O19 haalt uit in Den Haag; Onder 13 pakt punt in Tilburg

21 januari 2019 11:58

Een dag voordat de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink een punt pakte bij Ajax kwamen de jeugdteams van sc Heerenveen in actie. Onder 19 boekte een grote zege op de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag (0-4), Onder 17 en Onder 15 leden nipte thuisnederlagen en Onder 13 keerde met een punt terug uit Tilburg (1-1). Een overzicht.

Onder 19 haalt uit in Den Haag

Onder 19 spoelde de opgelopen kater tegen FC Groningen (3-5 verlies) weg. Tegen ADO Den Haag won de ploeg van trainer Ronnie Pander met duidelijke cijfers (0-4).

De thuisclub maakte het veld bij balbezit erg groot en speelde met veel man voor de bal. 'Dat maakte het voor ons soms lastig te verdedigen, maar in de omschakeling lagen er legio mogelijkheden’, zag Pander. Zijn ploeg scoorde voor rust op die manier eenmaal via Emil Frederiksen (0-1) en liet nog flink wat mogelijkheden onbenut. ‘Na rust was er sprake van hetzelfde verhaal. We lieten hen te lang in leven en daardoor hielden ze hoop.'

Na 65 minuten was het wel raak. Frederiksen stuurde Cain Seedorf weg en deze schoot goed binnen (0-2). Daarna kon Eddo Nyamsangya de bal over de keeper tikken na opnieuw een fraaie pass van Frederiksen (0-3). Onder 19 maakte zelfs het kwartet vol. Weer stuurde Frederiksen de bal naar Seedorf. Die legde deze keer breed op Arjen van der Heide, die vervolgens scoorde (0-4).

Onder 17 verliest van Excelsior

Na de mooie overwinning van afgelopen week tegen De Graafschap (1-4) ging Onder 17 zaterdag in eigen huis ongelukkig onderuit tegen Excelsior (1-2).

In de eerste helft waren beide ploegen gelijkwaardig. Beide teams staken veel energie in het duel, maar echte kansen werden niet gecreëerd. In de twintigste minuut verlengde Sijtse Nijboer een vrije trap vanaf de zijkant zeer ongelukkig. De bal viel daardoor zomaar achter zijn eigen doelman (0-1). Vlak voor rust kreeg Nijboer bij een aanvallende actie bovendien de vuisten van de keeper tegen zijn hoofd, waardoor hij in de rust noodgedwongen moest uitvallen.

In de tweede helft gaf Onder 17 nog meer druk naar voren en deelde de ploeg van Wilco Hellinga een aantal speldenprikken uit, maar échte kansen waren er niet. Excelsior bleef gevaarlijk in de omschakeling en kwam zelfs op 0-2, opnieuw door een persoonlijke fout. Teun Wilke Braams kopte nog wel de aansluitingstreffer binnen (1-2), maar meer leverden de laatste tien minuten niet op.

Onder 15 nipt onderuit tegen PSV

Na het verlies vorige week tegen Ajax (3-0) verloor Onder 15 zaterdag wederom van een club uit de traditionele topdrie. Op Sportpark Skoatterwâld was het PSV van trainer Anthony Lurling uiteindelijk net te sterk (0-1).

De thuisploeg wist de eerste helft te domineren door PSV onder druk te zetten en te houden. Coach Menno van Dam: ‘Het lukte daarnaast ook om onder hun druk uit te spelen. We hebben kansen gecreëerd, maar wisten die niet af te maken. In de eerste helft heb ik heel goede fases gezien.’

In de tweede was de wedstrijd iets meer in balans, al was Heerenveen nog net wat dominanter. Toch scoorde PSV. Een oderwetse frommelgoal. ‘We wisten zelf ook nog wel kansen op de gelijkmaker te creëren. Door ons opportunisme gaven we ook wel wat ruimte weg achterin. Maar ik vond het al met al een gestolen overwinning voor PSV.’

Onder 13 pakt punt in Tilburg

Na het gelijkspel tegen NEC/FC Oss hield Onder 13 ook een punt over aan de wedstrijd tegen Willem II. In Tilburg kwam de ploeg van trainer Niek Westra op een wit veld niet verder dan een remise (1-1).

Willem II opende sterker en kreeg de eerste kansen. Na tien minuten kwam de thuisploeg dan ook op voorsprong. Na die goal werd Onder 13 steeds dominanter, zonder grote kansen te creëren.

Na de pauze startte Onder 13 sterk en ging het dreigend op zoek naar de gelijkmaker. Willem II wist goed tegen te houden, maar Onder 13 kwam steeds sneller op de helft van de Tilburgers. Halverwege de tweede helft kwam Onder 13 op gelike hoogte dankzij een doelpunt van Harm Jan Smits (1-1). Diezelfde Smits kreeg daarna nog een grote kans op de winnende treffer, maar die ging er niet in, waardoor beide teams zich tevreden moesten stellen met een punt.

Coach Westra zag na afloop goede en minder goede punten: ‘We startten niet goed en dat kostte ons een goal. Daarna kwamen we beter in het duel. De tweede helft was prima. De kansen die je dan krijgt, moet je afmaken. Daarin zijn we nog te wisselvallig.’