4 mei: tv-première documentaire "De razziawedstrijd"

29 april 2020 14:05

21 mei 1944. Terwijl de Tweede Wereldoorlog nog in volle gang is, maakt Sneek zich op voor een voetbalwedstrijd tussen de districten West en Noord. Ondanks de vele waarschuwingen om niet te gaan, komen duizenden mensen naar het sportpark in de stad om onder meer Heerenveenspelers Abe Lenstra, Frans Wuijts en Broer de Boer in actie te zien. Het duel draait uit op een nachtmerrie en gaat de geschiedenis in als de 'razziawedstrijd'.


Duitse soldaten omsingelen het sportpark. De bezetter grijpt de wedstrijd aan om een razzia te houden waarbij 21 jonge mannen opgepakt worden. Twee overleven het niet. Wie waren de mannen die op 21 mei 1944 werden opgepakt? Wat is er na de razzia met ze gebeurd? Die vragen vormden de aftrap voor het boek 21 man, geschreven door Peter van der Meeren, sportjournalist van de Leeuwarder Courant. Hij stuitte tijdens zijn zoektocht op veel bijzonderheden en beschrijft ook de bijzondere rol die Abe Lenstra rond deze wedstrijd speelde.

In opdracht van FOX Sports heeft sc Heerenveen op basis van het boek 21 man een documentaire geproduceerd. In de documentaire neemt Peter van der Meeren ons terug naar die bewuste 21 mei. De razziawedstrijd gaat op maandag 4 mei om 20.03 uur in première en wordt uitgezonden op FOX Sports 1. Om 22.00 uur is er een herhaling op kanaal 3.