Van Amersfoort schiet sc Heerenveen laat langs Excelsior

30 maart 2019 23:01

Dankzij een doelpunt in de allerlaatste minuut won sc Heerenveen zaterdagavond in eigen huis van Excelsior. Het duel leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar invaller Pelle van Amersfoort besliste in de absolute slotfase anders (1-0).

De spelers van sc Heerenveen vieren de treffer van Pelle van Amersfoort

Trainer Jan Olde Riekerink had zijn opstelling op drie plaatsen gewijzigd ten opzichte van het competitieduel met De Graafschap (0-3). Tegen de Rotterdammers verschenen Jizz Hornkamp, Kik Pierie en Stijn Schaars aan de aftrap. Met het teruggekeerde drietal kwam sc Heerenveen goed uit de startblokken. In het eerste kwartier kregen Ben Rienstra en Sam Lammers mogelijkheden op de openingstreffer, maar Excelsior-doelman Alessandro Damen wist zijn doel schoon te houden.

Halverwege de eerste helft meldden de bezoekers zich voor het eerst bij het doel van Warner Hahn. Een vrije trap van Luigi Bruins en een afstandsschot van Ryan Koolwijk leverden echter geen gevaar op. De beste kans voor de pauze deed zich voor aan de andere kant van het veld. Op slag van rust kopte Daniel Høegh uit een vrije trap van Schaars op de lat.

Daniel Høegh was vlak voor en vlak na rust dicht bij de openingsgoal

In het begin van de tweede helft was het opnieuw Høegh die dicht bij de openingstreffer was. De verdediger was met een corner mee naar voren gekomen, kreeg de bal voor de voeten en nam met links het vijandelijk doel onder vuur, maar zag Damen redding brengen. Daarna werd Excelsior sterker. Kansen bleven niet uit, maar steeds vonden de bezoekers Hahn op hun weg. Met name de redding op een schot van Mikael Anderson was knap.

Het venijn zat hem dit duel in de staart. In die fase vielen de beste kansen te noteren. Tien minuten voor tijd kreeg Lammers een goede mogelijkheid, maar de spits volleerde over na een puike voorzet van de ingevallen Van Amersfoort. Aan de andere kant was Excelsior ook dicht bij een voorsprong. Jurgen Mattheij vond Hahn op zijn pad na een vrije trap van Koolwijk.

Warner Hahn stompt de bal weg en zou uitgeroepen worden tot man van de wedstrijd

Het duel leek te eindigen zoals het begon, maar in de laatste minuut van de officiële speeltijd bracht Lucas Woudenberg Van Amersfoort in staat de winnende treffer binnen te schieten. Met de binnenkant van de rechterschoen schonk Van Amersfoort zijn team via de binnenkant van de paal de drie punten (1-0).

Gebeurd was het toen nog niet. Excelsior was in de extra tijd nog zeer dicht bij de gelijkmaker, maar wie anders dan Hahn voorkwam dit. Aan de andere kant had Lammers de score nog kunnen verdubbelen, maar Damen pareerde de inzet van de spits. Daarna vond Allard Lindhout het mooi geweest en stapte sc Heerenveen met een zege van het veld.

Feyenoord-uit
Aanstaande donderdag komt sc Heerenveen weer in actie. De Friezen spelen dan wederom tegen een club uit Rotterdam. In De Kuip is Feyenoord de tegenstander. Het duel begint om 20.45 uur.

sc Heerenveen - Excelsior 1-0 (0-0). 90. Pelle van Amersfoort 1-0. Gele kaarten: Jurgen Mattheij, Jerdy Schouten (Excelsior).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Hornkamp, Høegh, Pierie, Woudenberg; Rienstra, Schaars (78. Van Amersfoort), Vlap (87. Kobayashi); Van Bergen (61. Mihajlovic), Lammers, Johnsen.