sc Heerenveen pakt punt bij Ajax in waar spektakelstuk

20 januari 2019 18:55

Zou sc Heerenveen zondag voor een stunt kunnen zorgen op bezoek bij Ajax? Dat was de vraag voorafgaand aan het duel in de Johan Cruijff Arena. Het antwoord na negentig enerverende minuten was ja. Het eerste competitieduel van 2019 eindigde voor de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink in een doelpuntrijk gelijkspel (4-4).

Sam Lammers baant zich met de bal aan de voet een weg naar voren

Zonder de geschorsten Ben Rienstra en Yuki Kobayashi, maar met de van een beenbreuk herstelde Stijn Schaars in de basis begon sc Heerenveen aftastend aan het duel. Dat deed Ajax aanvankelijk ook, totdat er tien minuten waren verstreken. Na een kort genomen hoekschop bracht Dušan Tadic de Amsterdammers aan de leiding. Hij kon op aangeven van Lasse Schöne vrij binnenschieten (1-0).

Lang kon Ajax niet van de voorsprong genieten, want ook sc Heerenveen was bij de eerste doelpoging meteen trefzeker. Een minuut na de openingsgoal van Tadic trok Sam Lammers naar binnen en schoof de bal in de verre hoek achter Kostas Lamprou, die de niet fitte Andre Onana verving (1-1). Ook de vreugde aan de kant van de Friezen was van korte duur. Tadic dribbelde in het zestienmetergebied op Warner Hahn af en verschalkte de doelman met een fraaie stiftbal (2-1).

De teruggekeerde Stijn Schaars verzendt een pass

Halverwege de eerste helft breidde Ajax de voorsprong uit. sc Heerenveen werkte een vrije trap van Hakim Ziyech niet goed weg. Matthijs de Ligt profiteerde, klopte Hahn in de lucht en bracht via het hoofd van Pelle van Amersfoort de marge op twee (3-1). Bij de hand genomen door Lammers gingen de gasten op zoek naar de aansluitingstreffer, maar een schot en een slalom van de spits leverden niet een goal op.

Hahn brengt redding
sc Heerenveen mocht in die fase overigens niet klagen, want Ajax kreeg op slag van rust grotere mogelijkheden. De grootste was voor Tadic. De aanvaller mocht vanaf elf meter aanleggen nadat Lucas Woudenberg Donny van de Beek naar beneden had getrokken, maar de Serviër zag zijn strafschop gekeerd worden door Hahn.

Arber Zeneli dribbelt naar voren. Lasse Schöne kijkt hem na

sc Heerenveen kwam goed uit de kleedkamer. Een vlot lopende aanval over links in de eerste minuut na rust leverde geen doelpunt op, maar vijf minuten later was het wel raak. Uitblinker Lammers gaf Lamprou voor de tweede keer het nakijken. Een kopie van zijn eerste, maar nu haalde Lammers met rechts de trekker over in plaats van met links (3-2). Even later werd het nog mooier voor de Friezen. Mitchell van Bergen zocht zijn directe tegenstander Daley Sinkgraven op, speelde hem uit en schoot de bal in de verre hoek (3-3).

Wel of geen penalty
Het duel ontpopte zich intussen tot een waar spektakelstuk, met kansen over en weer. Een kwartier voor tijd dacht sc Heerenveen aan een strafschop, nadat Lamprou Lammers ondersteboven liep. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük bekeek op aanraden van VAR Dennis Higler de beelden, maar besloot geen penalty toe te kennen. Extra zuur was het dat even later Klaas-Jan Huntelaar Ajax op voorsprong zette. De invaller ontving de bal van Tadic en schoot de bal hard achter Hahn (4-3).

sc Heerenveen ging in de resterende speeltijd vol op jacht naar de gelijkmaker. Die leek er niet meer te komen, maar in de extra tijd was het Kik Pierie die bij een corner alsnog toesloeg (4-4). In extremis had Arber Zeneli zelfs nog de winnende treffer op zijn schoen, maar de Kosovaar stuitte op Lamprou, waardoor de Friezen een punt overhielden aan het duel met Ajax (4-4).

Pelle van Amersfoort in balbezit. Daley Blind wil daar een eind aan maken

Over vier dagen neemt sc Heerenveen het opnieuw in Amsterdam op tegen Ajax. Inzet is dan een plek bij de laatste vier in het TOTO KNVB Bekertoernooi. Het duel begint donderdag om 20.45 uur.

Ajax - sc Heerenveen 4-4 (3-1). 13. Dušan Tadic 1-0, 14. Sam Lammers 1-1, 16. Tadic 2-1, 28. Pelle van Amersfoort (e.d.) 3-1, 51. Lammers 3-2, 56. Mitchell van Bergen 3-3, 83. Klaas-Jan Huntelaar 4-3, 90. Kik Pierie 4-4. Bijz.: 45. Tadic mist strafschop. Gele kaarten: Jordy Bruijn (sc Heerenveen).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Floranus, Høegh, Pierie, Woudenberg; Vlap, Schaars (63. Kongolo), Van Amersfoort; Van Bergen (82. Bruijn), Lammers, Zeneli.