Techniektraining erg belangrijk in de onderbouw

08 oktober 2019 12:28

Zoals bij iedere thuiswedstrijd organiseerde sc Heerenveen ook voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle een bijeenkomst voor haar partnerverenigingen. De doelgroep wisselt per keer, zodat het kader van deze amateurclubs in de hele breedte wordt ondersteund. Voor de bijeenkomst op 5 oktober zijn de jeugdtrainers uit de onderbouw uitgenodigd. Samen met de trainers van de andere verenigingen zoomden zij in op techniektrainingen voor de onderbouw.

Namens sc Heerenveen namen Eric Boersma (Coördinator Jeugdopleiding), Niek Westra (Jeugtrainer) en Richard Elsinga (VTON) de deelnemers mee in het belang van techniektraining in de onderbouw. Wat is techniek? Waarom is dit zo belangrijk? En waarom juist in de onderbouw. Hoe past sc Heerenveen dit toe in de jeugdopleiding? En hoe kunnen amateurclubs dit doen?

Techniek is meer dan een leuk trucje kunnen. Het gaat erom dat een speler controle krijgt over de bal en daarmee over de situatie. Johan Cruijff zei hierover: “De basis is de bal zo snel mogelijk onder controle krijgen zodat je iets meer tijd hebt om te kijken.” Hoe eerder een speler dit leert, hoe meer tijd hij dus heeft om ook de andere aspecten van het voetbal te ontwikkelen. Daarom staat dit centraal aan het begin van de opleiding bij sc Heerenveen. Ter inspiratie voor de deelnemers werd aan de hand van video’s uitgelegd hoe de club dit doet.
 
Daarna werd al gauw de vertaling gemaakt naar het amateurvoetbal. Hoe kun je een goede techniektraining neerzetten bij je eigen vereniging? Hoe bouw je dit op? Niet alleen de trainers van sc Heerenveen, maar ook de deelnemers onderling stonden klaar om adviezen en ervaringen met elkaar te delen. Daarnaast hebben alle trainers van de partnerclubs van sc Heerenveen toegang tot het platform van VTON. Ook hier staat techniek centraal de komende weken, dus iedereen kan direct aan de slag met de nieuwe inzichten.

Deze bijeenkomst is onderdeel van het Sportief Partnership tussen sc Heerenveen en amateurverenigingen uit de regio. De volgende bijeenkomst is op 27 oktober, voor scheidsrechters. Voor 9 november worden de selectietrainers uit de midden- en bovenbouw uitgenodigd. 
 
Kijk voor meer informatie over het Sportief Partnership op www.samenwinnenwemeer.nl