Van Bergen schiet sc Heerenveen alsnog naar zege

12 mei 2019 17:01

sc Heerenveen heeft de laatste thuiswedstrijd van het seizoen in winst omgezet. De ploeg van interim-trainer Johnny Jansen was zondag nipt te sterk voor NAC Breda, dat na de nederlaag is gedegradeerd uit de Eredivisie. Het duel leek onbeslist te eindigen, maar Mitchell van Bergen kroonde zichzelf in de laatste minuut tot matchwinner (2-1).

Mitchell van Bergen probeert het eens met links. In de laatste minuut bezorgde hij sc Heerenveen de winst

sc Heerenveen startte tegen NAC Breda met dezelfde elf namen die ook bij de vorige wedstrijd van de Friezen – thuis tegen VVV-Venlo (2-2) – aan de aftrap verschenen. De Friezen moesten het stellen zonder Stijn Schaars. De aanvoerder moest  wegens een blessure noodgedwongen vanaf de zijlijn toekijken. Hij zag dat beide ploegen lauwtjes aan het duel begonnen.

Halverwege de eerste helft kreeg Michel Vlap – die na afloop van het duel door supportersvereniging FeanFan zou worden uitgeroepen tot speler van het jaar – de beste kans tot dusver. Uit een voorzet van Lucas Woudenberg kopte de middenvelder echter rakelings over. sc Heerenveen nam voorzichtig het initiatief, maar na een halfuur beet NAC Breda van zich af en kreeg het ook kansjes. Scoren deden de bezoekers echter niet, net als de thuisclub.

Optisch bedrog
Een minuut na rust kreeg NAC Breda dé kans om op voorsprong te komen, maar Giovanni Korte schoot van dichtbij naast. Aan de andere kant was Mitchell van Bergen meermaals gevaarlijk. Halverwege het tweede bedrijf dacht de helft van het stadion dat Van Bergen scoorde, maar het bleek optisch bedrog. Het net bewoog, maar het schot wat dat veroorzaakte, ging langs de verkeerde kant van de paal. Hetzelfde overkwam even later het uitvak en Ramon Pascal Lundqvist aan de overzijde.

Sam Lammers juicht nadat hij sc Heerenveen op voorsprong heeft gezet

Waar NAC Breda voorzichtig uit de schulp kroop, kwam juist sc Heerenveen op voorsprong. Sam Lammers legde net buiten het zestienmetergebied aan en deponeerde de bal met zijn linkerbeen in de verre hoek achter de kansloze Benjamin van Leer (1-0). De gasten – vechtend voor hun laatste strohalm – moesten in de achtervolging en waren daarin succesvol. Aanvoerder Menno Koch kopte tien minuten voor tijd uit een hoekschop de gelijkmaker tegen de touwen (1-1).

Late goal van Van Bergen
Het duel leek in evenwicht te eindigen, maar daar dacht Van Bergen anders over. De aanvaller trok vanaf zijn geliefde rechterkant naar binnen, haalde uit en zag zijn van richting veranderde schot achter Van Leer binnenvallen (2-1).

Dankzij de late goal hield sc Heerenveen drie punten over aan het laatste thuisduel van het seizoen. De play-offs om Europees voetbal kunnen de Friezen vergeten na de overwinning van FC Groningen op Fortuna Sittard (3-0). Komende woensdag sluit sc Heerenveen het seizoen af met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Het duel in de Galgenwaard begint om 19.30 uur.

sc Heerenveen - NAC Breda 2-1 (0-0). 69. Lammers 1-0, 81. Koch 1-1, 90. Van Bergen 2-1.

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Schmidt, Høegh, Pierie, Woudenberg; Rienstra (72. Thorsby), Kobayashi (88. Kongolo), Van Amersfoort; Van Bergen, Lammers, Vlap (75. Mihajlovic).