Ruim verlies in ArenA na dompers voor rust

14 september 2019 21:11

sc Heerenveen heeft zaterdagavond op bezoek bij Ajax niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Friezen speelden een puike eerste helft en dachten daarin zelfs op voorsprong te komen, maar het feest werd teruggefloten. Na de pauze liepen de Amsterdammers uit en boekten een ruime zege (4-1).

622216c84c7b8.jpg

Na een halfuur spelen bouwden de tweehonderd meegereisde supporters een uitbundig, maar kortstondig feestje in de Johan Cruijff ArenA. Met een tweede treffer dacht Jens Odgaard sc Heerenveen aan de leiding te brengen, maar na tussenkomst van de videoscheidsrechter keurde Allard Lindhout de goal af. Zijn lezing: voordat Odgaard de bal binnenschoot, maakte Lucas Woudenberg een overtreding. Geen doelpunt, geen voorsprong en weer 1-1.

Na die tegenslag kreeg sc Heerenveen op slag van rust nog een domper te verwerken. Linksback Nicolás Tagliafico zorgde er met een harde, rake kopstoot voor dat Ajax voor de tweede maal aan de leiding kwam (2-1). Eerder had Dusan Tadic dat al gedaan door na een kwartier met zijn rug een vrije trap van Klaas-Jan Huntelaar van richting te veranderen. Doelman Warner Hahn was kansloos (1-0).

Ajax creëerde na de openingstreffer mogelijkheden de score te verdubbelen, maar liet die liggen of zag Hahn redding brengen. sc Heerenveen hield stand, had de zaken redelijk op orde en kwam er af en toe gevaarlijk uit. Met name Mitchell van Bergen ontpopte zich tot plaag voor de Amsterdamse defensie. Halverwege het eerste bedrijf brak de buitenspeler door op rechts en bediende Odgaard, die raak prikte (1-1).

Beslissing
Waar sc Heerenveen in de eerste helft Ajax prima partij bood, liep het na rust vooral achter de thuisclub aan. Kort na de pauze bracht Perr Schuurs de marge op twee, door bij de tweede paal een voorzet van Tadic binnen te lopen (3-1). Even later besliste Tagliafico met zijn tweede doelpunt de wedstrijd. Dat deed de linksback op stijlvolle wijze. Hij nam de bal vanuit de lucht ineens op de pantoffel en schoot het leer in de verre hoek achter Hahn (4-1).

Met intussen Anders Dreyer en debutant Alen Halilovic op het veld, kreeg Ajax kreeg in het laatste halfuur kansen de score verder uit te breiden. Hakim Ziyech (redding Hahn) en David Neres (paal) waren het dichtstbij, maar de teller bleef steken op vier. In de slotfase kreeg Dreyer nog een kans op een treffer, maar zijn inzet werd geblokt door de beste man van het veld, Tagliafico.

Ajax - sc Heerenveen 4-1 (2-1). 14. Tadic 1-1, 22. Odgaard 1-1, 45. Tagliafico 2-1, 52. Schuurs 3-1, 58. Tagliafico 4-1. Gele kaarten: Kongolo (sc Heerenveen), Tagliafico (Ajax).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Floranus, Dresevic, Botman, Woudenberg; Ejuke (65. Dreyer), Kongolo, Faik, Veerman (84. Bruijn); Van Bergen, Odgaard (65. Halilovic).