ADO Den Haag-uit: de feiten en cijfers

25 november 2020 16:00

Na het 1-1 gelijkspel tegen RKC van afgelopen weekend speelt sc Heerenveen zaterdag opnieuw een uitwedstrijd. De ploeg van trainer Johnny Jansen gaat dan op bezoek bij ADO Den Haag (aftrap: 20.00 uur). Wij doken in de onderlinge historie, bekeken de prestaties van ADO dit seizoen en kwamen in de selectie van de Hagenezen een oud-speler van sc Heerenveen tegen.

Historie
In het verleden speelde sc Heerenveen zeventien keer een uitduel met ADO. Zeven keer wonnen de Friezen, tegenover zes overwinningen van de Hagenezen. Vier keer werd het gelijk. De laatste keer dat sc Heerenveen verloor in Den Haag is een tijdje geleden. Dat was in het seizoen 2012/2013.

Seizoen 2019/2020: 1-1
Vorig seizoen eindigde de krachtmeting tussen ADO en sc Heerenveen in een 1-1 gelijkspel. In de eerste helft hadden beide ploegen wel de mogelijkheden, maar tot grote kansen leidde het niet. Alleen een doelpunt van Jens Odgaard werd afgekeurd wegens buitenspel.

In de tweede helft was het ADO dat op voorsprong kwam. Met nog een half uur te spelen, schoot Michiel Kramer raak vanaf elf meter na een overtreding van Sherel Floranus (1-0). De ploeg van trainer Johnny Jansen leek zonder punten terug te keren naar Friesland, maar vlak voor tijd werd het nog 1-1. Sven Botman kopte raak uit de voorzet van invaller Jordy Bruijn.

Seizoen 2018/2019: 2-3
Een van de meest spectaculaire onderlinge ontmoetingen was twee seizoenen geleden. Na een sterk begin van ADO met een aantal grote kansen, viel de bal er voor de Friezen wel in. Michel Vlap schoot geplaatst binnen op aangeven van Sam Lammers (0-1).

De ploeg van trainer Jan Olde Riekerink zag na een uur spelen de tegenstander op 1-1 komen. Thomas Necid kopte de bal binnen. Lang kon ADO niet genieten van de gelijkmaker, want vijf minuten later was het weer Vlap die de Friezen op voorsprong schoot (2-1). Dit keer uit een vrije trap.

Na een slotoffensief van de Hagenezen leek Lammers in de blessuretijd de wedstrijd te beslissen door de bal rustig langs de Haagse goalie te werken (1-3). Gelijk daarna benutte Abdenasser El Khayati nog een strafschop namens de thuisploeg, maar sc Heerenveen kon uiteindelijk de 2-3 overwinning over de streep trekken.

Bekijk hieronder de samenvatting van dit duel:

ADO dit seizoen
De Hagenezen kennen tot nu toe een moeizaam eredivisieseizoen. Er werd alleen van VVV-Venlo gewonnen (1-2) en de Hagenezen speelden gelijk tegen AZ (2-2). ADO wisselde onlangs van trainer. Aleksandar Rankovic begon het seizon als oefenmeester. maar afgelopen weekend stond Ruud Brood voor de groep bij de verloren wedstrijd tegen Sparta. (6-0)

ADO had meer succes in de eerste ronde van het bekertoernooi. Na een late gelijkmaker van doelman Luuk Koopmans in de reguliere speeltijd bekerde ADO verder door Sparta met penalty’s te verslaan.

Gianni Zuiverloon in het shirt van sc Heerenveen

Speler uitgelicht
Begin november tekende Gianni Zuiverloon een eenjarig contract bij ADO. De verdediger speelde in het verleden twee periodes bij sc Heerenveen. De eerste periode was tussen 2006 en 2008. Daarna vertrok Zuiverloon naar het buitenland en werd hij in het seizoen 2012/2013 door Real Mallorca verhuurd aan de Friezen. In totaal kwam de verdediger tot negentig duels voor sc Heerenveen.

Tussen 2013 en 2016 speelde Zuiverloon 83 wedstrijden voor de Hagenezen, totdat hij in Spanje tekende bij Cultural Leonese. Na twee jaar Spanje en een avontuur in India tekende de verdediger deze maand een contract bij ADO. Zuiverloon maakte dit seizoen nog geen minuten.