmans

Nog voordat de bal aan het rollen werd gebracht in het Cars Jeans Stadion kreeg sc Heerenveen te maken met een tegenvaller. Mitchell van Bergen bleek tijdens de warming-up niet te kunnen starten, waardoor trainer Johnny Jansen Alen Halilovic liet starten. Met de behendige Kroaat in de basis begonnen de Friezen aftastend aan het duel, net als de Hagenezen.

Naarmate de wedstrijd vorderde, creëerden beide ploegen hun eerste mogelijkheden. sc Heerenveen werd vooral gevaarlijk via schoten van Chidera Ejuke en Halilovic. Juist in de fase dat ADO Den Haag het initiatief overnam, scoorde de uitclub. Op slag van rust schoof Jens Odgaard de bal fraai achter doelman Luuk Koopmans, maar de treffer werd door arbiter Sander van der Eijk afgekeurd. VAR Bas Nijhuis zag geen reden tot ingrijpen. Buitenspel.

Strafschop ADO
sc Heerenveen kwam goed uit de kleedkamer en kwam via Halilovic bijna op voorsprong. De linkspoot nam het vijandelijk doel onder vuur, maar zag Koopmans redding brengen. In de fase erna werden de Friezen slordig. ADO Den Haag profiteerde en kreeg na mistasten van Ricardo van Rhijn en een overtreding van Sherel Floranus op Crysencio Summerville een strafschop, waar Michel Kramer wel raad mee wist (1-0).

Met Anders Dreyer en Jordy Bruijn als verse krachten binnen de lijnen ging sc Heerenveen op jacht naar de gelijkmaker. Echter bleef ADO Den Haag vanuit de omschakeling gevaarlijk. Bijna besliste Erik Falkenburg tien minuten voor tijd het duel, maar de invaller schoot van dichtbij over. Aan de andere kant was Botman wél trefzeker. Met een rake kopbal redde de verdediger in het 'Haags kwartiertje' alsnog een punt voor zijn ploeg (1-1).

ADO Den Haag - sc Heerenveen 1-1 (0-0). 60. Kramer (pen.) 1-0, 88. Botman 1-1. Gele kaarten: Kramer, Necid, Goossens (ADO Den Haag).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Van Rhijn, Dresevic, Botman, Floranus (86. Woudenberg); Veerman (69. Bruijn), Faik, Kongolo; Halilovic (69. Dreyer), Odgaard, Ejuke.