Einde bekeravontuur voor O19; O13 wint oefenduel

28 januari 2019 10:27

Naast het eerste elftal kwamen ook de jeugdafdeling van sc Heerenveen dit weekeinde in actie. Onder 19 moest naar Limburg, waar de achtste finale van de beker op het programma stond. Onder 17 toog naar Noord-Holland voor het competitieduel met FC Volendam. Onder 13 werkte op Sportpark Skoatterwâld een oefenwedstrijd af. Een overzicht van de gespeelde duels.

Eind bekeravontuur voor Onder 19

Onder 19 is er zaterdag niet in geslaagd de kwartfinales te behalen van het bekertoernooi. Bij en tegen VVV-Venlo waren strafschoppen nodig om een winnaar aan te wijzen nadat de wedstrijd in evenwicht eindigde (2-2). De Venlonaren namen de penalty's beter waardoor zij een ronde verder bekerden (3-2).

Onder 19 begon niet goed aan het duel, maar herstelde zich. De Friezen hadden moeite om door het blok van VVV-Venlo heen te komen. Uiteindelijk lukte dat wel. Na een snel genomen vrije trap stond Rami Hajal vrij, die vervolgens de bal goed inschoot (0-1). Daarna behield Onder 19 de overhand en kreeg het mogelijkheden de score uit te breiden. Toch viel de treffer aan de andere kant (1-1). 'Omdat we verdedigend slap en half ingrijpen', becommentarieerde trainer Ronnie Pander.

Na de rust was het spelbeeld niet veel anders. Onder 19 bepaalde en zag Eddo Nyamsangya de Friezen voor de tweede maal op voorsprong zetten (2-1). Uit het niets kwam VVV-Venlo echter weer op gelijke hoogte (2-2). Die stand stond na negentig minuten nog steeds op het scorebord, waarna er strafschoppen moesten worden genomen.

In de penaltyreeks wist keeper Jan de Boer twee strafschoppen te keren, maar toch bekerde VVV-Venlo verder omdat Onder 19 driemaal vanaf de stip faalde.

Onder 17 verliest in Volendam

Waar Onder 17 afgelopen week in de thuiswedstrijd tegen Excelsior ongelukkig onderuit ging (1-2), kreeg het vandaag de kans om zich te revancheren tegen FC Volendam. Helaas slaagde ploeg niet in deze opzet. Er werd opnieuw verloren (3-1).

In de eerste helft waren beide ploegen gelijkwaardig. FC Volendam was na twee bezoekjes aan Heerenveen voor de winterstop, waarin beide keren Onder 17 de baas was over FC Volendam, goed voorbereid. Door het spel veelvuldig te verplaatsen drongen zij Onder 17 terug op eigen helft. In de omschakeling was Onder 17 wel gevaarlijk, maar echte grote kansen werden niet gecreëerd.

Door een persoonlijke fout viel halverwege de eerste helft het openingsdoelpunt. Chima Anyasi liet ongelukkig de bal van zijn voet springen, waardoor het centrale duo simpel werd uitgespeeld en FC Volendam op voorsprong kwam.

Na rust draaide Onder 17 het spelbeeld om. Toen kwam FC Volendam weinig meer van eigen helft af. Onder 17 oefende meer druk naar voren uit, maar het elftal van Wilco Hellinga bleef moeite houden met het creëren van kansen. Uit een snelle omschakeling kreeg Onder 17 de deksel op de neus (2-0). Na zeventig minuten maakte Couhaib Driouech uit een vrije trap van Djenahro Nunumete nog wel de aansluitingstreffer (2-1), maar vlak daarna benutte FC Volendam een strafschop (3-1) en was de wedstrijd beslist.

Volgende week zaterdag krijgt Onder 17 een nieuwe herkansing. Dan komt ADO Den Haag op bezoek in Heerenveen.

Onder 13 wint oefenduel van PEC Zwolle

Onder 13 won zaterdagmiddag een oefenwedstrijd van PEC Zwolle (5-2). Bij rust was het verschil groot (4-1). In de tweede helft waren de verhoudingen meer aan elkaar gewaagd.

Onder 13 startte energiek aan de wedstrijd en kwam via Wiebe Kooistra al snel op voorsprong (1-0). PEC Zwolle kon moeizaam onder de druk uit voetballen. Toch kwam het wel op gelijke hoogte, na balverlies van keeper Xavier van Dijk (1-1). Halverwege de eerste helft schoot Tygo Land met een knap schot Heerenveen weer op voorsprong (2-1).

De thuisclub was gevaarlijker dan PEC Zwolle en breidde de voorsprong verder uit. Frans Kallenkoot maakte de derde van de middag (3-1) en Wiebe Kooistra vergrootte de marge zelfs tot drie (4-1).

Na rust kwam PEC Zwolle beter in de wedstrijd en ging het spel over en weer. Bij Onder 13 kwamen Ruben Veer, Amar Bakkati en Kai Jansen van Onder 12 in het veld. Na een doelpunt van Harm Jan Smits (5-1) kreeg Jansen nog een grote mogelijkheid om ook te scoren, maar dit gebeurde niet. Aan de andere kant deed PEC Zwolle dat wel (5-2). In de eindfase van het duel werden beide teams amper nog gevaarlijk en was de wedstrijd gespeeld.

Trainer Niek Westra keek tevreden terug op het duel. 'Over onze eerste helft was ik vandaag zeer te spreken. We hebben gevoetbald zoals wij dat willen: vooruit, verzorgd en energiek. In de tweede helft was het niveau lager, dit kwam mede door een andere samenstelling van het team. We moeten leren goed niveau langer vol te houden, maar verder kunnen we tevreden terug kijken op de wedstrijd.'

Volgende week staat er voor Onder 13 opnieuw een oefenduel op de agenda. Dan is in Hengelo FC Twente de tegenstander.