O19 wint ruim van FC Volendam; punt voor O17

06 mei 2019 10:07

In een weekeinde zonder eredivisievoetbal kwamen wel drie jeugdteams van sc Heerenveen in actie. Dat leverde wisselende resultaten op. Onder 19 was thuis op schot tegen FC Volendam (7-1), Onder 17 speelde in Hengelo gelijk tegen FC Twente (1-1) en Onder 15 keerde puntloos terug uit Alkmaar (2-0). Een overzicht.

Onder 19 boekt klinkende zege

Na een erg scherp en goed begin stond Onder 19 zaterdag tegen FC Volendam na 6 minuten al met 2-0 voor. De doelpunten werden gemaakt door Bo de Bruijn en Rein Smit. Trainer Ronnie Pander: 'In de eerste helft waren we heer en meester op het veld dankzij prima aanvallen en door snel druk te zetten bij balverlies.' Nog voor rust leidde dat tot nog twee doelpunten. Opnieuw Smit en Luka Kocjancic brachten de stand op 4-0.

Na rust probeerde Volendam slechts de schade te beperken. Dat lukte niet. Smit (met zijn derde treffer), Arjen van der Heide en Emil Frederiksen scoorden in de eerste 25 minuten na rust. Dat zorgde voor een ongekende luxe: na zo'n 70 minuten stond er 7-0 op het scorebord. Pander: 'Dat Volendam nog een eretreffer scoorde, was voor ons even balen. Maar het mag de pret niet drukken. Wij leverden met herkenbaar voetbal een goede prestatie.'

Onder 17 speelt gelijk tegen FC Twente

Onder 17 vervolgde zaterdag tegen FC Twente  haar race naar een Eredivisieplek voor volgend seizoen. Met nog drie wedstrijden voor de boeg is plaatsing bij de eerste zes bijna een feit, waardoor Onder 17 volop zicht heeft om na de zomer terug te keren in de Eredivisie.

De eerste helft begon prima voor Onder 17. Na goed storend werk van Melle Joop Witteveen kwam Couhaib Driouech alleen voor de keeper. Hij faalde niet: 0-1. Ondanks de snelle Friese voorsprong bleef het een wedstrijd met kansen over en weer.

Beide ploegen staken veel energie in de wedstrijd. FC Twente probeerde met lange ballen achter de verdediging kansen te creëren en werd op die manier ook een paar keer gevaarlijk. Onder 17 stichtte voornamelijk gevaar via de omschakeling, maar de ploeg van trainer Wilco Hellinga maakte onvoldoende gebruik van die mogelijkheden. Vlak voor rust kreeg Driouech nog een kans op 0-2, maar hij vergat de bal af te geven.

Na rust werd het spelbeeld bepaald door veel persoonlijke duels en weinig uitgespeelde kansen. Na een hoekschop in eigen voordeel had Onder 17 de verdedigende organisatie niet op orde. Daar profiteerde FC Twente van met een zeer fraai doelpunt. De Tukkers scoorden door vanaf ruim twintig meter de bal over de keeper heen te schieten (1-1).

Vlak voor tijd werd sc Heerenveenspeler Demo Koida nog van het veld gestuurd wegens inkomen met gestrekt been, maar die uitsluiting had geen gevolgen voor de eindstand. Uiteindelijk was 1-1 een terechte uitslag waarmee beide ploegen vrede konden hebben.

Onder 15 onderuit tegen AZ

Onder 15 speelde een verdienstelijke wedstrijd tegen AZ, zag coach Menno van Dam. 'De eerste tien minuten hadden we het moeilijk. Twee goede reddingen van Bernt Klaverboer hielden ons toen op de been. Daarna speelden we een fase heel goed voetbal. We konden domineren maar waren in de eindfase niet slagvaardig genoeg.' Ondanks kansjes voor Thom Faber, Ties Oostra en een schot van Matt Passacquale blijft het 0-0.

In de tweede helft kwam AZ op voorsprong. Van Dam: 'Daarna zijn wij een-op-een gaan spelen. Het lukte om AZ terug te dringen en we kregen opnieuw kansjes, nu via Darren Wevers en een schot van Yoram Boerhout.' De gelijkmaker bleef echter uit en in de slotfase profiteerde AZ van een kleine foutje aan Friese zijde: 2-0.