Three in a row: ook winst op AZ

19 oktober 2019 21:04

sc Heerenveen heeft zaterdagavond op uitstekende wijze de competitie hervat. Op bezoek bij AZ in Den Haag wist de ploeg van trainer Johnny Jansen na een uiterst vermakelijk duel met drie punten van het veld te stappen (2-4). Na zeges op VVV-Venlo (0-3) en PEC Zwolle (1-0) alweer de derde zege op rij.

62620df858ea4.jpg

Was het Rodney Kongolo die zijn tweede treffer van de avond scoorde, of toch een eigen doelpunt van Teun Koopmeiners? De meningen op de tribune waren verdeeld, maar wat onbetwistbaar was, was dat sc Heerenveen tegen AZ halverwege de tweede helft voor de tweede keer de marge naar twee tilde (2-4). Achteraf gezien de beslissing in de wedstrijd.

Aan de leiding
Dat sc Heerenveen won bij AZ was zeer knap te noemen. Vanaf het eerste fluitsignaal namen de Alkmaarders, toen nog de nummer drie van de ranglijst, het heft in handen. De gasten keken aanvankelijk de kat uit de boom, maar kwamen na zeven minuten wel op voorsprong. Met zijn eerste treffer in Friese dienst bracht Sven Botman zijn ploeg aan de leiding. De verdediger kopte een hoekschop van Joey Veerman achter Marco Bizot (0-1).

Na de treffer van Botman werd sc Heerenveen teruggedrongen door AZ. De thuisclub werd gevaarlijk via afstandsschoten, maar kwam na een half uur spelen op gelijke hoogte, precies zoals de Friezen op voorsprong waren gekomen. Ron Vlaar knikte een corner van Koopmeiners binnen (1-1). AZ dicteerde, maar sc Heerenveen stond goed en kwam er af en toe gevaarlijk uit. Wat heet. Dankzij doelpunten van Kongolo en Jens Odgaard ging men rusten met een 1-3 voorsprong.

Rappe aansluitingstreffer
AZ begon voortvarend aan de tweede helft en zag rap Calvin Stengs de aansluitingstreffer achter Warner Hahn knallen (2-3). sc Heerenveen kon zich opmaken voor een zwaar restant. De thuisclub drong aan en was dicht bij de gelijkmaker, maar Hahn keerde gevaarlijke inzetten van Ferdy Druijf (kopbal) en Oussama Idrissi (schot). Toen de Alkmaarse storm iets ging liggen, sloeg aan de overkant Kongolo – dit keer met hulp van Koopmeiners – toe (2-4).

Met nog een klein half uur op de klok beperkte sc Heerenveen zich tot verdedigen en loeren op de counter. Het balbezit was voor AZ, maar de ploeg uit Alkmaar kon het overwicht niet vertalen naar enorme mogelijkheden. Idrissi was vlak voor tijd het dichtstbij, maar de aanvaller schoot naast, waarna scheidsrechter Björn Kuipers affloot en sc Heerenveen wederom drie punten kon bijschrijven.

AZ - sc Heerenveen 2-4 (1-3). 7. Botman 0-1, 31. Vlaar 1-1, 36. Kongolo 1-2, 45. Odgaard 1-3, 48. Stengs 2-3, 63. Koopmeiners (e.d.) 2-4. Gele kaarten: De Wit, Hatzidiakos (AZ), Floranus (sc Heerenveen).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Floranus, Dresevic, Botman, Woudenberg (64. Van Rhijn); Kongolo, Faik, Veerman; Van Bergen (82. Halilovic), Odgaard (90. Dreyer), Ejuke.