Jeugd speelt drie keer tegen koploper: twee zeges, één remise

15 april 2019 10:58

Een dag voordat het eerste elftal gelijkspeelde tegen FC Groningen kwamen alle zes teams van de jeugdopleiding van sc Heerenveen in actie. Drie daarvan moesten het opnemen tegen de lijstaanvoerder. Onder 19 en Onder 17 versloegen de nummer één; Onder 15 speelde gelijk tegen de koploper. Een overzicht.

Onder 19

Onder 19 won zaterdag na een 1-0 achterstand razendknap van koploper FC Twente (1-3). Invaller Progon Maloku maakte twee doelpunten.

De ploeg van trainer Ronnie Pander startte prima in Enschede, maar raakte daarna redelijk snel het initiatief kwijt. FC Twente had meer balbezit omdat de onderlinge afstanden tussen de Friezen te groot werden. Pander: 'Twente scoorde met een beetje ongewilde hulp van de scheidsrechter. In een poging de bal te veroveren werd Birkir Heimisson volledig geblokt door de scheidsrechter en zo kwamen ze tegelijkertijd ten val.' In het overtal dat ontstond, scoorde Twente razendsnel de openingsgoal (1-0).

In de rust besloot de technische staf Onder 19 dominanter te laten spelen. 'We eisten meer van ons centrale duo en lieten onze middenvelders dieper staan', zei Pander. De ingrepen hadden resultaat, al bleven grote kansen aanvankelijk uit. Dat veranderde met het inbrengen van Maloku. Emil Frederiksen stuurde hem twee keer fantastisch richting het Twentse doel. Maloku bleef koel en scoorde tweemaal (1-2). Daarna volgde nog een mooi doelpunt van Rein Smit na schitterend voorbereidend werk van Marcello Beuker (1-3).

Pander: 'Het was al met al een prima wedstrijd tussen twee goede ploegen. Het voelt heerlijk dat je die dan ook winnend kan afronden. We komen nu op 23 punten en blijven meedoen om de bovenste plekken. Bovendien doen we goede zaken om ook volgend jaar weer in de eredivisie te spelen.'

Onder 17

Onder 17 kwam in actie tegen FC Volendam. In Volendam werd eerder dit seizoen verloren (3-1). De ploeg van Wilco Hellinga had dus wat recht te zetten en zou bij winst de oranjehemden voorbijgaan. Dat lukte ruimschoots (6-1).

Onder 17 kwam zeer snel met 0-1 achter, maar dat zorgde er ook voor dat de Friezen goed wakker werden geschud. De thuisploeg nam het heft in handen en kwam via twee treffers van Couhaib Driouech op voorsprong (2-1). Vooral de tweede was fraai: Driouech nam de bal op schitterende wijze mee. Voor rust werd het ook nog 3-1 toen Cris van der Zee de bal hard binnenschoot.

In de rust benoemde Hellinga dat de ploeg dezelfde strijd en energie moest blijven leveren om de wedstrijd te kunnen winnen. Dat deed zijn ploeg uitstekend, want al snel werd het 4-1 door opnieuw Driouech. Hij maakte zijn derde treffer van de middag. Na een goede loopactie van Rinor Zejnullahu werd het na zestig minuten ook 5-1. Hellinga kon daarna vijf keer wisselen en was het Tom van Leeuwen die de 6-1 liet aantekenen met een fraaie lob.

Met deze uitstekende overwinning doet Onder 17 goede zaken op weg naar de slotfase van het seizoen. Onder 17 staat nu tweede achter PEC Zwolle met één punt en één duel minder, maar het heeft het minst aantal verliespunten van iedereen. Zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag.

Onder 15

Net als Onder 19 en Onder 17 mocht Onder 15 aantreden tegen de koploper. Waar de twee oudste jeugdteams van sc Heerenveen wisten te winnen van de nummer één, hield Onder 15 na het treffen met Vitesse een punt over (1-1).

Onder 15 begon fel aan het thuisduel met de Arnhemmers. Binnen twee minuten stond Trustin van ’t Loo al oog in oog met de keeper van Vitesse. In het vervolg ging het spelbeeld op en neer. Koploper Vitesse kwam wat gelukkig op voorsprong (0-1). Doelman Gédéon de Groot stopte daarnaast nog twee goede inzetten. Ook Onder 15 creëerde enkele mogelijkheden en uit een mooie aanval scoorde Dimitris Rallis de gelijkmaker (1-1).

In de tweede helft tikte Van ‘t Loo de bal net voorlangs en schoot Max Faber de bal nog van dichtbij op de paal. Ook Vitesse bleef dreigend in de omschakeling, maar door goed verdedigend werk van de Friezen kwam Vitesse niet meer tot scoren en eindigde het duel in evenwicht.

'De manier waarop wij de koploper hebben bestreden, maakt me blij’, zei trainer Menno van Dam. 'We willen graag dynamisch aanvallend voetballen spelen, lef tonen in ons spel en de tegenstander snel onder druk zetten. Het lukte op die manier om bepaalde momenten de wedstrijd te domineren en de tegenstander met pressie te bestrijden. Dat leverde een punt op.'