Jeugd boekt wisselende resultaten bij seizoenshervatting

14 januari 2019 11:05

Waar het eerste elftal van sc Heerenveen komend weekeinde de competitie hervat, deden twee jeugdteams dat afgelopen zaterdag al. Voor Onder 17 en Onder 15 stonden hun eerste officiële duel van 2019 op het programma. Onder 19 speelde een oefenwedstrijd tegen SC Cambuur. Een overzicht.

Onder 19 wint bij SC Cambuur (2-3)

De eerste wedstrijd van Onder 19 na de winterstop was een oefenwedstrijd tegen SC Cambuur. Het vriendschappelijke duel in Leeuwarden eindigde in een overwinning voor de ploeg uit Heerenveen (2-3).

Het was zoeken voor beide ploegen in de openingsfase. Mogelijkheden waren er aan beide kanten. Onder 19 had moeite met het middenveld van de tegenstander. Keeper Jan de Boer had in het begin een uitstekende redding waardoor de ploeg een achterstaand bespaard bleef.

Na tien minuten kreeg Onder 19 meer grip op de wedstrijd en kon dit vasthouden in het restant van de eerste helft. Onder 19 kwam door een fraaie omhaal van Rein Smit op een 0-1 voorsprong en kon de score in het vervolg uitbouwen dankzij twee doelpunten van Viktor Bánki uit een corner.

Vlak na rust kwam SC Cambuur echter direct op 1-3. Daardoor het weer een wedstrijd werd. Er werd door Onder 19 minder energie in het spel gelegd, waardoor de thuisclub meer en meer aandeel in het duel kreeg. Twintig minuten voor tijd werd het zelfs nog 2-3 na een verkeerde terugspeelbal, maar verder liet Onder 19 het niet komen en speelde de ploeg de wedstrijd prima uit.

De conclusie van de eerste oefenwedstrijd was dat er een prima eerste helft werd gespeeld, maar dat de ploeg terugviel in de tweede helft. Echter hebben alle spelers weer minuten gemaakt en kan er met vertrouwen uitgekeken worden naar de start van de competitie: woensdagavond om 18.30 uur tegen FC Groningen op Sportpark Skoatterwâld.

Onder 17 boekt overwinning bij De Graafschap (1-4)

Na een betrekkelijk korte winterstop stond zondag de eerste competitiewedstijd voor de mannen van Wilco Hellinga alweer op het programma. Omdat Onder 17 voor de winterstop niet bij de eerste acht eindigde, wordt er nu gespeeld in de Eredivisie laag. Doel is bij de eerste zes eindigen, zodat volgend seizoen weer gestart kan worden in de Eredivisie hoog. Het begin was in ieder geval goed: Onder 17 won op bezoek in Doetinchem (1-4).

De beginfase was duidelijk voor De Graafschap. De ploeg zette Onder 17 onder druk en creëerde alleen al in de eerste tien minuten vier corners. De voorsprong voor de gastheren hing in de lucht. Dat het uiteindelijk een fout van keeper Jaimy Kroezen was die de bal onder zich door liet glippen, was zuur voor Onder 17 (1-0).

Hierna waren de Friezen echter wel wakkergeschud en namen ze het heft in handen. Dit resulteerde al in twee grote mogelijkheden voor Teun Wilke Braams en Couhaib Driouech, maar een goal viel er nog niet. Na een goede dieptebal van Djenahro Nunumete viel de terechte gelijkmaker. Het was Wilke Braams die de keeper verschalkte met een mooie lob (1-1).

In de tweede helft kwamen de Friezen uitstekend uit de kleedkamer. Al na drie minuten stond de 1-2 op het scorebord. Ditmaal was de andere spits, Driouech, die sterker was dan de laatste man van De Graafschap en oog in oog met de keeper niet faalde. Onder 17 ging door met goed voetballen en maakte ook de 1-3. Wilke Braams kopte uit een voorzet van rechtsback Sijtse Nijboer de bal fraai achter de keeper.

Daarna liet Onder 17 de teugels wat vieren, waardoor de Graafschap weer meer aan voetballen toekwam. Echte kansen gaf Onder 17 echter niet meer weg en in de slotfase beloonde Wilke Braams zijn vele arbeid met zijn derde van de middag en schoot de 1-4 binnen.

Trainer Hellinga was na afloop tevreden. "Ondanks dat we in de beginfase flink onder druk stonden en hierdoor terecht achter kwamen, ben ik tevreden met deze overwinning. We pakten het goed op en lieten zien dat we bij vlagen aan de bal heel aardig kunnen voetballen."

Onder 15 verliest in Amsterdam (3-0)

Doordat Onder 15 voor de winterstop kampioen werd, mogen de mannen van Menno van Dam hun krachten na de winterstop meten met de top van Nederland in de Eredivisie hoog. Een mooie uitdaging die begon met een uitwedstrijd tegen Ajax. Na een doelpuntloze eerste helft, moesten de Friezen na rust capituleren (3-0).

In de eerste helft kon Onder 15 Ajax goed bestrijden door veel kracht en energie te leveren. Onder 15 had moeite met controle over het spel te krijgen. Ajax zette Onder 15 goed onder druk. Dat Onder 15 met 0-0 de rust in ging, was een beloning voor het harde werken.

In de tweede helft kwam Onder 15 nog meer onder druk te staan, deels doordat Onder 15 iets meer in ging zakken. Toch kreeg Onder 15 een grote kans om de score open te breken, maar de steekpass op Yoram Boerhout was net te hard. Vervolgens kwam Ajax wel op 1-0, doordat er achterin net wat te veel ruimte werd weggegeven. Daarna liep Ajax uit naar 2-0 en werd het in de slotfase ook nog 3-0.

Ondanks het verlies was Van Dam niet ontevreden. "De inzet, strijd en passie die de spelers hebben geleverd, was top. We moeten wennen aan de weerstand in deze competitie. Vandaag hebben de spelers in ieder geval laten zien dat ze hard willen en kunnen werken."