Winst voor O19 en O17; O15 en O13 verliezen van Feyenoord

25 februari 2019 11:54

Goals, goals en nog eens goals dit weekeinde bij de wedstrijden van de jeugdacademie van sc Heerenveen. Zo haalde Onder 19 uit op bezoek bij FC Volendam (3-7), won Onder 17 thuis van FC Twente (3-0), ging Onder 15 onderuit tegen Feyenoord (7-1) en was ook Onder 13 niet opgewassen tegen de Rotterdammers (0-3). Een overzicht.

Onder 19 haalt uit bij FC Volendam

Onder 19 heeft voor de derde keer op rij gewonnen in de competitie. Na overwinningen op FC Utrecht (0-1) en Excelsior (2-0) werd ook FC Volendam aan de zegekar gebonden (3-7).

Onder 19 begon niet goed aan de wedstrijd. Na één minuut spelen gaven de Friezen in de opbouw de bal kinderlijk weg en daar wist FC Volendam van te profiteren (1-0). Vijf minuten later kantelde de wedstrijd. Onder 19 brak uit, waarna een speler van de thuisclub aan de noodrem trok en daarvoor rood kreeg.

Onder 19 nam het heft in handen en zag Emil Frederiksen van afstand de gelijkmaker scoren (1-1). Vijf minuten voor rust zette hij zjin ploeg op voorsprong (1-2). Daarna breidde Rami Hajal de score verder uit door op aangeven van Guus Offerhaus een volley hard binnen te schieten (1-3). Een aanval uit het boekje.

Na rust scoorde Cain Seedorf (1-4), voordat FC Volendam een strafschop benutte (2-4). Ook vanaf elf meter mocht Arjen van der Heide aanleggen en ook hij mikte raak, een panenka (2-5). Nadat Hamdi Akujobi scoorde (2-6), was ook FC Volendam trefzeker (3-6). Het laatste woord was aan Rein Smit die met zijn treffer de eindstand bepaalde (3-7).

Onder 17 wint van FC Twente

Na twee overwinningen op rij tegen ADO Den Haag (3-2) en Sparta Rotterdam (0-1) won Onder 17 ook van FC Twente. Thuis was de ploeg van trainer Wilco Hellinga te sterk voor de Tukkers (3-0).

Onder 17 begon goed aan de wedstrijd en had FC Twente in de tang. De gasten wareb in de beginfase nog gevaarlijk via een vrije trap en enkele dode spelmomenten, maar daar tegenover stelde Onder 17 ook enkele dreigende aanvallen. Onder 17 kreeg veel ruimte op het middenveld en begon hier steeds beter gebruik van te maken.

Eerst werd er nog een goal afgekeurd wegens buitenspel, maar vlak daarna kwam Onder 17 wel op voorsprong. Cris van der Zee schoot vanaf twintig meter raak in de verre hoek (1-0). De druk werd er goed opgehouden en tien minuten daarna scoorde Teun Wilke tweemaal, waarvan een heel fraaie stift over de keeper (3-0).

Na rust werd het spel minder. Onder 17 kwam goed weg door een schot van FC Twente dat op de lat eindigde, het enige echte wapenfeit van de gasten. Zelf werd Onder 17 slordig aan de bal en creëerde het ook weinig, ondanks dat er in de omschakeling wel mogelijkheden lagen. De zege kwam echter geen moment meer in gevaar.

Onder 15 verliest bij Feyenoord

Onder 15 was op bezoek bij Feyenoord niet opgewassen tegen de gastheren. In Rotterdam ging de ploeg van trainer Menno van Dam met ruime cijfers onderuit (7-1).

Waar bij Onder 15 alles net verkeerd ging, ging het bij Feyenoord allemaal net goed. Feyenoord speelde met veel pressie en creativiteit en kreeg daardoor genoeg voer om de slordigheden aan de kant van de Friezen af te straffen. 'Aan vijf doelpunten waren we zelf schuldig', zei Van Dam na afloop.

Dinsdag al krijgt Onder 15 de kans de kater weg te spoelen. Het team van Van Dam speelt dan de kwartfinale van de beker tegen FC Den Bosch. De wedstrijd begint om 18.30 uur op Sportpark De Vliert in Den Bosch.

Ook Onder 13 buigt voor Feyenoord

Onder 13 is er niet in geslaagd de nederlaag van een week eerder tegen De Graafschap (1-4) goed te maken. Op Sportpark Skoatterwâld verloor het team van coach Niek Westra van Feyenoord (0-3).

Tegen de Rotterdammers kwam Onder 13 al binnen een minuut op achterstand. Een dieptebal eindigde voor de voeten van een Feyenoord-aanvaller en die schoot knap raak (0-1). Daarna had Onder 13 het veldoverwicht, maar gaandeweg de eerste helft nam Feyenoord het initiatief over. Aan beide kanten waren er nauwelijks grote kansen. Vlak voor rust kreeg Feyenoord een vrije trap op de rand van het strafschop gebied. Deze werd binnengeschoten (0-2).

Na rust bleef het voor Onder 13 moeilijk om kansen te creëeren. Feyenoord hanteerde sneller de lange bal en werd daaruit gevaarlijk. In de slotfase van de wedstrijd scoorde Feyenoord nog (0-3).

Westra baalde van het verlies, maar zag ook goede punten. 'We hebben terecht verloren, al vind ik de uitslag te groot gezien de verhoudingen op het veld. Wij kunnen beter voetballen dan we hebben laten zien. Dat past ook bij de leeftijd. De ene dag is de andere niet. Dat had ook te maken met de tegenstander. Zij waren agressief en kwamen vooral om te winnen. Wij waren niet bij machte om veel kansen te creëren. Te veel jongens zaten niet goed in de wedstrijd. Voor het leerproces van de jongens was het een goede wedstrijd.'